Обміняти Надію Савченко? Як це робилося раніше

Обміняти Надію Савченко? Як це робилося раніше

Аналітика
Укрінформ
11 найвідоміших міждержавних обмінів заарештованими з СРСР і РФ

Врятувати Надію Савченко, і в цьому сходяться багато експертів, можливе лише організувавши її обмін на російських військових. Президент України Петро Порошенко готовий на такий крок, якщо надійде відповідна пропозиція. Про це він сказав 9 березня в Анкарі: «Якщо питання стоїть так: чи готовий я прийняти рішення про обмін на когось? Я сьогодні вперше зазначу: так. Я, як президент України, готовий скористатися своїм конституційним правом і обміняти Надію, зробити все можливе, щоб її якнайшвидше повернути додому». Найбільш реальними кандидатами на обмін вважаються російські громадяни Євген Єрофєєв і Олександр Александров, обвинувачені нашої прокуратурою в диверсійній діяльності і вбивстві українського військовослужбовця.

Сподіватися на успішність такого обміну дозволяє довга історія взаємин Західного світу та СРСР, коли тільки таким шляхом вдавалося визволити з радянських (а пізніше російських катівень) як професійних розвідників, так і політв'язнів комуністичного режиму. Про те, як відбувався подібний обмін, розповів в 1968 році в радянському шпигунському бойовику «Мертвий сезон» режисер, виходець з Одеси Сава Куліш.

Ось 11 найбільш відомих випадків обміну.

1. 10 лютого 1962 року відбувся обмін радянського шпигуна Рудольфа Абеля, заарештованого ФБР 21 червня 1957 року в Нью-Йорку, на американського льотчика Френсіса Гері Пауерса, американського студента-економіста Фредеріка Прайора і американського туриста Марвіна Макинена, підозрюваних у шпигунстві. Розвідувальний літак U-2 Френсіса Пауерса був збитий над Свердловськом 1 травня 1960 року, пілот засуджений до 10 років ув'язнення. Обмін стався на кордоні Західного Берліна з НДР на мосту Глиникер-брюкке, який згодом отримав популярність як «Міст шпигунів». Про ці події розповів Стівен Спілберг в однойменному фільмі, номінованому в нинішньому році на Оскара. А британський актор Марк Райлэн отримав золоту статуетку як раз за роль радянського шпигуна.

2. 11 жовтня 1963 року заарештований СРСР в 1941 році за звинуваченням у шпигунстві і засуджений до 15 років виправних робіт американський священик Вальтер Чишек, по взаємній домовленості урядів США та СРСР, був обміняний на двох радянських шпигунів - колишнього працівника секретаріату ООН Івана Єгорова та його дружину Олександру. Отець Вальтер провів майже 23 роки в Радянському Союзі, в основному в тюрмах або сибірських таборах примусових робіт. Зараз у Ватикані триває процес його беатифікації.

3. 22 квітня 1964 року відбувся обмін радянського шпигуна Конона Молодого, заарештованого в Британії в 1961 році, що отримав 25 років в'язниці, на співробітника британської MI-6 Гревилла Віна, заарештованого в Будапешті в 1962 році і засудженого на вісім років (був зв'язковим співробітничав із західними спецслужбами полковника ГРУ Олега Пеньковського, який був засуджений до розстрілу). Обмін стався на кордоні Західного Берліна з НДР.

4. У жовтні 1969 року СРСР і Великобританія обміняли радянських шпигунів американського походження Морріса та Леонтину Терезу Коен (псевдоніми - Пітер і Хелен Крогер) на заарештованого в СРСР агента британських спецслужб Джералда Брука. Морріс і його дружина були арештовані у Великобританії в 1961 році і засуджені до 25 і 20 років в'язниці відповідно. Брук був заарештований в СРСР в 1965 році і засуджений на п'ять років.

