"Гуманітарні" диверсанти або Від ополчення до системних терористів

Укрінформ
Серед інших методів здійснення агресії проти України нинішній російський режим дуже активно застосовує весь спектр прийомів

Серед інших методів здійснення агресії проти України нинішній російський режим дуже активно застосовує весь спектр прийомів класичної диверсійно-терористичної війни. Ця форма агресії з боку Росії і надалі буде дуже актуальною, як спосіб дестабілізації ситуації не тільки на сході нашої країни, а й взагалі по всій Україні. Чи є можливість зупинити дію цієї "таємної зброї" Путіна або хоча б звести її ефективність до мінімуму?

Безсумнівно, така можливість існує. Але треба собі чітко уявляти, що боротьба ця, швидше за все, буде аж ніяк не легкою і зовсім не відразу може привести до вичерпних результатів. Насамперед,  через необхідність вести її відразу у кількох напрямах і дуже витончений "арсенал" тактичних методів, які напевно будуть застосовувати диверсанти і терористи агресора.

Протягом останніх тижнів, командування сил антитерористичної операції (АТО) вже не раз фіксувало збільшення кількості спроб "інфільтрації" й "осідання" бойовиків незаконних озброєних формувань (НОФ) на вже звільнених територіях Донбасу. І аж ніяк не для того, щоб роздавати місцевим дітлахам цукерки або займатися мирною "спокутувальною" працею.

Так, одним з останніх найбільш красномовних прикладів наростання такого роду тенденції стала ліквідація бійцями добровольчих батальйонів "Айдар" і "Чернігів" у взаємодії з одним з підрозділів СБУ базового табору одного з "партизанських загонів" російських диверсантів поблизу Сєвєродонецька на Луганщині.

Що характерно, керував цією бандою кадровий російський військовослужбовець і явно не в званні сержанта або прапорщика, а також точно з наявністю доволі специфічної підготовки. Як повідомив прес-центр СБУ, - "Затримані керівник диверсійної групи - російський військовослужбовець (позивний "Ямал") і його підлеглі - снайпери, сапери, автоматники і кулеметник з числа українських громадян, а також так званих добровольців з Російської Федерації".

Судячи з вилучених у диверсантів документів і їх свідчень, які вони вже дають співробітникам СБУ, наявність у складі цієї групи такого роду  "спеціалістів" - зовсім не випадкова. Банда цілеспрямовано готувалася до проведення ряду озброєних нападів на підрозділи СБУ і ЗС України в зоні АТО. І що характерно, крім всього іншого, в її плани також входили диверсії на об'єктах залізничного транспорту, і взагалі, транспортної інфраструктури району. Що вже саме по собі наштовхує на відповідні роздуми.

На базі терористів у лісопосадці був вилучений цілий набір відповідних цим планам "інструментів". Від вибухівки, реактивного вогнемета "Джміль" і трьох РПГ, до всіляких "дрібниць" - різноманітних гранат, автоматичної стрілецької зброї, великої кількості боєприпасів до неї та інших "дуже потрібних" у терористичному господарстві речей. Вже встановлено, що саме ці терористи прямо причетні до нападу на блокпост батальйону "Айдар" у селі Смолянинове, що знаходиться неподалік.

І таких прикладів виявлення і ліквідації диверсійно-терористичних груп, які оперують у тилах підрозділів АТО, з кожним днем стає дедалі більше. Причому, це характерно для багатьох районів, прилеглих безпосередньо до зони АТО або недавно звільнених від бойовиків НОФ. Від Слов’янська, Краматорська і Луганської області, до прилеглих районів Харківщини і Дніпропетровської області.

Більше того, компетентні органи України відзначають у зв'язку з цим дуже цілеспрямований і організований характер діяльності такого роду диверсійних груп. Це, насамперед, стосується питань створення матеріально-ресурсної бази терористів у тилу військ АТО, "легалізації" їх на звільнених територіях і активізації банд-підпілля, які підтримують диверсійно-терористичну діяльність. Тобто,  сьогодні ми поки що маємо справу з періодом підготовки і створення передумов для розгортання і нарощування тероро-війни на території України. Але, це явно "ще не вечір".

Крім того, варто зазначити, що спроби налагодити і проводити активну диверсійно-терористичну діяльність, сьогодні характерні не тільки для вищезазначених районів України. Вже зафіксовано, а в ряді випадків припинено, неодноразові спроби диверсантів і терористів активізувати свою діяльність і в так званому  "глибокому тилу", аж до столиці країни і її західного регіону.

