Україна планує збудувати новий газопровід у Польщу

Україна планує збудувати новий газопровід у Польщу

Укрінформ
Україна до 2020 року планує збудувати новий газопровід до Польщі потужністю 8-10 млрд кубометрів газу на рік і вартістю 240-245 млн дол.

Про це власному кореспондентові Укрінформу в Польщі під час Балтійського бізнес-форуму в місті Свіноуйсцє (північний захід РП) заявив заступник голови правління польської компанії Polenergia Радослав Дудзінський.

«За прогнозами української сторони, будівництво нового газопроводу з України в Польщу коштуватиме 200-245 млн дол. або 200 млн євро. Загалом з Польщі в Україну, а також реверсом з України в Польщу цим газопроводом можна буде транспортувати  8-10 млрд кубометрів газу на рік», - сказав Дудзінський.

Він повідомив, що йдеться про будівництво в Україні ділянки газопроводу протяжністю 110 км від пункту прийому газу «Дроздовичі» (поблизу кордону з РП) до підземних сховищ газу «Більче Волиця» (17 млрд куб. м газу) й «Опарське» (1,9 млрд куб. м). Водночас із польського боку кордону відповідну транспортну інфраструктуру збудує польський оператор газопроводів Gaz-System.

Читайте також: Кабмін просить надзвичайні повноваження по газу

«Це можна вважати як потенціал для стратегічного газового резерву,  коли європейські фірми, які діють на польському, словацькому, угорському чи румунському ринках, зможуть у літній сезон накопичувати в українських сховищах газ, аби згодом використовувати його у зимовий період», - наголосив представник польської компанії.

Дудзінський додав, що будівництво газопроводу, завершення якого планується на 2019-2020 роки, перебуває зараз на етапі техніко-економічного обгрунтування (ТЕО), яке готує «Укртрансгаз» спільно з Gaz-System. Водночас польська Polenergia на підставі протоколу про наміри співпрацює з «Нафтогазом України» у контексті концепції реалізації цього проекту, пошуку інвесторів і можливої власної участі в його здійсненні. «Ми співпрацюємо з «Нафтогазом України» і задекларували готовність підтримати українську компанію в організації фінансування і не виключаємо власної участі у фінансуванні проекту», - наголосив він.

Представник компанії Polenergia зазначив, що завдяки цьому газопроводу Україна зможе отримувати з території Польщі природний газ, куплений на німецькому ринку в компаній Statoil, BP, Shell, RWE чи різноманітних трейдерів, а також скраплений газ, який транспортуватиметься з терміналу LNG в місті Свінойсцє. Нове польсько-українське газове сполучення буде елементом широкого коридору «Схід-Захід», в рамках якого буде також збудовано нове німецько-польське газове сполучення вартістю 240-260 млн євро. Коридор «Схід-Захід» стане складовою частиною широкого газового коридору «Північ-Південь»  з терміналу LNG в місті Свіноуйсцє через Чехію і Словаччину до узбережжя Адріатичного моря.

Читайте також: Росія може зірвати транзит газу і звинуватити Україну - ЗМІ

Дудзінський підкреслив, що українська сторона сповнена рішучості реалізувати цей проект в рамках досягнення енергетичної незалежності від Росії. «На мою думку, після затримки газу для України з боку «Газпрому» з українського боку змінився спосіб мислення. Вже в Києві ніхто не думає категоріями «ми завжди домовимося з росіянами»,- резюмував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-