Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Після Анаконди перед самітом НАТО: польське військо готується по повній

Після Анаконди перед самітом НАТО: польське військо готується по повній

Укрінформ
Міністр оборони Польщі: усі заходи - оборонні, мінімальні, це реакція перед обличчям незвичайної загрози, перед якою стоять народи Європи

Польща дотримуватиметься власних зобов’язань щодо України, яка має поновити свою територіальну цілісність, порушену агресією Росії, - про це заявив міністр національної оборони Республіки Польща Антоній Мацеревич в ході зустрічі з журналістами з окремих країн-партнерів НАТО, що було організовано міністерством закордонних справ Республіки Польща.

Під час навчань Anakonda 2016, що з 7 по 17 червня ц.р. пройшли в Польщі міністерство закордонних справ Республіки Польща організувало ознайомчий візит для журналістів з окремих країн-партнерів НАТО в ході якого було надано змогу ознайомитись з ходом навчань та підготовки Польщі до саміту НАТО, що вже незабаром пройде у Варшаві. Під час цього заходу журналісти з Австралії, Грузії, Молдови, України та Фінляндії мали змогу відвідати військові бази, побувати на фінальній стадії навчань Анаконда 2016 та поспілкуватись з представниками міністерства національної оборони, міністерства закордонних справ та канцелярії президента Республіки Польща. Зустрічі свдчать, що в НАТО показують рішучість стосовно того, щоб не допустити подальшого розповсюдження російської агресії в західному напрямку та дати відсіч будь-яким агресивним діям з боку колишнього потенційного партнера НАТО, яким путінська Росія так і не стала. В Польщі ж говорять про своє бажання мати постійні бази сил стримування НАТО на своїй території та висловлюють рішучість в продовженні підтримки України в її протистоянні з агресором.

В рамках ознайомчого візиту 13 червня відбулась зустріч журналістів з міністром національної оборони Республіки Польща Антонієм Мацеревичем. Зустріч проходила в аеропорту звідки він відбував до Брюсселю на зустріч з міністрами оборони країн-членів НАТО та країн-партнерів Альянсу.

В ході промови міністр підкреслив важливість саміту НАТО у Варшаві, наступного після саміту в Уельсі, на якому в НАТО мають підсумувати, чого досягли на тлі того, як змінюється світ і виникають нові загрози.

Далі пропоную читачам стенограму зустрічі міністра національної оборони Республіки Польща Антоній Мацеревича з журналістами з окремих країн-партнерів НАТО:

«Шановне панство, напередодні важливого саміту НАТО у Варшаві, наступного після саміту в Уельсі, яка має підсумувати, чого ми досягли. Слід звернути увагу, як незвикло змінюється світ і виникають нові загрози.

У 2014 р. ми усі були шоковані, що в наші часи в Європі знайшлася країна, що силою змінює кордони сусідів. Через 2 роки загроза поширилася і призвела до війни РФ в Сирії і посиленню проблеми біженців у Європі. Тому саміт НАТО має прийняти рішення, як нам реагувати на усі загрози, на усіх напрямках, з Півдня та Сходу. Для Польщі важливо, що відбувається на Сході. Для Республіки Польща є важливою вже сама по собі присутність військ НАТО на східному фланзі, але ми маємо розуміти, що Альянс має бути здатним також ефективно діяти тут.

Під час зустрічі міністрів оборони в Брюсселі були прийняті важливі рішення щодо таких заходів. Рішення, що будуть затверджені сьогодні, будуть затверджені на саміті. Мова про військову безпеку нашої країни з огляду на загрози російської агресії. Рішення стосуються підготовки військ, що будуть знаходитись на передових позиціях в країнах Прибалтики та в Польщі, складів важкого озброєння для майбутнього підкріплення тощо. Йдеться про військову присутність боєготових військ, здатних дати відсіч, а не лише бути присутніми там, де є загроза. Присутність має бути стримуючою, але при цьому наші сили будуть здатні утримувати у випадку агресії свої позиції аж до підходу підкріплення НАТО. Це рішення має абсолютне значення для усіх. Ми не відмовляємось від жодної можливості проведення навчань, будемо готувати військо за усіма напрямками. Приклад того – Анаконда.

Але, сподіваюсь, 4 батальйонні групи будуть розміщені в прибалтійських країнах і це рішення буде затверджене на саміті у Варшаві.

Останнє, прошу відмітити – усі наші заходи - оборонні, мінімальні, це реакція перед обличчям незвичайної загрози, перед якою стоять народи Європи.

Дякую, на цьому закінчу свій виступ.

Прошу ваші запитання.»

