Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Про

Про "Позитив" і "Свято ковалів"

Укрінформ
"Свято ковалів" уже стало традиційним травневим дійством в Івано-Франківську. День міста і цього разу не обійшовся без вогню та приборкувачів металу.

На свій щорічний триденний фестиваль до центру Прикарпаття з'їхалися сотні майстрів з 10 країн світу, а це - Франція, Туреччина, Італія, Польща та інші. Україну представляли численні делегації ковалів із багатьох міст та регіонів.

Уперше за 14 років на святі не представили Росію. Ковалі з Санкт-Петербурга змогли надіслати колегам лише своє вітання і пояснення. Буцімто "суттєво здорожчав проїзд, виїхати до України стало набагато складніше". Тож країна-агресор не зраджує собі. Військові паради на чужій території за участю російських танків для неї значно важливіші, ніж популяризація власного мистецтва.

Натомість уперше "Свято ковалів" відвідали майстри з Литви. Юозас Каваліаускас та його партнери завзято демонстрували давні технології своїх предків, працюючи з металом над темою "Позитив". Саме вона лягла в основу всіх ескізів та робіт, які кували на площі перед Бастіоном в Івано-Франківську.

Цією темою захопився і 77-річний Гууб Сенсен з Голландії. Харизматичний майстер із країни тюльпанів не пропустив жодного ковальського фестивалю в Івано-Франківську. Зізнається, чудова атмосфера, різноплановість робіт, підтримка організаторів, та гостинність - це те, що вабить його сюди щороку. Каже, все що потрібно ковалям для творчості, вони отримують тут. І навіть більше. То чому ж не їхати?

На своїй батьківщині Сенсен має власну майстерню. Там він щодня працює з учнями не менше трьох годин поспіль. Розповідає, талановитих ковалів з України радо запрошує до себе. Нерідко - на майстер-класи. Навчити цьому мистецтву, каже, не складно. Але спершу він має зазирнути, що у молодих "між вухами". Очевидно, має на увазі - "в голові".

Українців Сенсен вважає європейцями. Навіть попри результати референдуму, на якому його співвітчизники підтвердили, що поки не бачать України у складі ЄС. Так ми поступово переходимо на тему, яка кілька тижнів викликала чималі дискусії.

"У Голландії людей не правильно інформували про вашу країну. Я взагалі думаю, що спочатку потрібно було відкрити кордони для України, аби європейці могли з українцями більше спілкуватись, а українці отримали б доступ до бізнесу у Європі. Оцей кордон "Європа-Україна" не дав змоги відкрити для Голландії справжню Україну. І цим скористались її недруги", - каже Сенсен.

- То Голландія тепер шкодує про свій вибір на референдумі? - питаю.

- Та ні, - каже Сенсен. - Голосували різні люди. Чого ж шкодувати за тим, що минуло? Треба думати про те, що буде далі.

У Голландії мене вважають послом ковальства в Україні. У мене вдома відкрита постійна виставка ковальського мистецтва, яка налічує близько 700 робіт, у тому числі й українських. Так я відкриваю Україну для Голландії. Думаю, потрібний час, аби наступний референдум дав інші результати, - переконаний Сенсен.

- А як же нам достукатись до європейців, як донести правду про себе? - перепитую.

- Маєте самі собі робити рекламу. Як? Я розповім вам про власні враження. Щороку, коли я їхав на фестиваль ковалів, готував себе до паскудної дороги зі Львова до Івано-Франківська. Бо вона там дійсно була поганою. Лише ями та горби. Втім, цього року я побачив, що є зміни. Дорога стала європейською. Я збагнув, в Україні змінився уряд і правильно використав гроші. Це помічають європейці і теж змінюють своє уявлення про Україну, - посміхається Сенсен і береться до свого ескізу "Позитив".

Ми прощаємось. Уже наступного дня у Сенсена заплановані конференція та майстер-класи для учнів професійно-технічного училища. Віртуоз із Голландії має чому навчити молодих. Попри це, він дуже відверто дав зрозуміти, що Україні сьогодні потрібно навчитись діяти у дусі "Позитиву". Очевидно, це стане для нас найважливішим іспитом. За тим, як ми його складатимемо, спостерігає увесь світ. "Позитив", каже майстер, не має шкали виміру. Втім, він не лише допоможе Україні відкрити кордони до Європи, а й знайти розуміння всередині країни.

Ірина Дружук, Івано-Франківськ.
Фото Юрія Рильчука

 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-