Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Мінські переговори вичавлюють, як цитрину

Мінські переговори вичавлюють, як цитрину

Укрінформ
Висловила свою позицію щодо мінського процесу на міжпарламентській раді Україна-НАТО та семінарі Роуза-Рота. 

Перше. Мінські переговори вичавлюють, як цитрину . Але якщо країні і нашій армії потрібна ця передишка, якщо ці марудні переговори зупиняють гостру фазу конфлікту - я буду працювати . 

Друге. Мінські угоди були підписані в період ескалації на фронті, коли щодня гинули десятки наших воїнів. Нам вдалося зупинити гарячу фазу конфлікту. РФ, як би їй не хотілося робити вигляд , що вона просто спостерігач, насправді, є учасником процесу, розпалювачем конфлікту і має виконувати угоди і відповідати за невиконання. 

Третє. Зараз, в останній місяць, на жаль, ми маємо загострення на фронті. За останні два тижні по українських позиціях бойовики випустили 3400 снарядів. В якому воєнторгу вони їх купили? Очевидно, це щедрі поставки РФ. Тому питання закриття кордону, встановлення контролю над україно- російським кордоном, для України ключове. Також ми наполягаємо на поліцейській місії на окупованих територіях. І не лише в день виборів, як дехто трактує - а, задля деескалації і встановлення сталого миру, довготермінової, до, під час і після можливих виборів. 

Четверте. Вибори на Донбасі можливі тільки в умовах сталого миру, за українським законодавством, за участю українських партій, ЗМІ, міжнародних спостерігачів, присутності українськоі влади, бо ж це українські вибори. Ми за вибори, а не фікцію. А хто хоче проводити їх прямо сьогодні - то поїхали туди спостерігачами, на ті території, де щодня вбивають людей, обстрілюють українські населені пункти і хапають заручників ( в т. ч. представників міжнародних місій, наприклад, ООН). 

П'яте. Ключовими пунктами мінських угод є безпековий і гуманітарний блок! Без сталого миру, без звільнення заручників ми не можемо просуватися далі. Але чому тільки Україна кричитить про пріорітетність гуманітарної компоненти? Ми чекаємо підтримки всіх наших партнерів в тиску на РФ щодо звільнення заручників. 

Сьоме. Ключі від всіх в'язниць, де утримують українських заручників, знаходяться в Кремлі. Тому санкції проти РФ мають тривати до повного виконання мінських угод. І говорити про прогрес у виконанні мінських угод після звільнення лише трьох заручників, в умовах щоденних обстрілів, вбивств українських військових і цивільних - це нонсенс. Тому очікуємо від наших партнерів на Заході відповідальної і чесної політики і позиції і жодних послаблень та поблажок країні- агресору. Не можна зраджувати принципи. 

Восьме. Такої ж чесної і відповідальноі позиції Україна очікує від ЄС в питанні безвізового режиму. Україна свої зобов'язання щодо ПДВЛ виконала в повному обсязі. І чекаємо від ЄС виконання його частини зобов'язань і надання Україні безвізового без зволікань, пошуку всіляких додаткових умов, яких не було в ПДВЛ. 

Дев'яте. Україна робить висновки зі своїх помилок, вчиться, важко і наполегливо працює в умовах війни. Бажано, аби і європейські країни робили висновки зі своїх помилок. У 2008 Німеччина і Франція заблокували підписання ПДЧ з НАТО для України, з найкращих міркувань, мовляв , так ми утихомиримо Росію. Це була ПОМИЛКА! Яка розв'язала руки РФ,дозволила напасти на Грузію, а потім на Україну, анексувати Крим і окупувати Донбас. Україна платить велику ціну за це помилкове рішення, коли нам намагалися заблокувати НАШ зовнішньополітичній вибір. І ЄС платить за це велику ціну, сьогодні допомагаючи Украіні впоратися з цим привнесеним ззовні конфліктом. Тому так важливо не повторювати помилок, не знімати санкцій з РФ до повного виконання мінських угод. Бо санкції упокорюють агресора і сприяють миру і безпеці на континенті.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-