Громадяни - за посилення державного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства - Урядовий контактний центр

Громадяни - за посилення державного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Питання збереження та оздоровлення навколишнього природного середовища займають чільне місце у діяльності уряду

Питання збереження та оздоровлення навколишнього природного середовища займають чільне місце у діяльності уряду. Так, на засіданні Кабінету Міністрів 22 травня було розглянуто проект закону щодо встановлення заборони на зміну цільового призначення земель природних заповідників, ботанічних садів, зоологічних та дендропарків загальнодержавного значення, а також заповідних зон біосферних заповідників і національних природних парків. Водночас екологічні проблеми та їх розв'язання, посилення державного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства - одна з найактуальніших тем, з якими звертаються громадяни на урядову телефонну "гарячу лінію".

Як повідомили УКРІНФОРМу в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку року на урядову телефонну "гарячу лінію" надійшло більш як 600 звернень з питань екології та природних ресурсів.

"Громадяни порушували питання забруднення атмосфери переважно відходами підприємств, зокрема у Донецькій області - ТОВ "Енергокапітал", м.Макіївка (аварія на виробничому майданчику), ПАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь", м.Маріуполь (відсутність очисних споруд у цеху №108), ПАТ "Енергомашспецсталь", м.Краматорськ, у Дніпропетровській області - ВАТ "Міттал Стiл Кривий Рiг", ВАТ "Криворізький залізорудний завод". Зверталися громадяни і стосовно забруднення грунту та водних об'єктів переважно побутовими відходами, зокрема озера Синє, Тельбін у м.Київ та річок Ільтиця, Фоса в Київській та Псел у Сумській областях", - поінформували у Центрі.

Заявники також скаржилися на знищення зелених насаджень в межах населених пунктів та в лісових масивах в Івано-Франківській, Харківській, Донецькій, Закарпатській, Львівській та Черкаській областях.

Люди наголошують на необхідності посилення державного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства при видобутку корисних копалин, таких, як вугілля, пісок, сланцевий газ, бурштин, гравій, уранова руда, граніт, а також використання підземних вод.

Турбують громадян порушення правил рибальства, зокрема вилов риби сітками та електровудками у водосховищах Павлопольському та Кальчинському в Донецькій області, Ладижинському у Вінницькій області, у річках Кальміус, Ворскла, Південний та Західний Буг, Азовському морі.

Нарікання громадськості викликала ситуація, пов'язана з викидом Лозівським молокозаводом забруднюючої речовини у річку, яка протікає у м.Лозова та с.Катеринівка Лозівського району Харківської області. Так, одна із заявниць розповіла, що вода у річці набула білого кольору, мала неприємний запах, на поверхню спливала велика кількість отруєної риби. У людей ускладнилось дихання, з'явились сильні головні болі, на пластикових вікнах будинків утворився осад чорного кольору. Ця ситуація тривала протягом двох тижнів. Мешканці с.Катеринівка неодноразово зверталися до голови сільської ради та до Державної служби з надзвичайних ситуацій, проте жодних заходів вжито не було. Лише після звернення на урядову телефонну "гарячу лінію" роботи з очищення було проведено. Про це фахівці Центру дізналися, зв'язавшись по телефону із заявницею.

Житель смт Солотвино Тячівського району Закарпатської області повідомив, що викачується вода з соляної шахти №7 Солотвинського солерудника (затоплена в 1953 р.) для підтримки рівня соляних озер для відпочиваючих у містечку туристів. Внаслідок цього виникла загроза утворення провалів грунту. Заявник звернувся з проханням припинити відкачування. За інформацією Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Закарпатській області, за участю заявника була проведена повторна позапланова перевірка ДП "Солотвинський солерудник". У ході перевірки демонтовано пластиковий трубопровід та електричний кабель, які, можливо, використовувались для відкачки води з провалля шахти №7 в урочищі "Ельдорадо". За результатами зворотного зв'язку встановлено, що питання вирішено повністю, викачування води з вказаної шахти припинено.

Громадяни сигналізують про випадки забруднення повітря. Так, жителька Кривого Рогу Дніпропетровської області поскаржилася, що з середини травня спостерігається підвищений рівень викидів шкідливих відходів в атмосферу підприємствами ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" та ПАТ "Арселор Міталл Кривий Ріг", внаслідок чого відчувається різкий неприємний запах. За результатами проведених перевірок Державною екологічною інспекцією у Дніпропетровській області за недодержання вимог статей 10, 11, 29 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", "Правил технічної експлуатації установок очистки газу" та умов, наданих в дозволах на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, на відповідальних осіб накладені адміністративні стягнення у вигляді штрафу (ст.ст.78 ч. 1,79 4, II КУпАП). З метою усунення виявлених недоліків та порушень природоохоронного законодавства зазначеним підприємствам надані приписи.

За період з 24 по 31 травня 2013 року на урядову телефонну "гарячу лінію" та через Інтернет звернулося 9442 заявника.

Урядова телефонна "гаряча лінія" працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-