Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Засідання Кабміну Гройсмана: перші враження

Засідання Кабміну Гройсмана: перші враження

Блоги
Укрінформ
Переглянула сьогодні перше засідання нового кабінету міністрів. Від дзвінка до дзвінка.

Завтра, коли блогери, «опо-канали» та критики почнуть вправлятися у дотепності, хочеться мати своє враження цього всього, а не інтерпретацію. Зрештою, щоб потім оте своє враження про перший кабмін звіряти з тим, про що вони офіційно звітуватимуть і з реальною ситуацією в галузі. 

Судячи з усього, головувати на засідання Володимиру Борисовичу сподобалося. Це було помітно, в уряді тихіше, ніж в парламенті, ніхто не обзивається.  Він привітався, підкреслив, що буде користуватися усіма напрацюваннями попередників, ніби підкреслюючи тяглість кабміну, завірив, що спілкуватиметься з експертами та дуже просив міністерства працювати із профільними парламентськими комітетами. (На своєму досвіді знає, що без цього закон не протягнеш))))...

На кабміні було заявлено такі кроки.

1. Боротьба з фарммафією. Ця частина уряду була досить емоційною. Там чітко перерахували, які є причини дорожнечі імпортних ліків (довгі терміни отримання ліцензії та довгі  експертизи) та механізми затримки імпорту. Міністр юстиції та й сам прем'єр підкреслювали, що ліки, які дозволяють вживати своїм дітям лікарі Німеччини, Великобританії, Австралії, США, Японії не потрібно так довго тестувати в Україні. Одним словом, сформульовані нові умови імпорту ліків, які планується вкладати в 20 днів. Прем'єр окремо поцікавився, яке управління в Мінздраві займається питаннями імпорту медикаментів, згадав НАБу, дав зрозуміти, що цей інтерес до імпорту ліків непустий  та надовго.

2. Після копняка фарммафією поговорили про гроші. ЄС дає нам кошти на проведення адміністративної реформи. 97 мільйонів євро найбільша допомога. За ці  кошти будуть створювати Регіональні офіси реформ створюються в усіх областях. Ці офіси консультуватимуть  у практичних питаннях  реформи місцевого самоврядування, децентралізації повноважень, реформування державної регіональної політики. У перспективі Регіональні офіси реформ мають стати основою для формування повноцінних Агенцій регіонального розвитку. До речі, 169 об'єднаних громад вже створено, ще три на підході. 

3. Кабмін призначив двох нових керівників Держпідприємств. Войцех Бальчун очолить Укрзалізницю. Такого представлення в кабміні ще не було. Я подумала, що вперше після Незалежності в кабміні говорять лише англійською, українською, а ще й польською мовами. Принаймні Бальчун, який зробив з польського залізничного банкрута прибуткове підприємство, та виграв в Україні конкурс у 30 кандидатів, запропонував саме такий вибір: «Вам польською чи англійською?»... В принципі, іноземці в уряді перестали бути екзотикою в України,  але такий посадовець в ролі керівника чи-то джаз-бенду чи рок-гурту із блискучим резюме, призначений одноголосно - новинка.   

Керівник Укрпошти Ігор Смілянський, якого ми виписали з Америки та теж призначили сьогодні пообіцяв достойно скласти конкуренцію приватним  кампаніям.

4. Заступник міністерства оборони Ігор Павловський повідомив, що забезпеченням військових частин продовольством здійснюється компанією, котра переміг у торгах із застосуванням Системи держзакупівель “Prozorro”,  харчування проводиться штатними силами військових частин у стаціонарних умовах. А ще сказав, що в  армії розпочато роботу з обстеження структурних підрозділів з метою визначення обрису, властивостей та процесів перспективної системи логістичного забезпечення Збройних Сил України. Будемо робити логістичну доктрину, як в НАТО.  

5. І, нарешті, тут на кабміні прийнято рішення, що першим заступником міністра інформації стала кримська татарка Еміне Джеппар. Ми не можемо багато робити по Криму, але кримські татари призначаються головами управлінь центральних органів влади, радниками, заступниками, а також створюються структури, надструктури, супровідні органи по Криму, це здорова ознака, що ми не відступимося від півострова.   

Лана Самохвалова
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-