Асоціація починається з кордонів: у 2014 році українські виробники заощадять близько 540 млн євро на митних пільгах при експорті в ЄС

Укрінформ
Євросоюз пішов на безпрецедентний крок і в односторонньому порядку ініціював лібералізацію свого ринку для товарів українського походження. 22 квітня набрало чинності рішення Європарламенту і Ради ЄС про скорочення і ліквідацію митних зборів на товари, вироблені в Україні. Найближчими днями почнуть діяти автономні тарифні преференції на товари українського походження згідно з встановленими квотами (окрім чутливих). Ними ще до підписання економічної частини Угоди про Асоціацію України з ЄС зможуть скористатися вітчизняні експортери.

Євросоюз пішов на безпрецедентний крок і в односторонньому порядку ініціював лібералізацію свого ринку для товарів українського походження. 22 квітня набрало чинності рішення Європарламенту і Ради ЄС про скорочення і ліквідацію митних зборів на товари, вироблені в Україні. Найближчими днями почнуть діяти автономні тарифні преференції на товари українського походження згідно з встановленими квотами (окрім чутливих). Ними ще до підписання економічної частини Угоди про Асоціацію України з ЄС зможуть скористатися вітчизняні експортери.

Нагадаємо, що Єврокомісія прийняла рішення тимчасово до 1 листопада 2014 року застосувати автономні тарифні преференції (АТП) на товари українського походження, які надалі будуть замінені преференціями, передбаченими Угодою про Асоціацію України з ЄС. В рамках АТП зберігається порядок видачі торговельно-промисловими палатами України сертифікатів походженні форми EUR.1. Митні органи України здійснюють верифікацію цих сертифікатів на запити митних адміністрацій ЄС.

За інформацією Єврокомісії митні пільги ЄС в рамках автономних тарифних преференцій дадуть можливість українським підприємствам заощадити близько 500 млн євро. За даними аналітичного департаменту Української аграрної конфедерації (УАК), найбільше від цього виграють сільгосппідприємства-експортери. Лише цього року при використанні експортних квот по 21 виду товарів вони зможуть додатково отримати близько 400 млн євро, а у 2019 році з врахуванням змін у тарифних квотах - до 420 млн євро.

Крім того, вітчизняний агросектор отримає синергетичний ефект від ЗВТ з ЄС, переконані в УАК, у вигляді збільшення іноземних інвестицій, впровадження нових технологій виробництва і переробки сільгосппродукції. А через тісне співробітництво з ЄС Україна зможе ще й істотно розширити географію експорту, у тому числі у напрямі ринків розвинених країн.

Щоб убезпечити себе від реекспорту товарів з інших країн світу через Україну, а також від різного роду зловживань у ЗВТ в ЄС, Євросоюз вимагає від України дотримання деяких правил при експорті. Зокрема, всі вітчизняні експортери, які розраховують на пільги при поставках товарів у Європу на умовах Угоди про Асоціацію України з ЄС, повинні отримати сертифікат походження товару EUR1. Цей документ у 28 країнах ЄС видають митні органи. Це свого роду гарантія держави, що товар вироблений у тій або іншій країні і у його складі імпортні складові не перевищують норм, встановлених Угодою. Слід зазначити, що для різних груп і видів товарів вони різні. Наприклад, у виробництві шоколаду допускається використання 30% імпортних складових, у виробництві сільгосптехніки - понад 70%, пояснив Укрінформу керівник відділу походження товарів Департаменту митної справи Міністерства доходів і зборів України Володимир Сторожчук.

Оформлення сертифікату походження товару не є чимось новим для експортерів. На сьогодні в рамках Генеральної системи преференцій для поставок товарів в ЄС потрібен сертифікат походження форми А. Такий документ видається Торговельно-промисловою палатою України на платній основі за 207 гривень. Після висунутих ЄС вимог щодо держгарантій походження товарів, які поставлятимуться на пільгових умовах в рамках Угоди про Асоціацію України з ЄС, функціями уповноваженого органу з видачі сертифікатів EUR1 з листопада буде наділена митниця. Вона видаватиме сертифікати безкоштовно. У результаті суб'єкти ЗЕД не лише економитимуть гроші на пільгах і сертифікатах, але й час, отримуючи митну декларацію і сертифікат в одній установі.

