Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

НАТО та гопник: чия візьме?

НАТО та гопник: чия візьме?

Блоги
Укрінформ
Вже незабаром - 20 квітня ц.р. має відбутись засідання Ради Росія-НАТО на рівні послів.

Анонсуючи захід, який вже як два роки не проводився в зв’язку з російською агресією проти України та анексією Криму, 8 квітня ц.р., генсек НАТО Йєнс Столтенберг заявляв, що це «не є поверненням до звичайної співпраці Альянсу з Москвою, це просто діалог». Вже пізніше прес-служба штаб-квартири НАТО повідомила, що до порядку денного засідання Росія - НАТО включено і питання України.

З огляду на те, що зазначена подія є достатньо знаковою для безпекової ситуації в нашій країні, було б дуже важливо знати з чим же йдуть сторони до цього засідання – з якими козирними тузами в рукавах?

Якщо НАТО не дуже демонструє власні наробки на перемовини, то РФ традиційно для себе здійснює ритуальні танці гопника в пітерській підворітні перед потенційною жертвою.

Спочатку протягом 11-12 квітня ц.р. (всього через декілька днів після оголошення Генсеком НАТО «історичної» зустрічі) російські бомбардувальники Су-24 та вертольоти Ка-27 десятки разів відверто імітували атаку на американський есмінець «Дональд Кук» у Балтійському морі. «Російський літак імітував атаку на есмінець і не відповідав на попередження російською та англійською мовами», - повідомили представники Європейського командування ЗС США. На відео, яке було розповсюджено Пентагоном, видно, що літак пролітає у безпосередній близькості до американського корабля на висоті, нижче надбудови корабля.

Вже 14 квітня ц.р. у повітряному просторі Краснодарського краю та Чорного моря повітряно-космічними силами та авіацією ЧФ РФ були відпрацьовані елементи операції з блокування Чорноморських проток. Зокрема, літак-розвідник Су-24МР провів розвідку та підтвердження об’єктів умовного противника, літак дальнього радіолокаційного виявлення та наведення А-50У здійснював чергування у повітряному просторі центральної частини Чорного моря та управління діями авіації, 2 стратегічні бомбардувальники Ту-160 у повітряному просторі Краснодарського краю відпрацювали нанесення ракетного удару по району протоки Босфор, а 5 літаків Су-24М відпрацювали блокування воєнно-морських баз Румунії, Болгарії та Туреччини. Фактично, цими діями Росія чітко продемонструвала наміри щодо недопущення розгортання угруповання ВМС НАТО у Чорному морі. До речі, саме це питання планується розглянути на майбутньому саміті НАТО у Варшаві у липні ц.р.

З середини квітня Росія також суттєво активізувала свої провокації у зоні російсько-українського конфлікту на Донбасі. Протягом 14 квітня російські війська наростили інтенсивність обстрілів українських позицій. Зафіксовано 104 обстріли зі стрілецької зброї, гранатометів, зенітних установок ЗУ-23-2, бойових машин піхоти БМП-1, 122-мм артилерійських систем, 120-мм та 82-мм мінометів. Найбільша активність противника зберігається на Донецькому напрямку, особливо у районі Авдіївки. В подальші дні обстріли почали відмічатись на всіх основних напрямках, як на Донецькому напрямку в районі Зайцевого, Майорська, Авдіївки, Пісок, так й на Луганському напрямку, де терористи ведуть вогонь одразу на кількох ділянках фронту – у Станиці Луганській, Трьохізбенці та Попасній,а також на Маріупольському напрямку – у Мар’їнці, в районі Докучаєвська, а також південніше, біля Азовського моря, в Павлополі та Широкиному.

Більш того, українська розвідка фіксує активізацію постачань з території РФ ОВТ, боєприпасів та ПММ. Зокрема, розвідниками зафіксовано прибуття на залізничну станцію Дебальцеве ешелону з військовою технікою, включаючи три танки, дві 122-мм ракетні системи залпового вогню «Град» та два автомобілі «Урал», 160 тонн дизельного палива.

Паралельно з військовою активністю в РФ розпочали реалізацію чергового задуму по дестабілізації ситуації в Україні, що могло б також лягти в колоду козирів в рукавах російських шулерів, якими б вони могли козиряти під час засідання Ради Росія-НАТО. 

Так, останніми тижнями в окремих російських ЗМІ почала циркулювати інформація стосовно нібито підготовки в Україні державного заколоту, який мають організувати та реалізувати незадоволені політикою Президента України представники вищого керівництва Міністерства оборони та Служби безпеки України. «Заколотники» позиціонують себе, як «Конституційна опозиція України». Подібні вброси здійснено через колишнього «начальника військової контррозвідки СМЕРШ» так званої ЛНР Володимира Громова – вбивці громадян України, розшукуваного українськими правоохоронними органами та турботливо пригрітого та забезпеченого доступом до ЗМІ російськими кураторами. За словами того ж В.Громова, «заколотники» з метою ідентифікації своїх військових підрозділів розробили відповідний шеврон. 

Звідки ростуть ноги, якими намалювали той шеврон – зрозуміло неозброєним оком. Тож РФ, не змігши вирішити питання відновлення контролю над Україною військовими методами, продовжує сподіватись на можливість розкачати ситуацію в нашій країні та зробити це предметом торгу з західними країнами – зокрема і в рамках засідання Ради Росія-НАТО.

Усі ці «козирі», що РФ посилено демонструє останніми днями свідчать про її бажання підійти до засідання Ради Росія-НАТО у готовності до ведення дискусії з Альянсом з позиції сили. Демонструючи готовність до подальшого загострення протистояння з Альянсом, Кремль, як це практикується російською дипломатією, може поставити вимогу припинити підтримку України і заблокувати її зближення з НАТО в обмін на «пом’якшення» поведінки РФ у зонах стратегічних інтересів НАТО. Традиційний підхід Москви: навіщо вам жертвувати відносинами і йти на збройне протистояння з сильною та агресивною Росією заради «слабкої, корумпованої та непрогнозованої» України.

Напередодні засідання все ж не залишилось без своїх козирів і НАТО. І, якщо торкатись питання України, то найголовнішим козирем тут може бути успішне подолання політичної кризи в нашій країні та формування нового уряду. Наряду з суттєвим підвищенням серед українців частки тих, хто підтримує вступ України до ЄС та НАТО, а також тих, хто наполягає на розриві дипломатичних відносин з Росією, це може стати основою позиції НАТО по Україні та стати підґрунтям вимог до РФ по відновленню територіальної цілісності нашої країни. Джокером же тут може стати успішне проведення реформ, подолання корупції та вихід економіки України на сталу траєкторію розвитку.

Тож хотілось би напередодні 20 квітня ц.р., коли відбудеться засідання Ради Росія-НАТО, закликати керівників Альянсу та його представників на цій зустрічі не піддатися на провокації та тиск Росії і не відмовитися від підтримки своїх союзників та партнерів у Східній Європі, у тому числі, України, яка знаходиться зараз на передньому краї боротьби з неадекватною російською імперією. І нашим партнерам слід пам’ятати про те, що українська армія, українська система безпеки та оборони, які на сьогодні є одними з найпотужніших у Європі, можуть надати свіжий імпульс для ефективного розвитку НАТО як системи колективної оборони і разом із союзниками створити неподоланну перепону для просування російських агресорів далі на Захід. 

Вдаримо інтелігентно російського гопника та відновимо порядок в спільному європейському домі разом!

Валерій Рябих

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-