Польща висловила білорусі протест у звʼязку з вироком журналісту Почобуту

Польща висловила білорусі протест у звʼязку з вироком журналісту Почобуту

Укрінформ
МЗС Польщі викликало тимчасового повіреного у справах білорусі Олександра Чесновського з приводу засудження на тривале ув'язнення журналіста польського походження Андрія Почобута.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У середу суд у білоруському місті Гродно засудив опозиційного журналіста, члена правління Спілки поляків білорусі Андрія Почобута на вісім років ув’язнення. Це викликало рішучий протест урядових кіл Польщі,

“Ми передали (білоруському дипломату – ред.) свою позицію, що не вважаємо цей вирок справедливим, а ставлення до Почобута, до поляків у білорусі та загалом до всіх людей, які беруть участь у процесі боротьби за свободу цієї країни, є ганебним”, - заявив речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

Він запевнив, що Варшава робитиме все можливе, аби визволити Почобута з ув’язнення.

І додав: збереження дипломатичних каналів з мінськом є обов’язком Варшави - принаймні з огляду на те, що у в’язницях білорусі утримують таких людей, як Почобут.

Читайте також: Постпред США в ОБСЄ: путін розглядає Україну та білорусь як частину своєї імперії

У середу Сейм Польщі ухвалив резолюцію, засудивши вирок у справі журналіста, та наголосив, що це є "кульмінацією репресій" проти польської національної меншини в білорусі. Законодавці переконані, що білоруські судді, прокурори, посадовці та всі, причетні до переслідування Почобута й етнічних поляків, повинні підпасти під персональні санкції з боку Польщі та ЄС.

Своє обурення висловили також президент Польщі Анджей Дуда і глава уряду Матеуш Моравецький.

Нагадаємо, 49-річний журналіст Андрій Почобут, який є членом правління Спілки поляків білорусі, був затриманий у березні 2021 року і відтоді перебував під вартою.

У середу суд у Гродно засудив його на вісім років позбавлення волі. Процес відбувався у закритому режимі,

Читайте також: Трибуналу для путіна та лукашенка — бути: важливі рішення ЄП та ЄС

Як інформує ПЦ «Весна», в обвинуваченні вказувалося, що Почобут у медіа назвав агресією напад срср на Польщу 1939 року. Крім того, йому інкримінують заяви на захист польської меншини в білорусі, статті у Gazeta Wyborcza про білоруські протести 2020 року та текст у Magazyn Polski, написаний ще у 2006 році та присвячений Анатолію Радзивонику, одному з командирів польського антикомуністичного підпілля на Гродненщині.

Також відомо, що восени 2021 року Почобут відмовився писати прохання про помилування на ім'я лукашенка. Організації із захисту прав людини визнали Почобута політв’язнем.

Фото: spring96.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-