Щоб встигнути до відкриття ринку ЄС, митні органи України серйозно зайнялися підготовкою відомства до виконання нової функції і процедур з видачі і оформлення сертифікату EUR1, моніторингу експортно-імпортних поставок у частині походження товарів. Зокрема, йдеться про придбання цього року близько 150 тисяч бланків зі ступенями захисту, навчання митників, створення спеціалізованого підрозділу, який займатиметься видачею сертифікатів і визначенням походження товарів, відзначає керівник відділу митно-тарифного регулювання Департаменту митної справи Міністерства доходів і зборів України Віктор Демченко.

Він також додав, що незабаром ЄС планує відійти від адміністративної процедури видачі сертифікату походження, яка затримує митне оформлення. Тому вже зараз у положеннях Угоди про Асоціацію з ЄС передбачений інститут “схваленого експортера”.

«Митний орган привласнюватиме експортерам, які працюють «по білому» і тривалий час поставляють на ринок ЄС партії того чи іншого товару, наприклад, металу, номер авторизації «схваленого експортера». В результаті в Європі його прийматимуть без сертифікату EUR1, але з товаросупровідними документами і згідно зі складеним митницею України списком експортерів. Нам залишилося лише скласти цей список, визначити походження товарів, які вони поставляють на ринок ЄС. Такі експортери отримають право проходити митні процедури за спрощеною системою», - говорить Віктор Демченко.

«Враховуючи, що європейці в односторонньому порядку відкривають нам свій ринок, напевно вони досить ретельно моніторуватимуть походження наших товарів при входженні на нього, припустив гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. - І тому Торговельно-промисловій палаті України, яка видаватиме EUR1 в рамках автономних тарифних преференцій, і експортерам, яким будуть вони видані, важливо не допустити жодних помилок. Адже ринок, який для нас відкривають поки що в односторонньому порядку, колосальний. І якщо буде довіра на ньому, то з кожним роком експорт товарів на нього можна буде збільшувати. І чим довше він буде відкритий в односторонньому порядку, тим це буде вигідніше Україні, її виробникам. Адже вони зможуть досить м'яко, враховуючи пільги, на нього зайти, бути конкурентними на європейському ринку, а також підготувати собі хороший запас міцності на майбутнє.

Наприклад, цього року, за прогнозами Володимира Лапи, завдяки пільгам українські компанії зможуть збільшити постачання аграрної продукції на європейський ринок до 400-500 млн євро. Лише зерна і м'яса птиці за рік буде продано у Європі на 400 млн євро, вважає він, уточнивши, що квоти надаються на рік, тому поквартальне розбиття може внести у цю цифру деякі, не глобальні, корективи. Експерт також відзначив, що зерновики і птахівники хоч сьогодні готові вибрати стартові квоти з нульовою митною ставкою. Це 950 тис. тонн зерна, 400 тис. тонн - кукурудзи, 250 тис. тонн - ячменю, 36 тис. - м'яса птиці. При цьому доводити країну походження цієї продукції не так складно, як високотехнологічної, вважає він, пояснюючи це тим, що це сировинне виробництво і там не може бути імпортної складової.

З овочівництвом буде складніше через конкуренцію на ринку. А щоб вивести більшість продукції тваринництва на ринок ЄС, знадобиться щонайменше 2-3 роки підготовчої роботи, переконаний Володимир Лапа. Це дуже складний ринок.

Так, наприклад, птахівникам для виходу на ринок ЄС знадобилося довгих 5 (!) років і правила гри на ринку поки що досить обтяжливі. «Сьогодні ми експортуємо до Голландії і Угорщини від 500 до 1000 тонн на місяць через високі змішані ставки мита у ЄС, - розповідає глава Ради Директорів Асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко. - Вони становлять 30-35% від ціни м'яса (залежно від асортиментної групи - грудка, тушка) і доходять до 50% у ціні напівфабрикатів. Поки розвідуємо ринок, це ще не поставки. З квотами буде зовсім інша економіка. Тому з нетерпінням чекаємо травня, коли нам у рамках автономних тарифних преференцій виділять квоту з експорту м'яса птиці, по якій зможемо поставляти в ЄС асортимент продукції за нульовою митною ставкою. Зараз йдеться про 36 тисяч тонн м'яса птиці на рік. Це замало, але загалом краще, ніж нічого», - підсумував він.

Наталія Печоріна, КИЇВ. 7 травня 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-