Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Літературні події квітня у Києві: МЕДВІН,

Літературні події квітня у Києві: МЕДВІН, "Книжковий Арсенал", Алексієвич, Жадан, Андрухович

Укрінформ
Столична афіша квітня-2016 рясніє подіями, в центрі яких - книга і письменники. Це фестивалі, творчі зустрічі, презентації нових видань. Про найцікавіші з них - в огляді Укрінформу.

ФЕСТИВАЛІ

Весняний Книжковий МЕДВІН триває 1-3 квітня на НСК "Олімпійський" (вул. Велика Васильківська, 55). 

Він обіцяє насичену програму - безліч книжок на будь-який смак, Книжкову кухню, зустрічі з улюбленими письменниками, День дитячої книги, багато інших книжкових подій, читань та презентацій. Куратори культурної програми - українські письменники, видавці, публіцисти і громадські діячі Брати Капранови.

Перший у Києві фестиваль сучасної друкованої графіки "ПРІНТ ФЕСТ 1/100" відкриється 9 квітня о 14:00 і продовжиться наступного дня.  

Його проводить  IZONE creative community (вул. Набережно-Лугова, 8, 4-й поверх), яка запросила українських художників представити широкій публіці сучасний принт. Глядачі зможуть одночасно побачити весь градієнт сучасної друкованої графіки, від послідовників старої школи до новаторів-експериментаторів.

У просторі IZONE збереться чимало професіоналів усього спектру. Дизайнери одягу, станкові графіки, ілюстратори, мистецтвознавці та вуличні художники говоритимуть про мистецтво принту. 

В програмі фестивалю - лекторій, майстер-класи та воркшопи, виставки, масштабний маркет робіт українських художників і дизайнерів, а також "відкритий мікрофон".

Весняний ярмарок: поезія+хенд-мейд у кнайп-пабі "Купідоні" відбудеться 16 квітня. Початок о 15:00 (вул. Пушкінська, 1-3/5). 

Акцію організували три волонтерські групи - "ми для Війська", "Браслети виживання для армії", "Рукодільна сотня" - для допомоги фронту: придбання паракорду, інструменту та обладнання, зокрема, для 501-го батальйону морської піхоти. 

У межах акції передбачено поетичний марафон, у якому, зокрема, обіцяють участь Дмитра Лазуткіна, Олега Коцарева, Павла Коробчука. Також відбудеться ярмарок хенд-мейд виробів, розпродаж книжок з автографами авторів. Хенд-мейдерів запрошують приєднуватися до акції зі своїми роботами. 

 VI міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" - найбільша подія в Україні, що об'єднує літературу і мистецтво, пройде 20-24 квітня у Мистецькому Арсеналі.

У 2016 році Книжковий Арсенал презентує розширену міжнародну секцію ярмарку та сцену «Кафе Європа». Зокрема, вперше буде представлений колективний стенд німецьких видавництв та спеціальна програма у партнерстві з Франкфуртським книжковим ярмарком, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Гете-Інституту в Україні. У програмі фестивалю запланована участь відомих письменників,  філософів, літературних діячів та митців з понад 10 країн. Зокрема, фестиваль відвідають такі автори, як Етгар Керет (Ізраїль, книга "Раптом стукіт у двері", Фоліо), Зигмунд Мілошевський (Польща, книга "Гнів", Урбіно), Томас Главинич (Австрія, книга "Життя бажань", Книги ХХ), Ігнас Карпович (Польща, роман "Сонька", "Комора"), Каталін Доріан Флореску (Швейцарія, роман "Якоб вирішує любити", Книги ХХ), Карола Ханссон (Швеція, роман "Штайнгоф", "Комора"), інтелектуали Мішель Онфре (Франція, книга "Сила життя. Гедоністичний маніфест", Ніка-центр) і Ларс Свендсен (Норвегія, "Філософія Свободи", Видавництво Анетти Антоненко), Райнер Кунце (Німеччина, Книги ХХ), Бернд Шухтер (Австрія, Книги ХХ), Свен Ляйбер (Німеччина), Манана Менабде (Грузія, роман "А час минав", Видавництво Анетти Антоненко) та інші.

