Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

У Батумі чудову гру демонструє Анна Музичук

У Батумі чудову гру демонструє Анна Музичук

Укрінформ
На третьому етапі жіночого етапу Гран-прі ФІДЕ, який проходить у Батумі, зіграно чотири тури з одинадцяти. Та не все тут сталося, як гадалося українським прихильникам шахів.

Старт виявився просто приголомшливим для Марії Музичук. Після "запланованої" нічиєї із своєю сестрою Анною, вона зазнала двох поразок. Марія білими поступилася Альмірі Скрипченко та чорними - Валентині Гуніній. Дехто слушно вбачає причини цього в тому, що вона потрапила в психологічну яму чи то після матчу за світову корону з Хоу Іфань, чи то після скандалу із грошима. Можливо, так воно і є. 

Але хочеться додати, що у зустрічі зі Скрипченко Марія вважала себе зобов’язаною будь що обіграти суперницю. До того ж, вона обрала не надто принциповий дебютний варіант. А коли на шахівниці виникла приблизно рівна позиція, Марія всіляко ухилялася від нічиєї, хоча об’єктивних причин для цього не було. Отож, вона і була покарана за це.

Нагадаємо, що Капабланка вважав, що, коли його суперник (навіть слабкий) зробив низку сильних ходів поспіль, то він заслужив на нічию, і ламати позицію не слід. Тим більше, що Альміра зовсім не є слабкою шахісткою, що вона нещодавно підтвердила у Лондоні, де, змагаючись із чоловіками, потрапила до півфіналу Кубку Мачульського.

А прагнення відігратися за будь-яку ціну призвело до другої її поразки. Адже Музичук мала гарну позицію чорними проти Гуніної (попри те, що витратила багато часу на дебют). Але коли Валентина застосувала блеф, після якого Марія могла перехопити ініціативу, львів’янка розгубилася і припустилася кількох фатальних помилок. Тут, думається, доречно буде згадати іншого чемпіона світу - Тиграна Петросяна, який вважав за краще після поразки зробити нічию, щоб привести в порядок свою нервову систему.

Ось чому, хоча у зустрічі четвертого раунду проти китаянки Чжао Сюе екс-чемпіонка світу знову не виграла, проте грала Музиук-молодша добре, тримала хід партії в своїх руках. Можливо, десь вона могла зіграти трохи краще і поборотися за перемогу, та ніде її шанси не були гіршими - нічия.

Дуже добру гру натомість демонструє Анна. Вона мала перевагу чорними проти Дзагнідзе, але не реалізувала її - нічия. Наступного дня вона в чудовому стилі подолала Лелу Джавахішвілі, яка була одним із лідерів на той момент.

Суперниці обрали гострий варіант французького захисту. На шахівниці виникла неясна, на перший погляд, позиція. Але слід зауважити, що вона кілька разів зустрічалася в партіях провідних шахістів світу. Отож, можна не сумніватися, що обидві шахістки звернули на неї увагу при підготовці до партії.

Коли чорні несвоєчасно почали контргру на ферзевому фланзі, то у відповідь старша Музичук завдала потужного удару по центру. Після цього грузинська шахістка явно розгубилася. І Анна довела партію до переможного кінця. На мій погляд, це творче досягнення львів’янки є найкращим на старті змагань.

У перших чотирьох турах шахістки билися з усіх сил, причому явного фаворита поки що немає. Становище таке: 1-4. А.Музичук, Джавахішвілі, Скрипченко та Дзагнідзе - по 2,5 очка з 4-х; 5-9. Баціашвілі, Гиря, Гуніна, Даніелян та Костенюк - по 2; 10-11. Чжао Сюе та Хотенашвілі - по 1,5; 12. М.Музичук - 1.

Вчора, 24 квітня, був вихідний день.

Сподіваємося, що він добре прислужиться Марії Музичук, яка, хоча й посідає останнє місце, проте відстає від лідерів усього на півтора очки. Думається, їй до снаги успішно вийти із стану "гроггі" та здійснити подорож у верхню частину турнірної таблиці.

А що стосується Анни, у неї є всі шанси посперечатися за одноосібну перемогу в турнірі.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-