Газпром використовує Фірташа для удушення України та шантажу ЄС - експерт

Газпром використовує Фірташа для удушення України та шантажу ЄС - експерт

Укрінформ
Газпром розпочав гру, за якою стоять плани забрати газ з українських ПСГ, зірвати в січні постачання газу до ЄС та реанімувати Південний потік.

Таку думку висловив у інтерв'ю Укрінформу президент Центру «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, коментуючи вчорашні повідомлення про те, що російський «Газпромбанк» висунув претензії на 5,679 млрд куб. м газу у підземних газових сховищах України, які були внесені Ostchem Holding Дмитра Фірташа як застава за кредитом на $842,5 млн.

«Згідно з офіційними даними Укртрансгазу, з врахуванням темпів використання газу з ПСГ з початку опалювального сезону, Україна проходить його, і на початок квітня у неї залишається в сховищах недоторканний мінімум близько 5 мільярдів кубометрів», - зазначив експерт. На його переконання, це не влаштовує Кремль, який, мінімізувавши застосування воєнного компоненту гібридної війни, приступив до ескалації сценарію економічного тиску на Україну. Однією із складових такого тиску є посилення енергетичної залежності України від РФ через схеми постачання вугілля та електроенергії. Цьому служить і сценарій «газового удушення» України.

«Імітуючи штучно створений корпоративний конфлікт «Газпромбанку» з Group DF, Газпром запускає сценарій позбавлення України частини газу в ПСГ, щоб ми потрапили у скрутне становище десь наприкінці січня - початку лютого, на потенційному піку зимових холодів. Нехитра комбінація включає вимогу до Фірташа негайно сплатити кошти. Останній, звісно, відмовиться, бо нібито не матиме коштів, але є застава, натуральне покриття - газ в ПСГ, який має бути переданий Нафтогазом Газпрому», - сказав експерт.

Читайте також: Газпромбанк кредитував Фірташа за підтримку Януковича - Reuters

На думку Гончара, в такий спосіб Україну спробують у «псевдоправовий» спосіб позбавити частини ресурсу газу в ПСГ на піку холодів. Очевидно, що aні уряд України, aні Нафтогаз з цим не погодяться. Цим може скористатися Газпром для того, щоб звинуватити Київ у «привласненні» або навіть «крадіжці» газу. Мета усього сценарію - продемонструвати Європі «протиправні» дії України, її ненадійність як партнера у ланцюжку постачання газу до ЄС.

«Легко уявити наступні кроки Москви, - продовжує Гончар. - Кремль, звинувачуючи Україну, пропонує країнам ЄС запустити на повну потужність Північний потік, щоб компенсувати частково перекриття транзиту через Україну та повернутися до проекту будівництва Південного потоку, від якого нібито росіяни раніше відмовилися».

Експерт нагадав, що німецькі лобісти Газпрому вже запустили «платівку» про необхідність домовлятися з Росією щодо Південного потоку. Примітно, що в цю гру втягнули навіть канцлера Німеччини Ангелу Меркель, що порадила болгарському прем'єрові Бойку Борисову домовлятися з Росією щодо цього проекту. В самій Москві помітно активізувалася кампанія в пресі з розкрутки улюбленої тези Кремля: мовляв, Україна буде відбирати газ, тож Росія буде змушена призупинити транзит через Україну.

Читайте також: Польська компанія пропонує включити Україну в європейську систему газопроводів

Як повідомлялося, подібну інформаційну кампанію російська сторона проводила й під час газового протистояння з Україною у 2009 році. Підготовка російської та міжнародної «громадської думки» до повторення сценарію газового шантажу свідчить, що Росія серйозно налаштована перекрити європейський транзит газу через Україну взимку поточного року. Це може стати не тільки кроком Росії до енергетичного придушення України, але й серйозним викликом для європейських країн, перевіркою ефективності заходів, які Європейський Союз вживав протягом останніх кількох років, щоб протистояти подібному «газовому» шантажу з боку російського монополіста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-