Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Україні загрожує політичний хаос

Україні загрожує політичний хаос

Укрінформ
Попри те, що сьогоднішній стан речей в українській політиці іноді важко назвати порядком, в найближчому майбутньому ми можемо стати свідками справжнього хаосу. І перші паростки дестабілізації вже з’являються на політичному небосхилі.

Так, наприкінці минулого тижня народний депутат Олег Ляшко заявив, що Верховна Рада буде «протягувати» зміни до Конституції через таємне голосування. Припущення лідера Радикальної партії набуло широкого резонансу у ЗМІ та соцмережах, викликавши обурення громадськості, відверто кажучи, на пустому місці. Можливо, діюча влада і втратила рейтинги, але не здоровий глузд, щоб вдаватися до подібних кроків.

Конституційні зміни, особливо в частині визначення статусу Донбасу, мають історичне значення для майбутнього України і є вкрай складною та контроверсійною проблемою. Для того, щоб ухвалити якомога оптимальніше рішення, нам потрібні професійні дискусії, предметні обговорення, альтернативні пропозиції і нові підходи. Все, довкола чого мають сперечатися політики і представники громадянського суспільства, це те, як Україна може зберегти територіальну цілісність з найменшими поступками Росії. Але замість дискусій по темі, ми маємо популістський піар, покликаний збільшити електоральні симпатії окремих партій і політиків.

Немає сумніву, що відсутність у суспільстві однозначної позиції щодо конституційної реформи буде використана популістами на свою вузькопартійну користь, остаточно паралізувавши вітчизняний політикум. Все йде до гри навіть не з нульовою, а з від’ємною сумою, коли в підсумку програють усі. Дуже шкода, що демагоги ніяк не зрозуміють: «передвиборче» ставлення до проблем такої ваги зруйнує не долю президента чи коаліції, а майбутнє країни на десятки років уперед.

* Точка зору автора блог-виступу в рубриці «Громадська платформа» може не завжди збігатися з позицією редакції
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-