Кислиця: Після путіна з росією треба підписати новий Будапештський меморандум – без ядерної зброї

Кислиця: Після путіна з росією треба підписати новий Будапештський меморандум – без ядерної зброї

Укрінформ
Постпутінські домовленості мають включати новий Будапештський меморандум, який москва повинна підписати «в контексті її денуклеаризації», вважає постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Як передає Укрінформ, про це він написав у серії твітів.

«Поки що невідомо, як скоро після воєнної поразки і хто зможе підписати цей документ від імені території з адміністративним центром у москві», - зазначив Кислиця.

Він також пояснив, що всупереч поширеній думці, ані Франція, ані Китай не є сторонами Будапештського меморандуму, за яким Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки. Документ підписали 5 грудня 1994 року Україна, США та Велика Британія.

Натомість Китай направив Україні ноту напередодні саміту в Будапешті в контексті приєднання України до ДНЯЗ. Окреме повідомлення надіслала Україні Франція, яке не пов'язане Будапештським меморандумом.

Ці дві країни не приєдналися до Будапештського меморандуму, а повідомили про так звані «негативні гарантії безпеки» - гарантії ядерної держави стосовно того, що вона не застосовуватиме і не погрожуватиме застосуванням ядерної зброї проти неядерних держав.

Кислиця зазначив, що Будапештський меморандум про гарантії безпеки - це «три по суті ідентичні політичні угоди, підписані з метою надання гарантій безпеки у зв'язку з приєднанням Білорусі, Казахстану та України до ДНЯЗ».

Читайте також: МЗС: Будапештський меморандум доводить, що жодні домовленості з росією не працюють

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон 3 грудня висловив думку, що для закінчення війни рф проти України потрібно дати «гарантії безпеки росії».

У свою чергу, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба порадив закордонним політикам, ЗМІ та експертам, яким важко уявити перемогу України, починати готуватися до поразки росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-