Протягом останніх двох місяців ліквідовано терористичні групи в Дніпропетровську, Херсоні, Тернополі, Києві, Одесі. Здійснено ряд відвертих терористичних актів і диверсійних атак на об'єкти по всій країні. Вибухи й обстріл обласних військкоматів, танково-ремонтного заводу, висадження в повітря залізничного полотна, мостів і шляхопроводів, газопроводу, ведення так званої "вербувальної діяльності" в ряди "народного ополчення Донбасу" та інші витівки "бійців" диверсійного фронту говорять про те, що агресія аж ніяк не обмежується відкритим озброєним протистоянням на Донбасі. Агресор явно старається  "розхитати" за допомогою диверсійно-терористичної діяльності всю Україну. А такі "дрібниці", у вигляді наслідків актів терору і диверсій, як екологічні і техногенні катастрофи, загострення соціально-політичного становища в Україні, очевидно зовсім не хвилюють ні організаторів, ні безпосередніх виконавців цих злочинів. Можна навіть сказати, вони саме цього і добиваються...

У зв'язку з цим варто виділити ряд характерних особливостей діяльності ДРГ. Насамперед,  це стосується оснащення й озброєння терористичних груп, які оперують "у тилах АТО". Тут дуже часто можна зустріти - гранатомети, вибухівку, автоматичну стрілецьку зброю, відповідні засоби зв'язку, досить значні суми грошей. Все це свідчить про завчасну і серйозну підготовку, та аж ніяк не про самодіяльність або спонтанність такого роду "народного опору" й організацію його далеко не на дилетантському рівні.

Ще однією особливістю є вже встановлені факти попередньої професійної підготовки диверсантів і терористів на території суміжної держави. Службою безпеки України в ході оперативної роботи її співробітників отримані однозначні свідчення підготовки терористів у відповідних навчальних центрах під патронатом російських спецслужб у Ростовській області Російської Федерації та в окупованому Криму.

Крім всього іншого, дуже вражають мета і завдання, які ставить перед своїми терористами і диверсантами агресор. Наприклад, у ліквідованої недавно в Дніпропетровську диверсійної групи під час обшуку були вилучені не тільки вісім бойових гранатометів, а й цілком красномовні докази планування цими людьми обстрілу... Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Або інший випадок. У двох затриманих у Новій Каховці була вилучена значна кількість вибухівки, призначення якої вдалося встановити вже в ході подальших оперативних заходів.

Виявилося, терористи націлилися підірвати одну з дніпровських гребель. А двоє бойовиків, недавно знешкоджених у Києві з набором ручних бойових гранат, мали намір просто "влаштувати теракт" на День Незалежності, при численному скупченні людей. Такі от непримиренні поборники федералізації країни і "мирного протесту"... з гранатометами і гранатами РГД-5.

Що характерно, у багатьох з цих знешкоджених СБУ і МВС бійців терористичного фронту простежується виразний оперативний зв'язок з їхніми "друзями", які діють на Донбасі. Причому, далеко не рівня простих "піхотинців" (про це свідчать дуже цікаві оперативні записи, відповідні номери телефонів, керівні вказівки, різного роду пам'ятки і повчання, аж до посібника з мінно-вибухової справи).

У свою чергу, також дуже виразно простежуються організаційні засади кількох "гуманітарних" російських організацій специфічного спрямування, наприклад - ГРУ ГШ ЗС РФ або ФСБ РФ. Важко повірити в те, що гранатомети і вогнемети російського виробництва (особливо з відповідним маркуванням), у тому числі в комплекті з відповідними повчаннями й інструкціями, потрапили в руки диверсантів виключно в результаті їх самодіяльності або незаконної крадіжки з російських "гуманітарних" складів, без відома їх господарів.

Все це в комплексі, безсумнівно, говорить про певний рівень системності й узгодженості в середовищі "суб'єктів" всієї підривної діяльності, яку намагається організувати і проводити у нас в країні зовнішній агресор.

Сьогодні вже не викликає сумніву той факт, що вся підривна діяльність на території України дуже ретельно планується, організовується і забезпечується за підтримки влади суміжної держави. Більше того, вона цілком вписана в загальний план агресії проти нашої країни і використовується в цьому відношенні, як один з найефективніших методів досягнення цілей агресії.

Спадкоємці відомих "ідеологічних диверсантів-організаторів" типу Старінова і Ваупшасова часів  "найбільш передової ідеології в світі" і сьогодні дуже підковані в своєму ремеслі. Принаймні,  методи у них ті самі - терор, диверсії і як наслідок - паніка і хаос "у тилах" противника. Щоб зберегти територіальну цілісність і державну незалежність України, необхідно приділити найпильнішу увагу протидії диверсантам.

Костянтин Машовець, ІАЦ РНБО, для Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-