Підсумки Міжнародного форуму з безпеки культурної спадщини «Війна в Україні:битва за культуру»

Підсумки Міжнародного форуму з безпеки культурної спадщини «Війна в Україні:битва за культуру»

Укрінформ
9 лютого, 16:00 - брифінг за підсумками Міжнародного форуму з безпеки культурної спадщини «Війна в Україні:битва за культуру».

Організатор: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Ігор Пошивайло - генеральний директор Музею Майдану, співзасновник Штабу порятунку спадщини (HERI); Катерина Чуєва - заступниця міністра культури та інформаційної політики України; Катерина Гончарова - фахівчиня з питань кризи української спадщини, Всесвітній фонд пам’яток (WMF); представники культурних установ.

Теми до обговорення:

  • Підсумки стану об’єктів культурної спадщини в Україні за рік після повномасштабного вторгнення росії.
  • Діяльність українських та міжнародних допомогових ініціатив.
  • Практичні напрацювання учасників Форуму задля збереження культурної спадщини України.

Коротко. Упродовж двох днів Форуму учасники з України та з-за кордону підбили підсумки діяльності зі збереження культурної спадщини з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. На захід, організований Штабом порятунку спадщини, Музеєм Майдану та партнерами, зареєструвалися майже дві сотні учасників з України та з-за кордону.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Точна кількість викрадених військовими рф культурних цінностей з Херсона буде відома за кілька місяців - МКІП  

Точна кількість культурних цінностей, які були викрадені та вивезені російськими військовими з Херсона , буде відома не раніше ніж за два місяці.

Про це сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ. 

«У випадку з Херсоном робота йде. Поки що зарано говорити про її завершення. Мова йде про десятки тисяч предметів на сьогоднішній день. Точну кількість ми зможемо сказати  не раніше ніж за два місяці, а може й довше. І більше того, не всіх цих предметів є фотографії, це теж окремий виклик для нас. Але як тільки ці документи будуть офіційно завершені, вони всім зацікавленим сторонам будуть передані», - сказала Чуєва. 

За її словами, відслідкувати переміщення культурних цінностей з тих територій, які ще окуповані військами рф, набагато складніше. 

«Є ще проблеми буквального пограбування об'єктів культурної спадщини, зокрема археологічних об'єктів в зонах бойових дій. Це завжди ризики, бо, на жаль, там самі себе захистити пам’ятки не можуть. Масштаб цієї катастрофи, я думаю, ми побачимо взагалі пізніше», - зазначила заступниця міністра. 

Чуєва також зауважила, що наразі вкрай необхідно регулярно підтримувати комунікацію з усіма спільнотами, які на сьогоднішній день в Україні та поза її межами працюють над збереженням культурної спадщини. За її словами, така комунікація має відбуватися і  з українськими фахівцями, і з закордонними партнерами, донорами, а також українським бізнесом. 

Як повідомлялося, раніше міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляв, що у Херсоні відбулася найбільша крадіжка культурних цінностей російськими загарбниками з часів Другої світової війни.

Українська культура опинилася мішенню росії, бо стала перепоною до реанімації радянського союзу - гендиректор Музею Майдану 

російська федерація атакує Україну не лише через територію, природні ресурси чи політичні амбіції, а й через те, що культура опинилася мішенню, бо саме культурна ідентичність українців стала перепоною до реанімації радянського союзу. 

Про це сказав генеральний директор Музею Майдану, співзасновник Штабу порятунку спадщини (HERI) Ігор Пошивайло на брифінгу за підсумками Міжнародного форуму з безпеки культурної спадщини «Війна в Україні: битва за культуру» в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Сьогодні завершився форум, який ми назвали Форум з безпеки культурної спадщини, назва «Війна в Україні: битва за культуру». Справді, битва за культуру чому -  бо з початку такої масштабної агресії російської федерації проти України, Україна зазнала катастрофічних втрат у сфері культурної спадщини. І тут мова не лише про зруйновані російськими ракетами авіабомбами, обстрілами, нерухомі пам’ятки, будівлі історичні, мова іде про втрачені музейні колекції, які були брутально викрадені російськими окупантами, зокрема, під час окупації в місті Херсон, Маріуполь, Мелітополі, багатьох інших містечках і містах, селах України. З іншого боку, ми теж говоримо, що великі втрати і в людському ресурсі, адже чимало представників культурної сфери булі переміщені всередині країни, за межі країни, і це колосальні втрати справді на культурному фронті», -  розповів Пошивайло.

За його словами, зважаючи на ці обставини, виникла потреба зустрітися на такому майданчику, «який би об’єднав зусилля не лише представників українського культурного фронту, а також світової спільноти, яка дуже активно почала допомагати українцям боронити зокрема свою культурну ідентичність та історичну пам’ять». 

«І ми бачимо, що утворилася така своєрідна культурницька коаліція світова, коли з перших днів війни по суті всім моїм колегам, які комунікували чи мали певні зв’язки з закордоном, були дзвінки, коли запитували колеги, представники іноземних інституцій, організацій, культурних установ, або просто фізичні особи, які були причетні до сфери культури, запитували - чим вам допомогти, як допомогти вам захистити культурну спадщину? І вже тоді було цілком зрозуміло, що російська федерація, режим путіна атакує Україну не лише через нашу територію, природні ресурси, не лише через політичні амбіції, а ще й через те, що культура опинилася якраз мішенню, бо саме культурна ідентичність українців ставала очевидно на перепоні до відновлення, реанімації радянського союзу. І всі ті процеси, які започаткувала Україна після українських майданів, - декомунізація, деколонізація, а вже сьогодні -  дерусифікація, вони, звичайно, становили екзистенційну загрозу режиму путіна», -  наголосив генеральний директор Музею Майдану.

Він підкреслив, що Міжнародний форум з безпеки культурної спадщини «Війна в Україні: битва за культуру» «якраз і запропонував відкрити демократичний, здебільшого  - неформальний майданчик для представників як недержавного сектору, так і для урядових структур для того, щоб ми звірили годинники, побачили, в якій точці ми знаходимося сьогодні».

Водночас Пошивайло зауважив, що у 2022 році культурна сфера «шокована брутальною атакою, оговтувалася».

«Якщо раніше ми говорили про десятилітні проблеми, то війна, з одного боку, зробила унікальну можливість - ми можемо зробити все сьогодні, враховуючи зовсім інші реалії: реалії внутрішні, й реалії зовнішні. Увесь світ сьогодні готовий допомагати нам. Тому треба всі ті проблеми, які накопичувалися десятиліттями, треба вирішити, змінювати інфраструктуру, створити стратегію, започаткувати національну систему швидкого реагування на надзвичайні ситуації в системі, створити ті самі підрозділи військово-цивільної співпраці. І тут насправді велике поле, і я думаю, що 2023 рік повинен стати отаким моментом великого рішучого кроку вперед», -  підкреслив Пошивайло.

8-9 лютого 2023 року проходив Міжнародний форум з безпеки культурної спадщини «Війна в Україні: битва за культуру». На захід, організований Штабом порятунку спадщини, Музеєм Майдану та партнерами, зареєструвалися майже дві сотні учасників з України та з-за кордону.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-