Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Білий дім і Україна. Останній шанс зробити все правильно

Білий дім і Україна. Останній шанс зробити все правильно

Блоги
Укрінформ
В Україні склалася давня традиція, коли новопризначені прем'єри їздили на своєрідні “оглядини” та презентації своїх програм до Брюселя, Москви та Вашингтона.

Однак оскільки східний вектор розвитку вже не є актуальним, очільники Уряду їздять відтепер лише на “захід”.

Минулого тижня Володимир Гройсман відправився у перший такий тур до Вашингтона. Але незважаючи на важливість візиту, українські ЗМІ приділили йому на диво мало уваги. Таке негласне замовчування викликає багато запитань, особливо зважаючи на рівень зустрічей, які проводив прем'єр та результати, які були досягнуті. 

Для адміністрації Білого дому Володимир Гройсман не “новачок,” але очевидно, що американці хотіли почути, які реформи планує робити Уряд найближчим часом.  

Карта реформ, яку представив прем`єр включала наступні пріорітети:

- реформа митниці (спрощення оформлення товарів, запровадження засобів відеофіксації огляду, колективний огляд вантажу,  усунення людського фактору від впливу на бази даних, тощо );

- реформи в енергетиці (завершення реорганізації «Нафтогазу», яке так і не завершив Уряд Яценюка, ставка на збільшення видобутку електроенергії з водних джерел майже в два рази, реформування вугільної галузі, девирсифікація джерел енергопостачання);

- продовження децентралізації;

- модернізація армії; 

- боротьба з корупцією.

Представлена карта реформ викликала у американців певну довіру, результатом чого стало надання українським урядовцям 220 млн доларів допомоги на проведення реформ. Ключове в цьому рішенні є не сума, а те, що адміністрація Білого дому задекларувала своє бажання співпрацювати з оновленою командою Кабміну. Також після переговорів Уряд отримав 1 млрд кредитів від Світового Банку на інфраструктурні проекти будівництва доріг.

Але українським урядовцям не потрібно “відпочивати на лаврах.” Фраза Джо Байдена: «Зараз останній шанс зробити все правильно» фактично вказує на те, що в очах американців Володимир Гройсман, тепер несе персональну відповідальність за реалізацію реформ та зміни в країні. Але на цьому непростому шляху прем'єр та народ України будуть мати підтримку з боку Уряду США.

Віктор Таран
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-