Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Райради на партійній основі чи самоврядування громад?

Райради на партійній основі чи самоврядування громад?

Укрінформ
Що нам потрібно для розвитку громадянського суспільства - районні у місті ради на партійної основі або місцеве самоврядування, яке здійснює територіальна громада?

У ст. 140 Конституції України наголошується: «Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування...». 

У зв’язку з цим нам, киянам, не потрібні районні ради, що створюються зверху, а не знизу членами територіальних громад районів, за списками партій, які не мають ніякого відношення до місцевого самоврядування. Замість місцевого самоврядування – створюються зайві органи для влаштування партійних функціонерів 2-го та 3-го ешелонів. 

Важливими аргументам безпосередньої участі громадян у місцевих справах є рекомендації Європейської хартії міст ІІ (2008 р.), в якій визначено: «на внутрішніх комунальних територіях (квартал, округ, район) повинні бути виборні зібрання, бюджет і повноваження» (п.п. 22, 35 Хартії міст).

Пропонується наступна структура територіальної громади м. Києва.

1. Територіальна громада м. Київа складається  з територіальних громад районів. 

2. Територіальні громади районів складаються з громад мікрорайонів (до 30 тис. жителів). 

3. Громада мікрорайону (до 30 тис. жителів) – це громади (жителі) багатоквартирних будинків, об’єднаних територією мікрорайону. 

4. В місцях  приватної забудови громада мікрорайону складається з жителів вулиці (вулиць) або кварталу (кварталів). 

Кожен рівень територіальної громади має свої повноваження і необхідні ресурси для їх виконання (з бюджету територіальної громади).

Територіальна громада самостійно вирішує питання місцевого значення та здійснює місцеве самоврядування, а саме: «управляє майном, що є в комунальній власності; затверджує програму соціально-економічного та культурного розвитку  і контролює їх виконання; затверджує бюджет міста…»(ст. 143 Конституції України). 

Виконувати ці повноваження територіальну громаду зобов’язує не тільки Конституція України, а й ст. 6 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», в якій територіальна громада визначена первинним Суб’єктом місцевого самоврядування. А в ст. 2 Цивільного Кодексу України територіальна громада визначена як Суб’єкт публічного права.

Можливість створення територіальних громад міста і районів у місті, повинно відбуватися не автоматично внаслідок дій законодавчих положень, а в силу волевиявлення територіальних громад міста і районів у місті.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-