Керівників комунзакладів Вінниччини тестуватимуть на знання законодавства і вміння господарювати

Керівників комунзакладів Вінниччини тестуватимуть на знання законодавства і вміння господарювати

Укрінформ
Вінниччина, яка завжди була локомотивом реформ, останньою затвердила «Порядок про призначення і звільнення керівників підприємств, установ, закладів, організацій – об’єктів спільної власності територіальних громад».

Вінниччина, яка завжди була локомотивом реформ, останньою затвердила «Порядок про призначення і звільнення керівників підприємств, установ, закладів, організацій – об’єктів спільної власності територіальних громад». Втім, на основі досвіду інших регіонів, внесла у документ низку новацій, які нівелювали корупційні ризики. Зокрема, претенденти на посаду проходитимуть письмове тестування на знання діючого законодавства. А кар’єрні амбіції на статус «топ-менеджера» підтверджуватимуть, надаючи конкурсній комісії план розвитку установи із приблизним кошторисом необхідних витрат.

Подробиці у коментарі Укрінформу розповів голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник.

«Донедавна призначення керівників закладів комунальної форми власності відбувалось на підставі розпорядження голови обласної Ради - депутати колишніх скликань делегували ці повноваження у межсесійний період голові облради. І під  спільний «одобрямс» на сесії схвалювалась запропонована кандидатура. Врешті цей кулуарний підхід обернувся протестними акціями громадськості та трудових колективів щодо «непрозорості» процедури і наявності корупційної складової при призначенні на посади. Оновлений на 80% депутатський корпус 7-го скликання рішенням сесії №101 від 30 березня 2016 року схвалив Порядок, врахувавши пропозиції профспілок, трудових колективів, громадських організацій», - констатував А. Олійник.

Пропозиції надходили з грудня минулого року по лютий – їх розглядали на депутатській комісії, яку очолила перший заступник голови облради Людмила Щербаківська. Працювала комісія прозоро – у роботі могли взяти участь усі бажаючі представники громади Вінниччини. За словами А. Олійника, активність громадськості була дуже високою і ініціатив заявлено чимало. Більшість, після обговорення, комісія врахувала. Зокрема, до Порядку увійшла пропозиція щодо участі представників від галузевих профспілок та трудового колективу із правом дорадчого голосу у засіданні конкурсної комісії, яка відбиратиме претендентів на посаду.

Процес перепризначення виконуючих обов’язки керівників та призначення нових керівників запрацює вже у травні. «Профільні департаменти подали кваліфікаційні вимоги до керівників, перелік питань для письмових тестувань зі знання проблематики галузей та законодавчої бази», - інформував голова облради.

Першими призначеними за новим Порядком стануть керівники шести установ - охорони здоров’я та житлово-комунального господарства. Оголошення про конкурс оприлюднено на сайті обласної Ради та у газеті «Вінниччина». Так, на конкурсних засадах буде відібрано кандидатів на начальника обласного бюро судово-медичної експертизи, головних лікарів комунальних установ «Жмеринська лікарня відновлювального лікування» та «Козятинська лікарня відновлювального лікування», Вінницької міської станції швидкої медичної допомоги, директора комунального закладу післядипломної освіти медичних працівників, генерального директора «Вінницятеплокомуненерго» і начальника «Вінницяоблводоканалу».

Очільник депутатського корпусу Вінниччини відзначив, що вінницьким Порядком вже зацікавились керівники в інших областях, які планують доопрацювати свою документальну базу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-