Урядова телефонна «гаряча лінія» сприяє у вирішенні питання виплати відпускних педагогічним працівникам

Урядова телефонна «гаряча лінія» сприяє у вирішенні питання виплати відпускних педагогічним працівникам

Укрінформ
Питання виплати відпускних педагогічним працівникам закладів освіти перебуває на особливому контролі в уряді

Питання виплати відпускних педагогічним працівникам закладів освіти перебуває на особливому контролі в уряді. З метою уникнення соціальної напруги серед працівників загальноосвітніх шкіл Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив керівникам регіонів вжити вичерпних заходів щодо забезпечення своєчасної виплати відпускних працівникам закладів освіти у 2013 році.

Як повідомили Укрінформу в Управлінні взаємодії із громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку поточного року на урядову «гарячу лінію» надійшло близько 200 звернень щодо невиплати або затримки виплати відпускних працівникам закладів освіти. Порівняно з минулим роком їх кількість зменшилася.

«У минулі роки непоодинокими були випадки, коли виплати відпускних педагогам здійснювалися з місцевих бюджетів не за три дні до початку, а протягом всієї відпустки. За результатами розгляду скарг щодо невиплати відпускних коштів вчителям Запорізькою, Чернігівською, Вінницькою облдержадміністраціями, Територіальною державною інспекцією з питань праці у Донецькій області, Тернопільською, Харківською облдержадміністраціями та Верхньодніпровською райдержадміністрацією Дніпропетровської області цьогоріч заявникам були надані роз'яснення та консультації», - поінформували у Центрі.

Зокрема, після звернення на урядову телефонну «гарячу лінію» заборговані кошти перераховані вчителям сільської школи. Так, заявниця з с.Петрашівка Теплицького району Вінницької області звернулася зі скаргою на невиплату відпускних усім вчителям місцевої загальноосвітньої школи. Департамент освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації оперативно відреагував на вказане звернення та поінформував, що заборговані кошти були перераховані на рахунки працівників освіти. Під час спілкування з фахівцем Центру заявниця підтвердила факт виплати коштів.

Жителька с.Дмитрівка Волноваського району Донецької області також поскаржилася на заборгованість з виплати відпускних у сільській загальноосвітній школі. Територіальна державна інспекція з питань праці у Донецькій області опрацювала звернення та посприяла у виплаті коштів вчителям вказаної школи. Під час зворотного зв'язку встановлено, що питання вирішено повністю. За словами заявниці, після звернення на урядову телефонну «гарячу лінію» їй одразу виплатили кошти за щорічну відпустку.

Житель м.Мелітополь Запорізької області звернувся на урядову телефонну «гарячу лінію» анонімно з приводу невиплати відпускних коштів вчителям усіх загальноосвітніх навчальних закладів міста. Незважаючи на те, що звернення було анонімним, облдержадміністрацією було вжито відповідних заходів та поінформовано Центр про виплату відпускних працівникам усіх шкіл м. Мелітополя. Отже, питання було вирішено позитивно.

Аналіз надходження скарг на невиплату відпускних коштів, йдеться у повідомленні, свідчить про поліпшення контролю за дотриманням трудового законодавства з боку контролюючих органів та належну реакцію на вищезгадане доручення Прем'єр-міністра України з боку керівників місцевих органів виконавчої влади. Отже, держава не залишається осторонь та вживає відповідних заходів для дотримання прав працівників бюджетної сфери, особливо вчителів.

Тож у разі порушення трудових прав громадян фахівці Центру радять звертатися на урядову телефонну «гарячу лінію» або зареєструвати звернення на веб-сайті Урядового контактного центру.

Загалом з 9 по 16 серпня 2013 року на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулися 12 021 заявник.

Урядова телефонна «гаряча лінія» працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-