На Хмельницькій АЕС пройшли антитерористичні та протиаварійні тренування

На Хмельницькій АЕС пройшли антитерористичні та протиаварійні тренування

Укрінформ
З 11 по 14 квітня цього року Хмельницька АЕС була центром обговорення питань з антитерористичної захищеності та протиаварійної готовності стратегічних об’єктів. Серед учасників - представники Агенства зменшення загрози Міноборони США, Держатомрегулювання, Міненерговугілля, Енергоатома, Нацгвардії України, державних та регіональних органів влади, а також фахівці відповідних служб та підрозділів. В рамках заходу було проведено також спільне командно-штабне та протиаварійне тренування.

«Перевірка готовності сил та засобів у випадку вчинення диверсій, терористичних проявів та позаштатних ситуацій на ядерному об’єкті - головна мета даних тренувань,- зауважив заступник генерального директора із фізичного захисту та режиму ВП ХАЕС Олег Редзинець. Такі заходи вкрай важливі, враховуючи складну оперативну обстановку в країні. Навчання дозволяють нам зробити висновки, врахувати недоліки, визначити завдання на найближчу перспективу».

Навчання проводились у два етапи. За умовним сценарієм тренувань, озброєна група терористів за участі одного із працівників атомної станції готувала теракт поблизу Хмельницької АЕС, а також намагалася вчинити протиправні дії на майданчику ядерного об’єкта (умовно за тренуванням).

Після активізації антитерористичного штабу відбувся збір аварійних груп та бригад у внутрішньому кризовому центрі Хмельницької АЕС, введено в дію «План аварійного реагування ВП ХАЕС», організовано роботу штабу керівника аварійними роботами на прммайданчику (умовно за тренуванням). Відпрацьовано координацію спільних дій між штабами, а також перевірено необхідні заходи безпеки.

Під час спільного командно-штабного тренування підрозділи військової частини з охорони атомної станції разом із національною поліцією, відповідними службами міста та регіону ліквідовували терористичну загрозу. Водночас відпрацьовувались дії сил охорони атомної станції по виявленню та знешкодженню вибухових речовин, звільненню заручників, тощо.

Персонал аварійних груп і бригад під керівництвом генерального директора ВП ХАЕС - керівника аварійними роботами Миколи Панащенка, ліквідовували наслідки позаштатної ситуації.

Навчання дали змогу відпрацювати елементи взаємодії підрозділів суб’єктів боротьби з тероризмом та органів місцевого самоврядування при проведенні навчальної антитерористичної операції в умовах, наближених до бойових.

Послідовність дій, злагодженість та професіоналізм війсьсовослужбовців з охорони атомної станції, працівників служби фізичного захисту ядерного об’єкта, персоналу аварійних груп та бригад, а також відповідних служб та підрозділів міста та регіону оцінювали українські та міжнародні фахівці.

Спостерігаючи за ходом навчань, менеджер проекту Агенства зменшення загрози Міноборони США Лора Сірз зазначила : «Захист населення та захист атомної станції – найвищий пріоритет, тому вміння діяти разом для забезпечення антитерористичної захищеності - необхідна умова безпеки». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-