Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Російська історія: один зі спростованих міфів

Російська історія: один зі спростованих міфів

Блоги
Укрінформ
Кримське військо майже безперешкодно увійшло в Москву, яка запалала...

Завдяки міфотворцям російської історії «великий цар і государ» Іван Грозний постає грізним володарем та збирачем земель руських, до яких потрапили Казанське ханство і Астрахань та свободолюбний православний Новгород. Не зайве нагадати, що його фактична окупація «христолюбивим» московським воїнством ознаменувалась такою кривавою вакханалією та винищенням новгородців, якої не чинили навіть нелюбі серцю росіян бусурмани.

Утім, сказано давно, що бере вовк, та й вовка візьмуть. Отож у 1571 році на Москву рушив кримський хан Девлет-Герей, розгніваний експансіоністською політикою московського князя, який сам себе проголосив царем. На оборону краю мали виступити опричники. Однак вони фактично розбіглися, адже звикли до каральних акцій, а не бойових дій з дужим ворогом, якого, на відміну від нещасних новгородців, не можна було закликати «не проливати братської християнської крові». Вслід за своїм воїнством із Москви чкурнув цар, залишивши москвичів на поталу татарам.

24 травня 1571 року ханське військо майже безперешкодно ввійшло у Москву, яка запалала. Загони ополченців, що вціліли у страшній тисняві, коли разом із цивільним населенням втікали до Кремля, зачинилися за кам’яними мурами. За оцінками істориків, зі стотисячного населення Москви вижило менше третини, а переляканий Іван Грозний, щоб задобрити хана, навіть пообіцяв повернути «невірним» Астрахань.

Віктор Шпак
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-