-    Чи потрібне додаткове фінансування польського війська з огляду на зазначене?

-    Внаслідок недофінансування збройні сили Республіки Польща останні 20 років не розвивались, а «звивалися»

До 2014 р офіційна доктрина передбачала відсутність війни в Європі найближчим часом, в т.ч. це не загрожувало Польщі. Але сьогодні події на Донбасі, де знаходяться російські війська, свідчать про агресію Путіна, який тримає на прицілі вже і Польщу. До цього часу політики не бажали бачити цієї загрози, тому армія не розвивалася належним чином.

Тому збільшення чисельності ЗС РП є абсолютно необхідним. Найближчим часом це буде означати розбудову Сил територіальної оборони, як частини наших дій з підвищення оборонних спроможностей. Чисельність останніх – до 30 тисяч. Це не цивільна оборона, а бойові підрозділи. Вони мають взаємодіяти з бойовими частинами і мати як відповідне озброєння, так і вишкіл. До того ж, це матиме політичне значення.

Також змінено структуру модернізації польських збройних сил, передусім, з огляду на необхідність розвитку протиракетної оборони, оскільки саме так маємо реагувати на цю головну загрозу з боку РФ. Для нас зміцнення східного флангу НАТО особливо важливе. Все це передбачається державним бюджетом РП на поточний рік.

У нас добрі контакти з німецькими партнерами, в т.ч. з федеральним міністром оборони Німеччини, готуємо низку ефективних спільних заходів, як військових, так і у сфері ВТС.

-    Як відомо, РФ декларує готовність застосувати тактичну ядерну зброю, як цьому протидіяти?

-    Все ще актуальний вислів: якщо хочеш миру – готуйся до війни. На жаль, воєнна доктрина РФ дійсно передбачає застосування тактичної ядерної зброї, в рамках так званої «стратегії деескалації», що має на меті досягнення перемоги на свою користь  на власних умовах. Маємо брати це до уваги – як НАТО, а не сама Польща, як окрема країна. Тому НАТО має розвивати сили стримування, щоб унеможливити такий варіант розвитку подій.

Для поляків досвід 1939 року є трагічним і повчальним, як для нації. І якби не участь Польщі в Альянсі, ситуація була б для нас набагато гіршою. Свого часу союзники бачили як поляки воювали на фронтах другої світової війни, і вони цінують нас за це.

-    Україна є східним флангом НАТО. Як Польща може підтримати Україну на її шляху до НАТО? 

-    Україна є дуже важливим сусідом Польщі. Маємо підтримувати українців. Нещодавно спілкувався з солдатами з України зі складу спільної бригади ЛІТПОЛУКРБРІГ, що воювали на Донбасі. Тому Польща дотримуватиметься власних зобов’язань щодо України, яка має поновити свою територіальну цілісність, порушену агресією Росії. На жаль, від Польщі питання приєднання України до Альянсу не залежало, якщо мова про саміт в Бухаресті. Мова лише про перспективу приєднання України до НАТО. Ми пам’ятаємо, якою ціною президент Качиньскій заплатив за свою рішучість (смоленська авіакатастрофа). Але питання, що дискутуватимуться в Брюсселі, також слід винести на окрему зустріч Україна-НАТО. Ніколи не погодимося на переговори з Росією, що підриває незалежність та територіальну цілісність України.

Ми готові до співробітництва з Україною у військовій сфері. І демонструємо це на поточних навчаннях НАТО, зокрема, маю на увазі Анаконду. Генерал Йокс, командир бригади ЛІТПОЛУКРБРІГ доповідав, що підрозділ восени ц.р. має досягти повної бойової готовності.

-    Яку підтримку НАТО може надати Молдові і про яку співпрацю може бути мова?

-    На щастя, тут ситуація не така напружена, як в Україні. Проте, ситуація буде обговорюватися на саміті у Варшаві. Що стосується перспектив членства Молдови в НАТО – це також може бути предметом обговорення у Варшаві. Безпека і демократичний розвиток Молдови важливі і мають бути забезпечені.

Як Польща бачить можливий вклад Австралії в ситуацію?

-    Хотів би підкреслити, що для поляків взаємодія з союзниками в Афганістані, в т.ч. з Австралії гарним прикладом підвищення власного досвіду. НАТО не є лише європейською, але світовою організацією, ми розуміємо загрози, які виникають перед іншими країнами в інших регіонах. Наприклад, в Афганістані – це відтворення цією країною здатності бути нормальною державою.

Завжди розраховуємо на інформаційну і підтримку, які важливі для вирішення питань безпеки.

Валерій Рябих, Defense Express

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-