Тема дитячої програми 2016 року - "Особистість і особливе" - охоплюватиме такі важливі питання, як розвиток індивідуальності, повага до іншості, толерантність, а також соціалізація дітей з особливими потребами. Почесний гість дитячої програми - всесвітньо відомий шведський письменник Ульф Старк, який презентуватиме українські переклади своїх книг "Диваки і зануди", "Чи вмієш ти свистіти, Югане?", "Моя сестра - ангел" (Видавництво Старого Лева).

Спеціальний міжнародний фокус: дитяча література Скандинавії. Крім того, серед зіркових гостей фестивалю - Марцин Щигельський, володар гран-прі престижного міжнародного конкурсу ім. Астрід Ліндгрен (Польща, книга "Ковчег часу", Урбіно). 

ПРЕЗЕНТАЦІЇ

На презентацію антології "12" літературного угруповання "Свідки слова" та книги Сергія Демчука "Тіні на сходах" (Київ) запрошували 1 квітня книгарня "Є" (вул. Спаська, 5) та видавництво "Український письменник". Модератор - Олег Коцарев. 

Їх 12, і вони прийшли робити революцію в українській малій прозі. Апостоли слова чи сектанти писанини - нехай вирішить читач.

"Оповідки Еви Луни" Ісабель Альєнде українською презентують 5 квітня о 18:30 у книгарні "Є", що на вул. Лисенка, 3. 

Книжка сучасної чилійської письменниці нещодавно вийшла у "Видавництві Анетти Антоненко". До розмови запрошені - кандидат філологічних наук Ігор Оржицький та перекладач книжки, фахівець з іспаномовних літератур Сергій Борщевський.

Ісабель Альєнде, племінниця Сальвадора Альєнде, - також журналістка, сценаристка, акторка, вона пише театральні п'єси і викладає літературу в декількох університетах. 

"Оповідки Еви Луни"  -  це 23 історії кохання й зради, честі та безчестя, дружби й ворожнечі. Історії різних людей, об'єднані багатою уявою, образною мовою та дотепністю авторки. Видавці обіцяють, що оповідки від "Маркеса у спідниці" заслуговують на увагу поціновувачів високохудожньої прози Маркеса, Борхеса, Льйоси.

Нобелівський лауреат Світлана Алексієвич 7 квітня презентує у Києві свою книгу "Чорнобильська молитва: Хроніка майбутнього". Презентація розпочнеться о 19:00 у Домі освіти та культури "Майстер Клас" (вул. Лаврська, 16а). 

Видавничий Дім "Комора" підготував книгу до друку в українському перекладі Оксани Забужко. Авторка внесла значні зміни та доповнення до попередньої редакції тексту, який отримав друге народження і в оновленому вигляді презентується вперше. Глядачі матимуть унікальну можливість спостерігати наживо яскравий діалог двох письменниць світового рівня.

Дитяча субота 9 квітня в книгарні "Є" (вул. Лисенка, 3) пройде під знаком презентації коміксів про Джеронімо Стілтона та інтерактивних майстер-класів з малювання коміксів для дітей.

Видавництво "Ірбіс Комікси" запрошують на 12:00 батьків і дітей 5-12 років на презентацію серії всесвітньовідомих дитячих коміксів про Джеронімо Стілтона. Це відважна, ерудована миша, що разом зі своїми друзями пізнає світ, відкриває нові секрети, подорожує різними країнами та розгадує таємниці стародавнього світу.

На презентації представники видавництва розкажуть про комікси, проведуть конкурси та вікторини, майстер-клас із малювання коміксів, розіграють призи. Найуважніші слухачі отримають подарунки.

