Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

В МінАПК - найбільша кількість конкурсів

В МінАПК - найбільша кількість конкурсів

Укрінформ
Мінагрополітики є безперечним лідером за кількістю та якістю проведених кадрових конкурсів.

Разом з підвідомчими агентствами кількість проведених конкурсів сягає 246. В самому міністерстві проведено кадрові конкурси на посади керівників 136 державних підприємств. Триває відбір директорів 57 ДП, в тому числі, на ДП «Укрспирт» та ДП «Артемсіль».

Наприкінці 2014р. в міністерство прийшла нова команда. З того часу розпочалися значні зміни в роботі відомства. Міністерство та підвідомчі організації потребували перезавантаження всіх процесів та суттєвого оновлення кадрів. Тому, пріоритетом в роботі очільник міністерства визначив зміни в кадровій політиці, в тому числі, стосовно призначення та роботи керівників  державних підприємств.

Однією з перших проблем, з котрими довелося стикнутися – це непрозорий порядок відбору директорів держпідприємств. Посади або займали «свої» люди, або вакантні місця продавалися за величезні кошти. Політичні та бізнесові групи диктували свої умови та надавали кандидатури. Для припинення такої практики, була розроблена процедура проведення відкритих кадрових конкурсів. Відтепер відбір керівників повинен був відбуватися чесно, прозоро та неупереджено. Таким було доручення та чітка позиція нового міністра.

Для забезпечення незаангажованості вибору та з метою припинення тиску зовні, була створена кадрова комісія. Задачами її членів стало проведення співбесід з кандидатами та прийняття остаточних рішень про призначення керівників. Після ретельної перевірки та всебічної оцінки кандидатів, рішення про переможця приймається більшістю голосів.  Комісія на дві третини складається з незалежних експертів, тому можливість лобіювання інтересів тих чи інших претендентів, з боку співробітників міністерства, виключена. В наших комісіях працювали та працюють представники таких відомих консалтингових та рекрутингових компаній, як: WE Partners, Pedersen & Partners, Школа HRM, Jansen Capital Management, Deloitte Touche Tohmatsu, rabota.ua, ARTE Business Group, Alexander Hughes, MCG recruiting, Baker Tilly, AgriPersonnel, PricewaterhouseCoopers. Ці компанії не один десяток років заробляли репутацію та ніколи не будуть ризикувати своїм ім’ям, йдучи на порушення. 

Принцип відбору за участю кадрової комісії був закладений в порядок проведення конкурсів на посади керівників державних підприємств та впроваджений по всій країні. Ми приймали активну участь в розробці та внесенні змін в Постанову КМУ № 777, яка регламентує процедуру проведення конкурсів.  Такі ж механізми проведення конкурсів впроваджені в агентствах, підпорядкованих міністерству. Наші співробітники приймають участь в кадрових комісіях та надають методичну допомогу.  На сьогоднішній день в Держлісагентстві  проведено вже 89 конкурси  та 21 – в Державному агентстві рибного господарства.  За консультаціями до наших спеціалістів звертаються кадрові служби інших центральних органів виконавчої влади.

Для забезпечення прозорості проведення конкурсів ми дотримуємося принципу максимальної відкритості. Інформація про вакантні посади доступна на офіційному сайті міністерства, який був суттєво змінений для максимальної зручності відвідувачів. На інтерактивній  карті України, обравши будь-яку область, здобувач може знайти всю інформацію про конкурси, що відбуваються. Також оголошення про вакансії розміщуються та оновлюються на національних сайтах працевлаштування  rabota.ua, hh.ua, work.ua. Ми регулярно запрошуємо представників засобів масової інформації на засідання комісії, висвітлюємо хід проведення та результати конкурсів в пресі. 

З метою удосконалення процедури відкритих кадрових конкурсів, ми впроваджуємо нові сучасні інструменти відбору. Безпрецедентним став конкурс на посаду керівника ДП «Укрспирт». Кандидати  проходили тестування на благонадійність, в ході якого виявлялася ступінь схильності до хабарництва, розкраданню майна, зловживанням та залежностям. Тестування MIDOT є своєрідним аналогом детектора брехні та використовується на даний час в 34 країнах  світу. В Україні, в тому числі, при відборі кандидатів в НБУ, нову поліцію, ОДА та інші органи влади. Прізвища кандидатів, їх конкурсні пропозиції, результати тестування ми розмішували на сайті міністерства для того щоб громадськість могла зробити свої висновки відносно рішення про переможців.

Для обговорення стратегії подальшого розвитку ДП «Укрспирт», вперше за всю історію проведення кадрових конкурсів, ми зібрали всіх кандидатів на круглий стіл. В прямому ефірі кожен мав змогу висловити свою думку, а глядачі побачити рівень претендентів, хід їх мислення та почути обіцянки з приводу майбутнього одного з самих великих державних підприємств в країні.  Засідання комісії по заслуховуванню конкурсних пропозицій учасників ми також транслювали в прямому ефірі. В результаті, вибір переможців був очевидним та не викликав жодних нарікань з боку громадськості та самих претендентів.

Державні підприємства, підвідомчі міністерству, знаходяться в різному становищі, відповідно завдання перед керівниками стоять різні. Показники, яких повинен досягати призначений керівник описані в контракті, що з ним укладається. Для стимулювання підвищення результативності роботи державних підприємств, нами внесені зміни в текст типового контракту. Керівник відповідає своєю заробітної платою та своєю посадою за досягнення саме тих показників, які він анонсував в своїй конкурсній пропозиції.  Кілька директорів нам вже довелося звільнити саме за невиконання взятих на себе зобов’язань. Більш успішні управлінці регулярно отримують премії.

Очевидно, що рівень заробітної плати на більшості посад керівників держпідприємств не приваблює велику кількість фахових управлінців. Але є самодостатні, патріотично налаштовані громадяни, які прагнуть змін в крайні та готові докладати до цього зусиль. Ми регулярно бачимо на конкурсному відборі кандидатів з кількома освітами, зокрема, МВА, які володіють іноземними мовами та мають досвід роботи в великих компаніях або успішний власний бізнес. Такі керівники приходять працювати на кілька років, але цього достатньо для виведення держпідприємства з кризового становища та підготовки його до приватизації.

За ініціативи міністерства та за участю наших співробітників був розроблений проект постанови уряду, в якому передбачене суттєве збільшення розміру оплати праці керівників державних підприємств. На разі, документ пройшов всі погодження та ми очікуємо його прийняття найближчим часом. Зміна умов стимулювання та розміру оплати дозволить залучати більш якісних кандидатів та підвищити ефективність відбору.

Правильні процеси здатні робити правильні люди. Залучення таких людей до нашої «команди мрії» та створення їм належних умов для ефективної праці – це першочергові завдання департаменту роботи з персоналом міністерства.  Ми впевнені, що знов призначені керівники спроможні вивести держпідприємств а з кризи та підготувати їх до приватизації.
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-