Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Умиротворення Росії – залишок старого мислення

Умиротворення Росії – залишок старого мислення

Укрінформ
В ході Другої світової війни президент США Франклін Д.Рузвельт страждав не тільки від багатьох хвороб, але також від Совєтської інфільтрації його адміністрації та Державного департаменту, шукав "модус вівенді" з Йосифом Сталіним.

Хоча, маючи результат аналогічного курсу його британських братів, що діяли через прем΄єр-міністра Невілла Чемберлена в Мюнхені в 1938 році щодо іншого психопата Адольфа Гітлера, Рузвельт, проте, не був у змозі визнати подібність між Гітлером і Сталіним. Результат – 45 років холодної війни, тільки це було не так "холодно" для Кореї, Чехословаччини, Куби, Угорщини, В'єтнаму і Афганістану. Ці конфлікти призвели до дійсної втрати людського життя. Економічні втрати, в результаті гонки озброєнь, сягали трильйонів доларів.

Таким був результат умиротворення. Сьогодні родовід історичних міжнародних психопатів  включає в себе і В.В.Путіна. Проте в Росії він не є відхиленням від норми. Він широко підтримується. Вибори не мають ніякого відношення. Електорат просто все влаштовує. Опозиція оформлена Кремлем. Путін і Росія грають своїми м΄язами з моменту, коли Путін вперше був призначений прем'єр-міністром при президентові Єльцині. Чечня була залякана. Молдова спостерігала, як Росія заморожує конфлікт у Придністров'ї з російськими військами по периметру. Тоді Путін напав на Грузію, відірвавши Абхазію і Південну Осетію, в черговий раз розмістивши російські війська. Проте, ці акти агресії були просто вправами, перш ніж Путін вторгся в Україну в лютому 2014 року. Російські війська знаходяться там до сих пір.

Захід відреагував відповідним чином. Він засудив і наклав економічні санкції. Тим часом Україна почала трудомісткий процес відновлення після перенесених збитків від проросійського клептократа, котрий був президентом протягом трьох років. Перебудова заключалася в можливості захистити себе в умовах збройного конфлікту, відновленні військових сил, реформуванні її економіки та поборюванні системи корупції, яка була присутня в радянському суспільству на протязі сімдесяти років. Насправді Україна прийняла або розробила закони і стратегії, які роблять державну службу деполітизованою і незалежною, знизила податки, були обмежені регулятивні норми, виданий мандат фінансової прозорості на державні активи, диверсифіковані продукти харчування, відкрилися нові ринки, знижена залежність від російського газу через альтернативні джерела і збереження, збільшено прожитковий мінімуму для своїх громадян і державних службовців як стимул у боротьбі з корупцією, формується кілька громадсько- суспільних структур для моніторингу корупції. Результати були змішані. Захід міг би бути більш корисним, якщо би допоміг з військовою технікою і летальною зброєю, але Україна вистояла протягом останніх двох найважчих років і тепер володіє чвертьмільйоною армією  і зростанням прогнозів Світового банку щодо ВВП України в 2016 році.

Останнім часом, зокрема в колах нетерплячих західних бізнес-інтересів, в основному на грунті жадібності, відчувається потреба покласти край ізоляції Заходом Росії і повернутися до умиротворення. Це не є історично незвичним . Західні банки і бізнес продовжували вести справи з Адольфом Гітлером в розпалі ІІ світової війни.

Представляти моральну складову в противагу жадібності багатьох, здається, наївним. Проте, економічні санкції ефективні лише в довгостроковій перспективі. У той час як економічні санкції виявилися відносно ефективними на сьогоднішній день, вони повинні залишатися, щоб досягти своєї кінцевої мети. Таким чином, вже не звертаючи уваги на моральний компонент, видима головоломка не така вже й складна для  адресата – негайна розробка санкцій для сьогоднішньої жадібности чи  довгострокова перспектива, для більш благополучного майбутнього. Аджеж країи,  які не відчувають страху від сусіда, мабуть, є більш перспективними для поширення ринку інвестицій та торгобігу.

Аргументом є те, що США і  Стара Європа не мають ніякого реального інтересу до демократичної і незалежної України. Більші  історичні перспективи були представлені російською сферою впливу, розповсюджені російською дезінформацією: мається на увазі турбота про росіян в Україні, включно з Кримом, і навіть державах Балтії та ін. Ці перспективи зручно ігнорували геноциди в історії країни. Відверто кажучи, не було б ніякої значної  концентрації росіян в східній частині України (Донбасі) або в Криму, якби не було геноцидів від голоду українців 1932-1933 рр. і депортації кримських татар у 1944 році.

Але для строгого бізнесового розуму історичний або моральний підхід не має значення. Ну, тоді розглянемо довгостроковий економічний і стратегічний підхід. Бізнес не дуже добре працює там, де доступ до ринків обмежується авторитаризмом і крайньою бідністю. Це повинно говорити до бізнесових власних інтересів. Чи Америка і Стара Європа мають значний стратегічний інтерес до самостійної демократичної і економічно життєздатної України? Відповідь: безпечна Нова Європа, яка включає в себе Молдову, Грузію і Україну, є набагато більш привабливою економічними можливостями, ніж та, котра побоюється російської агресії. Крім того, Путінська Росія є найлютішим ворогом Європейського союзу.

Україна нещаслива тим, що є сусідом Росії. З іншого боку, географічне положення України є виграшем. Це ворота в Європу, фактично, Україна знаходиться в центрі Європи. Українське населення складається з приблизно 45 мільйонів людей. Дев'яносто дев'ять відсотків населення України є освіченним. Україна є або може стати, житницею Європи навіть сьогодні. Це велике джерело металевої руди. Є дуже хороша причина, чому політичні польські лідери висловили думку, що без незалежної України не буде Польщі, і в довгостроковій перспективі Росія є більш небезпечною, ніж ISIS. Аналогічні вирази прийшли з країн Балтії.

Чи Стара Європа потребує нову Європу? Ми живемо в глобальному співтоваристві. Холодна війна і сфери впливу-- поняття невдалої історії. У той час, коли ми часто повторюємо нісенітні кліше, що історія повторюється, з динамікою  здійснення технологій, історія просто не може повторюватися. Умиротворення Росії є залишком старого мислення. Це було похмурим провалом в минулому, тому що це забирає море енергії, життів і економіку протягом півстоліття. Володимира Путіна і войовничу Росію не можна утихомирити. Концесія просто підігріває апетит. Ослаблена Росія, однак, може бути поборена. Росія повинна бути в кінцевому підсумку притягнена або прийнята в цивілізований світ.

Україна є наріжним каменем для глобального співтовариства, цивілізованого співтовариства, яке може захистити своїх громадян, перемогти тероризм і забезпечити відносно спокійний світ. З передбаченням і наполегливістю з боку Заходу, Володимир Путін стане аномалією навіть у віддаленій і аномальній Росії. Україна є важливою не просто заради неї самої, але в більшій мірі тому, що її успішне майбутнє буде моделлю іншим представникам міжнародної спільноти, котрим пощастило менше, ніж на Заході, – демократичним, безпечним і економічно обгрунтованим. Що в ньому для західного бізнесу?  Нові перспективи і розширення ринків, вже не кажучи про моральний фактор.

Аскольд Лозинський
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-