Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

О.Барна як вершина галицької демократичної традиції

О.Барна як вершина галицької демократичної традиції

Блоги
Укрінформ
Цікаво, посполиті ще пам’ятають Народну Раду - депутатську групу у Верховній раді УРСР?

Це була перша демократична опозиція в українському парламенті - хоча, звісно, у 1990 це був ще імітаційний орган. Саме завдяки Народній Раді він став справжнім парламентом.

В самій опозиційній групі виділялись депутати з Галичини - вишукано інтелігентні й розсудливі. Разюче європейські у порівнянні з секретарями КПСС різних рівнів і “червоними директорами”.

Ми пояснювали один одному, що парламентська вправність галичан має мало не генетичні причини. Що вони є нащадками людей, які ще у середньовіччі обирали депутатів до Сейму Речі Посполитої, а за часів Австро-Угорщини мали власний Галицький Сейм - а таке дарма не минає. Що галичанам доля присудила жити поруч і разом з людьми інших національностей, інших віросповідань - і звідси їх терпимість до іншої точки зору, щире бажання знайти компроміс.

Часи минають.

Давно пішов з політики галичанин Ігор Рафаїлович Юхновський.

Нещодавно прийшов у політику галичанин Олег Степанович Барна.

Останній наочно продемонстрував, що різниці між Сходом і Заходом не існує. Що хам галицький нічим не відрізняється від жлоба київського.

Після першого подвигу, нападу на прем’єр-міністра України А.Яценюка 11 грудня 2015 року, нардеп Барна став зіркою. Його прізвище тепер знають читачі Reuters та CNN. Як для члена груп з міжпарламентських зв’язків з Канадою, США, Францією та багатьох інших країн - це справжній успіх.

Рідна фракція ім. Блоку Петра Порошенко, щоправда, спочатку не розібралась, чомусь вирішила, що Барна вчинив погано, зганьбив український парламентаризм і виключила його зі своїх лав. Але через два місяці зрозуміла, що все навпаки, що неправий був Яценюк, відповідно Барною треба пишатись - і поновила його у своїх лавах.

Вам дійсно є ким пишатись, Петро Олексійович і Юрій Віталійович.

Наступного дня після повернення, нардеп Барна, у кулуарах Верховної Ради, на камеру Еспресо ТБ і купу диктофонів, коментуючи поточну політичну ситуацію, назвав лідера однієї з парламентських фракцій людиною з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, використавши одне коротке слово.

За півгодини до цієї видатної події, у залі ВР, він щось нудно вичитував Яценюку, через слово згадуючи Європу і європейські традиції.

Вважаю, що після цього нардепа Барну належить значно посунути вгору по кар’єрній драбині. Щонайменше - він може очолити комітет з міжнародних справ, а краще - приймати участь у міждержавних переговорах на найвищому рівні. У парламенті він свою функцію виконав. Галицьку демократичну традицію доведено до самісіньких вершин.

Віктор Мішковський
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-