Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Заборона допуску до Надії Савченко лікарів - ганебна

Заборона допуску до Надії Савченко лікарів - ганебна

Укрінформ
Мінськ. 10 березня з об'єктивних причин я долучалася до питань порядку денного тільки дистанційно.

В роботі гуманітарної підгрупи безпосередньо брали участь В.Медведчук і голова агенції з питань відбудови Донбасу В.Черниш, де озвучили і відстоювали нашу позицію щодо питань звільнення заручників та інших гуманітарних аспектів. 

Перше. І на гуманітарній підгрупі, і на групі з питань безпеки (завдяки Є. Марчуку) була озвучена позиція Украіни - звернення до РФ щодо допуску до Надії Савченко українських лікарів, які перебувають в Ростові, і її родини - мами і сестри. Тим більше, МЗС РФ обіцяло допуск українських медиків, і зараз всі ці посилання на начебто заборону суду виглядають просто ганебно. 

Украінська сторона ставитиме це питання і на ТКГ, що збереться у Мінську завтра. Звертаємося до РФ з вимогою звільнення Надіі Савченко, адже це є складовою виконання 6 пункту Мінських угод про звільнення всіх незаконно утримуваних заручників. Що стосується інших заручників, утримуваних бойовиками , то ми стоїмо на позиціі першочергового звільнення тих, хто має важкі хвороби, давно утримується в полоні. Боремося, щоб були хороші новини для родин заручників якнайшвидше і щоб цей процес штучно не блокувався іншою стороною. Також наполягаємо на допуску МКЧХ до тюрем - це допоможе розшукати багатьох з тих полонених, чиє місцезнаходження приховується. Ну, і судячи по зафіксованому журналістами виходу представників ОРДО-ОРЛО з Кремля, Кремль повинен би дати доручення своїм підшефним - звільнити заручників. 

Щодо утримуваних в РФ політв'язнів, то я надіслала пропозицію представникам ОБСЄ і РФ поставити обговорення питання звільнення всіх незаконно утримуваних на територіі РФ на наступному засіданні нашої групи, 23 березня. Як і питання незаконних російських гумконвоів,що шастають Донбасом. Треба віддати належне, представники ОБСЄ , як і РФ не дуже прагнуть обговорювати ці питання в Мінську, мовляв, для цього є нормандський формат. Не поділяю цієї позиціі "відстороненого нейтралітету" і відстоюю принципову тезу: звільнення заручників - це і звільнення московських бранців. 

Також, за моєю інформацією, на безпековій групі , окрім ключових питань порушення режиму тиші , обговорювалося і надважлива сьогодні проблематика розмінування.

FB

 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-