Всесвітній день донора крові. Інфографіка

Всесвітній день донора крові. Інфографіка

Укрінформ

З 2005 року ВООЗ обрала 14 червня Днем донора крові - днем вияву вдячності мільйонам людей, які рятують життя інших, здаючи кров. Незважаючи на розвиток сучасної медицини, поки ніщо не може замінити людську кров.

Відтак Укрінформ підготував інфографіку до Дня донора, який цього річ проходить під гаслом "Кров об'єднує всіх нас!".

Стати одним із них

Регулярне донорство омолоджує організм та покращує роботу імунної системи, печінки, підшлункової залози та інших органів травлення. А головне, задумуючись над важливістю донорства варто пам'ятати - один донор рятує життя трьом людям.

Для заохочення донорів держава пропонує донорам пільги: з метою адаптації організму до крововтрати чинним законом України про донорство крові передбачено звільнення донора від роботи в день кроводачі і на наступний день після неї зі збереженням середньої місячної зарплати.

Також законом передбачено присвоєння донору статусу “Почесного донора України”, якщо він безоплатно здасть кров у кількості 40 разових максимальних доз. Такі особи отримують посвідчення і їм вручається відповідний нагрудний знак.

Посвідчення «Почесний донор України» мають майже 100 тис. донорів, звання «Заслужений донор України» — 60 осіб. А Володимиру Костянтиновичу Ніколаєву, який здав кров та плазму крові більше 500 разів, присвоєно звання «Герой України».

Донорами не можуть бути люди, які хворіли або хворіють на СНІД, носії ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів, туберкульозу, атеросклерозом.

Також проведені нещодавно процедури пірсінгу, татуювання, проколювання шкіри, голковколювання, і переливання крові обмежують донорство на рік.

За один забір беруть у середньому 450мл - це 6-8% від загальної маси тіла дорослої людини. Цільну кров рекомендують здавати не частіше 4-5 разів на рік. Повністю склад крові відновлюється упродовж місяця. Щоб відновлення відбулося швидше, радять пити багато рідини, та включити до раціону білок.

Система «кровообігу» України

На жаль, в нашій країні служби крові як системи не існує – статистика щодо потреб регіонів у крові не ведеться вже багато років.

Значна частина станцій переливання крові (СПК) знизили свою категорійність у зв’язку зі зменшенням виробництва препаратів крові. Україна в середньому заготовляє 8,2 – 8,3 мл на людину, а ВООЗ рекомендує - 12 – 15 мл крові. Звісно, ці дані різняться у регіонах.

Де можна здати кров у Києві:

  • Національний інститут раку

Київ, вул.Ломоносова, 33/43

  • Національна дитяча спеціалізована лікарня "ОХМАТДИТ"

Київ, вул. В. Чорновола, 28/1

  • Київський міський центр крові

Київ, вул. Максима Берлинського, 12

  • Київська обласна клінічна лікарня

Київ, вул. Багговутівська, 1а, корп. 13

  • Київський міський центр серця

Київ, вул. Братиславська, 5а

  • Національний інститут хірургії та трансплантології ім.О.О.Шалімова

Київ, вул.Героїв Севастополя, 30

  • Відділення переливання крові Олександрівської клінічної лікарні

Київ, вул.Шовковична, 39/1

Підготували: Ірина Айгустова, Олександр Кармелюк

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 279-40-06 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-