Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Україна при надії

Україна при надії

Блоги
Укрінформ
В українській мові про вагітну жінку часом кажуть, що вона «при надії».

Таке враження, що деякі люди сподіваються, що зараз наша держава от-от має розродитися новим державним діячем всеукраїнського (чи навіть більшого масштабу). 

Так, авансів роздано безліч, і надій на Надію Савченко (пробачте за тавтологію) покладається чимало. І вже від неї залежить, чи вона повторить шлях численних героїв, які потрапили в парламент на хвилі патріотизму, і чия робота у парламенті серйозно розчарувала суспільство. Чи покладе весь свій авторитет не в скарбничку Тимошенко, а, наприклад, для того, щоб допомогти іншим ув’язненим вийти на волю? 

Як Порошенко, так і Тимошенко (та й інші політичні гравці) зроблять в цій ситуації все від себе залежне, щоб використати ситуацію з Савченко на свою користь. Вона може стати як об’єднавчим фактором в українській політиці, так і остаточно знищити рейтинги Тимошенко чи Порошенка. В залежності від того, чию сторону займе. Однозначно перший час Надія буде дисциплінованим гравцем фракції «Батьківщина». А от як буде в майбутньому – покаже час.

По масштабу довіри до себе Савченко сама по собі нічим не поступається рейтингу «Батьківщини» в цілому. Її імідж ще не зіпсований, незважаючи на те, що багатьом може не подобатись надто гучний та пафосний тон її виступів. 

Перші тижні її роботи в парламенті покажуть, наскільки вона зможе стати політиком всеукраїнського рівня. Проблемою може бути те, що Тимошенко намагалася працювати в такому ж іміджі – такої собі української Жанни Д'арк. А двом харизматичним лідерам в одній фракції скоро стане затісно. 

Недарма Савченко сказала, що живі герої невигідні нікому. Набагато легше було молитися на неї у російській в’язниці і отримувати за це електоральні і піарні вигоди, ніж уживатися в одній фракції.  

На радикальному ж електоральному полі Савченко складе конкуренцію Олегу Ляшку, бо велика кількість виборців вже сприймають його полум’яні виступи лише як шоу.

Але у Савченко ще немає такого політичного досвіду, як у Юлії Тимошенко, тому, думаю, найближчим часом вона ще слідуватиме у фарватері лідера партії «Батьківщина». Не виключено, що вони навіть спробують працювати на потаємну мрію Тимошенко – дострокові президентські вибори…

Отже, в Україні тема Савченко розкручена до небес, очікування величезні, і найближчим часом обивателі уважно слідкуватимуть за кожним її кроком. Савченко стала символом боротьби, і це дозволило їй вийти на волю набагато раніше за інших політичних в’язнів, яким не пощастило з такою увагою преси. 

Впевнений, що з роллю почесного символу, який їй відводитимуть представники нинішньої політичної системи, Савченко може й не погодитися.

Артем Стельмашов
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-