Ситуація з дитячими садками залишається критичною – Урядовий контактний центр

Ситуація з дитячими садками залишається критичною – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Економічна криза, політична нестабільність негативно впливають на демографічну ситуацію. У такі складні часи люди відкладають народження дітей, і як наслідок, відбувається зниження народжуваності. Різкий спад народжуваності спостерігався в Україні наприкінці 80-х – на початку 90-х років і тривав до 2000-х років. У дитячих садках групи були недоукомплектовані, приміщення здавали в оренду, чимало з них встигли приватизувати.

Економічна криза, політична нестабільність негативно впливають на демографічну ситуацію. У такі складні часи люди відкладають народження дітей, і як наслідок, відбувається зниження народжуваності. Різкий спад народжуваності спостерігався в Україні наприкінці 80-х – на початку 90-х років і тривав до 2000-х років. У дитячих садках групи були недоукомплектовані, приміщення здавали в оренду, чимало з них встигли приватизувати.

З часом ситуація змінилася: народжуваність зросла. До того ж Законом України "Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу", який було прийнято 6 липня 2010 року, встановлено обов'язкову дошкільну освіта для дітей старшого дошкільного віку. Відтоді гостро постала проблема нестачі дитячих садків. Батькам доводилось записувати своїх дітей до садків мало не з народження. Проте така ситуація зумовлена не лише демографічним, але й комерційним фактором, адже земля з кожним днем дорожчає, будувати вигідно багатоповерхівки, а не дитячі садки.

За даними Державної служби статистики, у січні-червні 2015 року прийнято в експлуатацію 793 місця у дошкільних навчальних закладах (у відповідний період 2014 року – 949). Незважаючи на те, що терміни оренди давно сплинули, комерційні організації не поспішають звільняти приміщення дошкільних навчальних закладів, у яких розміщені салони краси, перукарні, офіси, ательє, сауни. І така ситуація характерна для всіх регіонів країни.

Варто зазначити, що згідно з Положенням про дошкільний навчальний заклад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 12.03.2003 р. № 35, дошкільний навчальний заклад може здавати в оренду приміщення, споруди, обладнання юридичним та фізичним особам тільки для провадження освітньої діяльності. Також відповідно до вимог законів України "Про дошкільну освіту" та "Про освіту" дошкільні навчальні заклади, засновані на комунальній формі власності, джерелами фінансування яких є кошти місцевих бюджетів, не підлягають приватизації та використанню не за призначенням, тобто не для навчального та наукового процесу. За втручання органів прокуратури поступово повертаються у комунальну власність приміщення загальноосвітніх шкіл, дитячих садків, якими незаконно користувалися приватні структури. Проте ситуація з дитячими садками, яка ускладнюється у зв’язку з військовими діями на сході України, продовжує залишатися критичною.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2015 року на урядову "гарячу лінію" з питань, пов’язаних із забезпеченням дітей місцями у дошкільних навчальних закладах, надходило сотні звернень, переважно з Донецької, Дніпропетровської, Київської, Одеської та Запорізької областей.

Серед загальної кількості звернень з вказаної тематики майже кожне п’яте зареєстровано від громадян з південно-східних регіонів. Так, заявниця з м. Донецьк, яка у зв’язку з проведенням АТО переїхала на тимчасове місце проживання до м. Вугледар, зверталася з проханням посприяти у вирішенні питання влаштування її дочки до дитячого садка "Золота рибка". Жінка не може працевлаштуватися, оскільки дитину немає на кого залишити. Після звернення громадянки на урядову "гарячу лінію" порушене питання було позитивно вирішене. Зворотним зв’язком встановлено, що донька заявниці тепер має можливість відвідувати дитячий садок. Жінка висловила подяку працівникам Центру.

Жителька з м. Макіївка Донецької області разом із дитиною, 2013 р.н., переїхала до м. Київ. Вона просила сприяння у влаштуванні дитини до дошкільного навчального закладу у Дарницькому районі столиці. Заявниця повідомила, що через відсутність вільних місць їй було рекомендовано записатися в електронну чергу. За інформацією Дарницької районної в місті Київ державної адміністрації, заявниці оперативно видано направлення для зарахування дитини до дошкільного навчального закладу № 805. Зворотним зв’язком підтверджено, що її син відвідує зазначений дитячий садок.

Також після дзвінка на урядову "гарячу лінію" було позитивно вирішене питання жительки з с. Переможне Городоцького району Львівської області. Заявниця повідомила, що її чоловік проходить військову службу на період проведення АТО, а вона знаходиться на шостому місяці вагітності. У червні ц.р. зверталася з приводу зарахування її доньки до дошкільного навчального закладу "Квітуча вишенька", проте отримала відмову, оскільки групу дітей було вже набрано. Враховуючи зазначене, заявниця просила посприяти у позачерговому зарахуванні її дочки до ДНЗ "Квітуча вишенька" на пільгових умовах. Львівська обласна держадміністрація за результатами розгляду звернення поінформувала, що з 1 липня дитина заявниці позачергово зарахована до дошкільного навчального закладу "Квітуча вишенька" як дитина військовослужбовця. Інформацію підтверджено зворотним зв’язком.

Мешканці с. Хацьки Черкаської області відмовили у зарахуванні її дочки до місцевого дошкільного навчального закладу. Відмову мотивували відсутністю вільних місць у дитсадку, натомість пообіцяли прийняти дитину до закладу тільки у березні 2016 року, однак у вересні 2016 року донька вже має піти до школи. Про це заявниця повідомила фахівцям урядової "гарячої лінії", які надіслали звернення для розгляду Черкаській обласній держадміністрації. За результатами розгляду Черкаська облдержадміністрація позитивно вирішила питання: після завершення поточного ремонту в зазначеному дошкільному навчальному закладі дочка заявниці була зарахована до дитячого садка. Жінка висловила подяку працівникам Урядового контактного центру за допомогу.

За період з 14 по 20 серпня 2015 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 34 тисячі 318 дзвінків, а також 251 громадянин звернувся через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38 (044) 284-19-15. Киянам надається прямий міський телефон "гарячої лінії" за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-