Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Перетворення в державі мають бути системними

Перетворення в державі мають бути системними

Укрінформ
За два роки системних змін українській владі вдалося досягти помітних результатів. Тепер головне — не зупинятися.

Запроваджувати  масштабні економічні перетворення українському уряду допомагатиме Стратегічна група з підтримки реформ, яку очолюють відомі європейські політики Лешек Бальцерович та Іван Міклош. До складу стратегічної групи входять 15 осіб, серед яких польські, словацькі й українські експерти. «Наша група працюватиме з тими, хто хоче пришвидшити реформи в Україні: з урядом, Адміністрацією Президента, громадськими організаціями, бізнес-асоціаціями», — запевнив Іван Міклош, додавши, що роботу фахівців групи оплачують за рахунок донорських організацій, а не з українського бюджету.

Два роки тому економічне становище України було дуже складним, вважає Лешек Бальцерович. На його думку, це був спадок колишнього президента Віктора Януковича, а також військового, пропагандистського та економічного тиску Росії, «оскільки заборона українського експорту російською владою завдала значної шкоди економіці України». Серед важливих економічних перетворень, які вдалося за цей час здійснити нашій державі, Лешек Бальцерович назвав енергетичну диверсифікацію. «Ви вже не залежите від Газпрому, хоча ще кілька років тому імпортували 40 мільярдів кубометрів російського газу. А цього року — нуль кубометрів, це рекорд з диверсифікації», — заявив польський політик. Він також переконаний, що завдяки правильній політиці уряду українській економіці вдалося уникнути катастрофи.

Лешек Бальцерович вважає, що в Україні розпочалося економічне зростання, яке триватиме доти, доки триватимуть реформи. «Зростання економіки прискорюється, і поступово більша кількість людей це відчуватиме», — наголосив він і висловив розуміння тим громадянами, які втрачають терпіння через тривалість процесу реформ, але пояснив, що такі тенденції нормальні для будь-якої країни. Крім того, ведення бізнесу в Україні значно полегшилося завдяки впровадженню реформ. «Це було б неможливо без заходів, які були не надто популярними, але необхідними», — наголосив експерт.

Нині, на думку Лешека Бальцеровича, головними завданнями для українських реформ мають стати зміцнення фінансової системи і перебудова структури держави. «Звичайно, потрібні нові процедури створення бюджету, щоб він не змінювався 50 разів на рік, тому що це не серйозно», — зауважив він, а також нагадав про необхідність скасувати привілеї для діяльності олігархів і поліпшити умови для створення й розвитку малих підприємств.

За два роки українській владі вдалося зробити більше, ніж за останні двадцять, вважає Іван Міклош. Проте додає, що попереду в Києва ще чимало роботи. «Реформи — це нині радше політична проблема, ніж технічна, і найбільша загроза для них — популізм», — наголосив словацький політик, пояснивши, що політики-популісти не пропонують рішень, а лише використовують скрутний для народу момент. Він також вважає, що уряд має поліпшити комунікацію з громадянами, аби ретельно пояснювати їм, для чого потрібні системні перетворення в державі.

Серед реформ, які було розпочато, але не завершено, Іван Міклош назвав боротьбу з корупцією, реформу судоустрою та приватизацію. Приватизація, за словами експерта, має бути передусім відкритою для всіх охочих. Щодо великих підприємств, то вона має відбуватися за стандартними міжнародними тендерами, а приватизація невеликих нерентабельних підприємств — за принципом прозорості.

Приватизація на підприємствах зміцнить економічне становище України. «Приватизація завжди веде до певних втрат, і не лише в Україні — так відбувається скрізь, — пояснив Лешек Бальцерович. — Проте це потрібно для того, щоб зміцнити економічне зростання та бюджет і щоб уникнути ще більших втрат». Він також запевнив, що існує чимало розроблених і випробуваних методик, які дають змогу мінімізувати шкоду підприємству під час приватизації.

Вікторія Власенко
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-