Як заощадити на комуналці? Інфографіка

Як заощадити на комуналці? Інфографіка

Укрінформ

Якщо раніше на комунальних послугах економили здебільшого пенсіонери, які до останньої копійки вираховують свої витрати, то тепер питанням «як заощадити на комуналці?» замислюються чи не всі українці. Одні стоять у чергах за субсидіями, а інші – знаходять більш креативні методи економії коштів, піднімаючи показники енергоефективності свого житла. 

Відтак Укрінформ підготував інфографіку про те як зберегти тепло в оселі та заощадити кошти на комуналці.

РОБИМО КВАРТИРУ ТЕПЛІШОЮ З МІНІМАЛЬНИМИ ВИТРАТАМИ

20% втрати тепла у звичайній квартирі можна усунути, маючи бюджет від 200 гривень. Вам знадобляться пакети, герметик, накладки на двері, найдешевші пороги, фольга і пінопласт, щоб виготовити екран для батарей, клейка стрічка.

Пакетами необхідно закласти простір між балконними дверима. Виходити на балкон стане проблематично, але решту часу буде відчуватися додаткове тепло. За спостереженнями, одна лише це дія здатна підняти температуру в кімнаті з 18 до 20 градусів за Цельсієм.

Наступним пунктом необхідно знайти джерела протягів у вікнах. Найкраще залити їх герметиком. Купівля однієї упаковки коштуватиме від 80 до 300 гривень.

Якщо такий варіант виявиться неприйнятним, то просто заклейте вікна. Ціна питання - від 2 до 15 гривень на кожне вікно. Обов'язково залиште можливість провітрювати кімнату. Навіть тепле, але пересушене повітря може неабияк вплинути на ваше самопочуття.

Якщо ви помітили, що протяг виходить з дверей, то встановіть під ними поріг, або наклейте на них накладку. Безсумнівно, дизайн постраждає, але до теплих часів доведеться почекати. Тим більше, що це вам обійдеться в 20-40 гривень на кожні двері.

Екран з фольги просто розташуйте за радіатором. Зробити його можна своїми руками, потрібні лише пінопласт та фольга. Нехитрий пристрій допоможе вам прогрівати не вулицю, а внутрішній простір вашого житла. Ціна питання - 30 гривень за кожен ефективний радіатор.

ПРОСТІ ПОРАДИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ЗАОЩАДИТИ

По-перше, налаштуйтеся часто мити вікна. Доведено, що запилене скло може не пропускати до 20% світла. Інакше компенсувати недостачу вам доведеться роботою лампочок. Досить легкого миття, щоб зберегти собі і природі зайві кошти.

По-друге, запускайте пральну і посудомийну машинку на максимально низькій прийнятній температурі. Розраховуючи кількість білизни та посуду, намагайтеся оптимально використовувати ресурс вашої побутової техніки. У разі невиконання цих рад, перевитрата енергії може досягати 30%.

По-третє, очищайте пилозбірник вашого пиловсмоктувача якомога частіше. Навіть заповнений наполовину, він знизить потужність всмоктування на 15-20%. Далі перед вами стане дилема - прибирати гірше чи довше? Щоб не вибирати з двох зол, краще зайвий раз пройтися і викинути сміття з мішка для пилу. Пиловсмоктувачі з водяним фільтром, які нам порадили в магазині, не мають подібних проблем, однак їхня покупка може суттєво вплинути на бюджет середнього українця.

По-четверте, протирайте раз на місяць всі лампочки у будинку. На них потрапляє такий самий пил, як на решту поверхні. Ситуація аналогічна до віконних шибок. Важливо, робити це потрібно тільки при виключеному джерелі світла, викрутивши лампочку, сухою ганчіркою. Трохи мороки, і в люстрі на 5 ламп можете сміливо викрутити одну лампочку, не відчуваючи втрату яскравості. Економія становитиме близько 20%.

По-п'яте, вимикайте світло в тому приміщенні, звідки ви йдете. Виняток - економні лампи, якщо період вашої відсутності становить менше 10 хвилин. В такому випадку, лампу варто залишити включеною, щоб не скорочувати термін її служби.

Шоста порада для тих, хто готує на електроплиті. Підбирайте каструлі під розмір ваших конфорок. Таким чином, ви ліквідуєте втрати енергії через нещільне прилягання посуду до робочої поверхні. Уникнути перевитрати 20-30% електроенергії - істотна економія.

Для того, щоб мінімізувати втрати тепла, коли готуєте, намагайтеся використовувати кришку.

Якщо вам потрібно закип'ятити воду, зробіть це попередньо в електрочайнику. Таким чином, ви витратите удвічі менше енергії, а отже своїх кровних.

Сьома порада стосується електрочайників. Кип'ятіть рівно стільки води, скільки Вам необхідно для конкретного разу. Все одно вже через 10 хвилин її доведеться ставити заново. Навіщо ж тоді варити «суп» в чайнику? Очищайте чайник від накипу. Це заощадить вам ще 10-30% енергії.

Підготували: Мирослав Ліскович, Ігор Любшин

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 279-40-06 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-