ООН вимагає негайно розслідувати застосування касетних бомб

Укрінформ
Організація Об'єднаних Націй закликає терміново розслідувати повідомлення про застосування на території східної України кластерних (касетних) боєприпасів.

Про це йшлося під час засідання Ради Безпеки ООН у п'ятницю, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Нещодавні повідомлення про касетні снаряди викликають занепокоєння. Кластерні боєприпаси не повинні використовуватися в житлових районах. Їх застосування в таких умовах – це порушення Міжнародного гуманітарного права та може інтерпретуватися як воєнний злочин", - заявив помічник Генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович.

Читайте також: Україна хоче розслідувати використання касетних бомб разом із Human Rights Watch

Він наголосив на необхідності "швидко та ретельно розслідувати повідомлення про застосування кластерних снарядів та повідомлення про обстріли житлових районів звичайною зброєю".

Помічник генерального секретаря ООН з політичних питань і прав людини Оскар-Фернандес Тарранко, зі свого боку, теж заявив про потребу негайного розслідування цих повідомлень. "Ті, хто є винними в цьому, мабуть бути притягнуті до відповідальності", - підкреслив Тарранко.

Читайте також: Касетні бомби застосовували російські військові. Радбез має докази

Крім того, представники ООН підкреслили важливість виконання всіх 12-ти пунктів Мінських домовленостей, щоб "забезпечити умови для міцного миру, відновлення та підпорядкованості".

Помічники Генсека ООН також висловили занепокоєння щодо гуманітарної ситуації на сході України в умовах наближення зими. Вони закликали міжнародну спільноту посилити зусилля в процесі допомоги біженцям та внутрішньо-переміщених осіб, щоб "вони змогли впоратися з наслідками конфлікту та підготуватися до зими".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-