5. 18 грудня 1976 року - в аеропорту Цюріха відбувся перший в історії обмін політв'язнями між СРСР і Заходом - дисидента Володимира Буковського обміняли на лідера Чилійської компартії Луїса Корвалана. У тюрмах та на примусовому лікуванні Буковський в цілому провів 12 років. Надалі Корвалан обтяжувався життям у Москві і, врешті-решт, поїхав назад на батьківщину, в Чилі. А Буковський з дисидента перетворився на респектабельного борця за демократію.

6. У травні 1982 року відбувся обмін радянського шпигуна Олексія Козлова на 11 осіб (10 розвідників ФРН і одного офіцера армії ПАР). Заарештувала Козлова південноафриканська контррозвідка за звинуваченням у тероризмі в червні 1980 року в Йоганнесбурзі. Два роки він перебував у в'язниці в Преторії і шість місяців сидів у камері смертників, під час чого було інсценовано навіть його висновок на страту. За участю розвідслужб ФРН був проведений обмін Козлова на десятьох розвідників ФРН, заарештованих в НДР і СРСР, і одного військовослужбовця армії ПАР, захопленого в полон в Анголі.

7. 12 червня 1985 року на Глінікер-брюкке відбувся обмін 23 схоплених в різних країнах Східного блоку агентів ЦРУ на чотирьох радянських шпигунів (імена обмінюваних не оприлюднені). Це був наймасовіший з відомих обмінів.

8. 11 лютого 1986 року на тому ж мосту Глінікер-брюкке за домовленістю між СРСР і США відбувся обмін, в якому брали участь дев'ять осіб. В обмін на заарештованих у США і ФРН чехословацьких агентів Карла і Ханну Кьохер, радянського шпигуна Євгена Землякова, польського шпигуна Єжи Качмарека і шпигуна НДР Детлефа Шарфенорта - з СРСР були відпущені двоє громадян ФРН, Чехословаччини і засуджений до 13 років позбавлення волі дисидент, правозахисник Натан Щаранський (до речі, родом з Донецька), згодом видатний політичний діяч держави Ізраїль.

9. Восени 1986 року відбувся обмін співробітника представництва СРСР в ООН Геннадія Захарова та голови московського корпункту журналу U. S. News and World Report Ніколаса Данілоффа. 23 серпня 1986 року влада США звинуватили в шпигунстві співробітника представництва СРСР в ООН Геннадія Захарова, що не володів дипломатичним імунітетом. Через тиждень в Москві заарештували главу московського корпункту журналу U. S. News and World Report Ніколаса Данилоффа, якому були висунуті аналогічні обвинувачення. Президент США Рональд Рейган назвав дії КДБ помстою за арешт свого розвідника. В результаті переговорів між міністром закордонних справ СССР Едуардом Шеварднадзе і держсекретарем США Джорджем Шульцем вдалося зійтися на одночасному звільнення обвинувачених з-під варти під поруку послів. 28 вересня 1986 року Данілофф отримав дозвіл покинути СРСР, а Захаров був депортований із США.

10. 9 липня 2010 року з США в РФ були депортовані десять осіб, засуджених за шпигунство на користь Росії в обмін на російських громадян, обвинувачених у шпигунстві на користь західних спецслужб. Володимир і Лідія Гур'єви, Михайло Куцик та Наталія Переверзєва, Андрій Безруков і Олена Вавілова, Михайло Васенков, Вікі Пелаес, Ганна Чапман, Михайло Семенко були обміняні на громадян РФ, що відбували покарання за шпигунство на користь західних спецслужб, - Олександра Запорізького, Геннадія Василенка, Сергія Скрипаля та Ігоря Сутягіна.

11. 26 вересня 2015 року на прикордонному КПП в Псковській області на мосту через р. Піуза відбувся обмін співробітника естонської спецслужби Эстона Кохвера, затриманого 5 вересня 2014 року в Псковській області і засудженого до 15 років ув'язнення за шпигунство, на Олексія Дрессена, колишнього офіцера департаменту поліції безпеки МВС Естонії, затриманого в лютому 2012 року в аеропорту Таллінна і засудженого до 16 років ув'язнення за держзраду і передачу секретних відомостей ФСБ Росії.

Ольга Кияниця, Валентина Сямро.Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-