Закон про окуповані території почав діяти

Закон про окуповані території почав діяти

Укрінформ
Закон "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України" набув чинності в четвер, 15 травня - наступного дня після публікації в газеті "Голос України".

Закон "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України" набув чинності в четвер, 15 травня - наступного дня після публікації в газеті "Голос України".

Відповідно до закону, тимчасово окупована територія є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції і законів України. Громадянам України гарантується дотримання в повному обсязі їх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав і права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

Закон визначає, що тимчасово окупованою територією України є: територія Автономної Республіки Крим і міста Севастополя; внутрішні води і територіальне море України, його дно і надра, на яких Україна здійснює суверенітет, континентальний шельф і виняткова економічна зона, де Україна відповідно до свого законодавства користується фіскальними, санітарними, імміграційними і митними правами, а в особливій економічній зоні і на континентальному шельфі - суверенними правами і юрисдикцією, підводний простір в межах територіального моря, повітряний простір, розташований над вказаною територією.

Згідно з ухваленим законом, громадяни України мають право на вільний і безперешкодний в'їзд і виїзд з тимчасово окупованої території за умови пред'явлення документа, що підтверджує громадянство України. В'їзд і виїзд іноземців і осіб без громадянства з тимчасово окупованої території можливий тільки за спеціальним дозволом через встановлені пункти в'їзду-виїзду. Порядок в'їзду іноземців і осіб без громадянства з тимчасово окупованої території встановлюється Кабінетом міністрів України.

Під час проведення виборів президента України, народних депутатів України, всеукраїнського референдуму голосування громадян України на тимчасово окупованій території не організовується і не проводиться. Водночас їм забезпечується можливість проголосувати на іншій території України. Документом визначено також, що примусове зарахування громадян України до громадян іншої держави не признається.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-