Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Неприємність цю ми переживемо...

Неприємність цю ми переживемо...

Блоги
Укрінформ
Не про кота Леопольда - про референдум у Нідерландах. Не надто переживайте, адже результат загалом прогнозований.

Буде добре, якщо "так" нам скажуть хоча б 40% тих, хто прийде на дільниці. Чи стане це фактором, що стримує реформи в Україні й наше бажання підняти стандарти життя (в усіх сферах) до норм і критеріїв Євросоюзу? Моя відповідь - ні. Бо це не державам ЄС потрібно - нам це потрібно! Вони вже мають справедливий суд, економічну конкуренцію, міцне місцеве самоврядування, прозорі державні фінанси, розвинуту інфраструктуру, якісну медицину... Нам все це треба зробити, Для себе. Незалежно, як там у Нідерландах проголосують.

Позитивний приклад із власного досвіду. 2006-й рік. Через позицію прем'єра Януковича Україна відмовилася від Плану дій щодо набуття членства в НАТО. Той план, ПДЧ, так само був не для НАТО - для нас, для підняття наших стандартів життя до норм і критеріїв НАТО. Зрив підписання ПДЧ, звичайно, став політичною проблемою. Але не критичною. Будучи тоді міністром оборони, я дав команду розробити ПДЧ в тій його частині, за яку відповідало Міноборони - з метою досягнення взаємосумісності дій нашої армії з арміями НАТО і запровадження стандартів НАТО в наше повсякденне армійське життя. Детальний план було розроблено. Я поїхав до Брюсселю, ознайомив з ним (до відома) наших партнерів по НАТО - і ми почали виконувати ПДЧ, в інтересах української армії і країни. Янукович-прем'єр про те і поняття не мав. То була моя сфера відповідальності й мої повноваження як міністра - формувати і реалізовувати державну політику в сфері оборони. І я це робив. Не чекаючи формального підписання ПДЧ. На жаль, не встигла наша команда виконати той План, на зміну прийшли інші, з іншими пріоритетами. Хто заважав робити те саме іншим міністрам, у їхній сфері відповідальності, адже ПДЧ лише на 20% про військові стандарти, решта 80% - Мінекономіки, Мінюст, Мінфін, Міносвіти...? Ніхто не заважав. І зараз ніхто не заважає.

Висновок: не сам факт підписання чи ратифікації документу, в даному випадку Угоди про асоціацію, а щоденна результативна робота, виконання по суті, підвищення стандартів життя у нас вдома, в Україні, є головним! І ніякий референдум у Нідерландах чи ще десь нам у тому не завадять. Якщо хтось і заважає, то скоріше наша влада, але то інша історія й інші способи протидії. Тож не рвіть собі душу в очікуванні новин із Нідерландів і їхніх відсотків) Ми все одно вийдемо на прямий шлях!

Анатолій Гриценко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-