Українські аграрії експортують до Митного союзу, як до Африки - міністр агрополітики
Про перспективи експорту української сільськогосподарської продукції на ринки ЄС розповів міністр агрополітики та продовольства Олексій Павленко
24.06.2015 17:48

Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко завершив дводенний візит до Франції. Про його результати, перспективи співпраці з французькими партнерами і експорту української сільськогосподарської продукції на ринки ЄС він розповів у ексклюзивному інтерв'ю власному кореспондентові Укрінформу у Франції.

АГРОЕКСПОРТ І БІРЖІ ЯК СКЛАДОВІ ІНТЕГРАЦІЇ В ЄВРОПУ

- Пане міністре, якою була мета вашого візиту до Франції?

- Метою було спрямування у практичне русло домовленостей між Україною і Францією, укладених під час двох візитів вищого рівня - президента та прем'єр-міністра України, що відбулися весною цього року. Під час першого офіційного візиту я познайомився з міністром сільського господарства Стефаном Ле Фолем. А вже під час другого візиту віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко обговорював конкретні питання співпраці в аграрному секторі. Саме тоді українська делегація й отримала запрошення від міністра Ле Фоля відвідати Францію.

- Які зустрічі відбулися?

- Проведено низку зустрічей, під час яких ми обговорювали практичні питання. Зокрема, говорили про насіння. Нагадаю, що Україна два тижні тому пройшла процедуру аудиту сертифікації насіння у відповідності до європейських стандартів. Відтепер насіння, яке виробляється в Україні, може експортуватися до країн Європи.

Успіху переговорів сприяла гарна новина. Зокрема, у п'ятницю французька компанія «Суфле Груп» підписала протокол про наміри інвестування понад 100 млн євро на будівництво портової логістики морського терміналу порту в Іллічівську з перевалкою до 1 млн тонн зерна. Зважаючи на те, що цього року ми виходимо на рекордні 34 млн тонн насіння з експорту, інвестиції в портову логістику є доречними і на часі.

- Із представниками яких саме компаній вдалося обмінятися думками?

- У понеділок ми зустрічалися з французькими партнерами, що представлені в Україні. Зокрема, це компанії «Євраліс» (виробляє 400 тис. тон посівних одиниць кукурудзи і 120 тис. посівних одиниць соняшника), «Маісадур» (виробляє 600 тис. одиниць зернових), «Лімагрен» та іншими членами міжпрофесійної асоціації виробників насіння GNIS, що володіють великими експортними потужностями в ЄС.

Крім того, ми також говорили і про молочну галузь, торгівлю. Відбулися плідні зустрічі з представниками ОЕСР та європейської фондової біржі Euronext NV, що, крім Франції, має філії у Бельгії, Нідерландах і Португалії і входить в рейтинг найбільших бірж планети. Ми готові до організації в Україні сучасної електронної біржової торгівлі, просування спільних проектів із розвитку біржової електронної торгівлі, оскільки інтеграція в Європу відбувається не лише на ментальному рівні, а й через сучасні ринкові та економічні механізми. Відтак створення в Україні активної товарної біржі оптимізує транзакційні витрати, сприятиме встановленню реальної ціни і керуванню ризиками.

- Як пройшла зустріч із представниками уряду Франції?

- Офіційна зустріч із міністром Ле Фолем була найголовнішою. Ми обговорили всі спільні проекти, почали з наукової галузі, продовжили освітньою, говорили про шкідливі викиди, про участь Франції в логістичних проектах в Україні.

- Чи були досягнуті домовленості, які саме?

- Ще раніше, під час візиту прем'єр-міністра України у травні, було досягнуто домовленості провести восени у Франції великий інвестиційний бізнес-саміт, покликаний започаткувати дорожню карту співробітництва великого бізнесу обох країн. Цього разу ми говорили з міністром про активне залучення до роботи форуму аграрних підприємств Франції. Ну, і звичайно, запросили французького міністра Стефана Ле Фоля відвідати з візитом Україну. Чекаємо його також восени в Києві.

Автор фото: Роман Сущенко

ПАРИЗЬКИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОРУМ

- А що це буде за конференція?

- Уряди обох країн планують провести потужний економічний форум, на кшталт того, що готується в США на 13 липня. Подібна конференція має відбутися тут у Парижі. Французька сторона погодившись на неї, іде нам на зустріч. До роботи аграрної панелі форуму ми плануємо залучити французького міністра. Маємо взаємну зацікавленість.

- У чому саме вона полягає?

- У французів є багато чого повчитися. Наприклад, той же напрям сільськогосподарських кооперативів. В Україні сьогодні маємо близько 4 млн індивідуальних фермерських господарств і 56 тис. представників малого і середнього бізнесу. Щоби покращити показники, потрібна модернізація ведення бізнесу. Україна зацікавлена у європейській, французькій моделі ведення господарства фермерами, що володіють у середньому 150-200 га. Ми запросили представників сільськогосподарських асоціацій Франції приєднатися до робочих груп. Сьогодні в Україні працює 24 робочі групи, які спільно з Єврокомісією консультують нас. Загалом залучено більше 170 європейських експертів за всіма напрямами агробізнесу. Це харчова безпека, фіто-санітарна та ветеринарна, санітарно-нормативна база, синхронізація з європейськими стандартами, розвиток малого та середнього бізнесу, фермерські, рибні та лісові господарства, державні підприємства, реструктуризація земельних питань тощо. Роботи буде багато.

ЧОМУ МИТНИЙ СОЮЗ ДЛЯ НАШИХ АГРАРІЇВ - ЯК АФРИКА

- Як ви оцінюєте можливості виходу на нові ринки в Європі, зокрема у Франції?

- Україна рухається за сільськогосподарським напрямом дуже швидко. Сьогодні аграрний бізнес в Україні складає майже 20% ВВП. Це 37% від загального експорту. З ЄС Україна має 36 позицій щодо експорту сільськогосподарської продукції, і використовує квоти дуже швидко. Наприклад, візьмемо м'ясо птиці. Після відкриття ринку річна квота була використана за місяць. Те саме щодо меду - за два тижні.

- А як ситуація розвивається на ринку країн-учасниць ЄврАзЕС?

- Скажу вам цікаву річ. Раніше у нас домінували стереотипи, що Росія та країни Митного союзу є основними імпортерами української продукції. Станом на сьогодні, у нас, у порівнянні з попереднім роком, падіння експорту на ринки цих країн становить 31%, його рівень фактично зрівнявся з експортом у країни Африки. Навіть з африканськими країнами намітилося зростання на 0,6%. Водночас, ринок ЄС удвічі більший, ніж африканський ринок. Його обсяг становить 5 млрд дол. США, і він демонструє динамічне зростання на рівні 6%. Азійський ринок, обсягом 6,6 млрд дол. США, показує зростання на рівні 10%. Україна як країна аграрна має проводити максимально диверсифіковану експортну політику. Наша країна виступає потужним і серйозним гравцем у цьому контексті. І це визнають наші французькі партнери.

Роман Сущенко, Париж.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-