Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Політик з доктриною

Політик з доктриною

Блоги
Укрінформ
Путін розуміє двополярний світ не як світ, де полюси конфліктуть, а як співголовування.

1. Політиків можна підтримувати і не підтримувати, але політик, у якого є бачення, доктрина - не може не викликати захоплення. Це криголам. Людина-волі. Це політик з Веберівської ідилії, який може сказати "на цьому стою, бо інакше не можу". Обама має образ популіста у дилетантському політичному дискурсі України. Але насправді, його політика і кроки для США - це колосальний антипопулізм. Пресинг, який йому доводилось витримувати щодо "загальноприйнятих" рішень - колосальний. І він витримував. Бо мав власне бачення.

2. Ключова відмінність доктрини Обами від інших американських політиків - це майбутнє. В статті автор каже, що найбільш контроверсійним питанням в Обамі було те, як він визначав американський інтерес. Але, насправді, Обама визначав його з точки зору того, як він розумів майбутнє. Роль інновацій, трансформація економіки, глобальне потепління були складовими його рішень. У фразі "через енергетичну революцію в майбутньому Близький Схід вже не відіграватиме такого значення для США" і є відповідь про контраверсійність. Звісно, платити сьогодні велику ціну, як вторгнення в Сирію чи удар по Ірану, за те, що не матиме в майбутньому великого значення - цілком продумано.

3. Україна. Виключно заради наступних цитат цю статтю потрібно прибити на стіл кожному чиновнику МЗС: «Путін діяв в Україні у відповідь на дії держави-клієнта, яка збиралася вислизнути з його рук. І він імпровізував таким чином, щоб зберегти там свій контроль». Теорія Обами тут проста: Україна є основним інтересом Росії, але не Америки, так що Росія завжди буде в змозі підтримувати там ескалаційну перевагу. З цих тез можна вивести дуже багато. Наприклад, поширену дурницю, що за стіл переговорів в Мінську слід посадити США і тоді все зміниться. Ні, як бачимо, не зміниться для нас. Зі статті можна також підняти і інше правильне питання для України: а як стати американським інтересом? Важливим залишається ще один момент, очевидно, що особливо позитивне ставлення Обами до Меркель означає, що вона є провідником його поглядів. Зокрема, щодо України. Тому підсумовуючи можна сказати, що Мінські домовленості потрібні Заходу, щоб зняти головний біль. А в цілому, Захід не вважає Путіна божевільним і небезпечним.

4. Путін. У продовження попередніх тез, цитати: «Правда в тому, що насправді Путін під час всіх наших зустрічей, був скрупульозно ввічливим, дуже відвертим. Наші зустрічі з Путіним дуже ділові. Він ніколи не змушує мене чекати дві години, як він робить з купою інших людей». Обама сказав, що Путін вважає, що його відносини з США важливіші, ніж схильні думати американці. «Він постійно зацікавлений в тому, аби ми розглядали його в якості партнера і колеги, тому що він не зовсім дурний. Він розуміє, що в цілому позиція Росії в світі значно понизилася».

Цими заявами Обама фактично підтвердив дуже важливу річ. Путін розуміє двополярний світ не як світ, де полюси конфліктуть, а як співголовування. Прагнення Путіна - не конфліктувати, а спільно з США вирішувати долю світу. І своїм "шкідництвом" він намагається довести цю тезу. Але Обама знає про це, і не дає йому цього найбільш бажаного визнання.

П.С. Після прочитання згадав, що я взагалі-то фахівець з зовнішньої політики по диплому. Згадав, як зробив диплом по моделям аналізу зовнішньої політики, її прогнозування тощо. Ну і згадав, що перестав цим займатись, бо в Україні взагалі на таке немає попиту.

Віктор Андрусів
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-