ТВОРЧІ ЗУСТРІЧІ

Сергій Жадан: В дорозі. Авторське читання, присвячене дорогам і відстаням.

Зустріч, що відбудеться 3 квітня о 20:00, обіцяє незабутню подорож з улюбеним письменником. 

Адреса: DIYA, проспект Перемоги, 44 (простір Галерея, кіностудія Довженка).

Проект "RECвізити" запрошує на зустріч з Юрієм Щербаком - письменником, сценаристом, публіцистом, політиком, дипломатом. Зустріч відбудеться 12 квітня о 19:00 в Креативному просторі "Часопис" (вул. Льва Толстого, 3).

Проект журналістки Тетяни Терен "RECвізити. Антологія письменницьких голосів", підготований спільно з "Видавництвом Старого Лева", покликаний зберегти думки, переконання, позиції, оцінки, творчі і життєві правила найзнаковіших сучасних українських авторів. 20 героїв цього двокнижжя відверто і щиро розповідають про своїх батьків, місця народження і сім’ю, згадують учителів і колег, діляться письменницькими секретами, розмірковують про любов, віру і сенс життя. Юрій Щербак - один з героїв збірника. 

Вечір актора, поета Вані Якімова в рамках проекту "Рівно о Восьмій" відбудеться 2 та 24 квітня в Українському домі (вул. Хрещатик, 2). Початок о 20:00. 

Цього разу центром програми буде місто Київ і відомі кияни. У виконанні Вані Якімова прозвучать вірші, роздуми і спогади Віктора Некрасова, Миколи Амосова, Леоніда Бикова, Михайла Булгакова та багатьох інших наших славетних земляків. Це головні слова про кохання, а також історії долі самих авторів, цікаво сплетені з їхніми творами й центральними вулицями нашого міста.

Проект "10 років співпраці: Юрій Андрухович + Karbido" відбудеться 28 квітня в Арт-холі D12 (вул. Десятинна, 12). Початок о 19:30. 

Сам Юрій Андрухович прокоментував цю подію: "Нашому знайомству виповнилось одинадцять років, нашому першому альбомові "Самогон" - десять. Це були чудові роки експериментів, дискусій і подорожей. Зміни ідей, стилів, завдань і форматів. Ми записали чотири альбоми, зіграли десятки концертів і навчилися бути єдиним музичним організмом. Протягом цього часу наш "Самогон" настоявся до найвищого якісного рівня V.V.S.O.P. - Very-Very Superior Old Pale (Дуже-Дуже Винятковий Старий Трунок). Наші квітневі концерти стануть не тільки підсумком, але й початком нового творчого циклу". 

Стрижнем програми стануть оновлені версії всіх дев'яти композицій того найпершого "Самогону". Їх доповнить своєрідний the best - вибрані твори з подальших "Цинамону", "Абсенту" і "Atlas Estremo". Перший альбом "Самогон" поєднав вірші Юрія Андруховича зі збірки "Пісні Мертвого Півня" з джазово-роковими Karbido. Альбом "Цинамон", за основу якого було взято поезію з "Екзотичних птахів і рослин", звернувся до забутих місць і містечок Галичини першої половини минулого сторіччя, що зникають серед війни. 

Концертна версія "Цинамону" знайшла особливе візуальне оздоблення, завдяки чому музика і поезія набули додаткового виміру. Остання частина трилогії - "Абсент" - мультимедійна вистава на стику поезії, прози й кіно. А несподівано виданий у 2015 році "Atlas Estremo", хоча й інспірований подіями в Україні, знаходиться за безпосередньою дослівністю. Поетично препарована проза з "Лексикону інтимних міст" і авангардово-панково-джазові ескапади - це авторська подорож навколо світу спогадів і розчарувань.

В рамках десятиріччя відбудеться тільки три концерти - у польському Вроцлаві, а також у Києві та Одесі. 

Валентина Пащенко, Київ 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-