Україна та ОАЕ розпочали переговори щодо угоди про всеосяжне економічне партнерство

Україна та ОАЕ розпочали переговори щодо угоди про всеосяжне економічне партнерство

Фото
Укрінформ
Україна та ОАЕ розпочали переговори щодо укладення угоди про всеосяжне економічне партнерство (Comprehensive Economic Partnership Agreements, CEPA).

Церемонія початку переговорів відбулася в Дубаї за участю представників урядів України та ОАЕ, повідомляє Укрінформ із посиланням на МЗС.

"МЗС продовжує відкривати нові горизонти для України у світі та створювати нові можливості для українського бізнесу. Сьогодні маємо гарні новини: Україна та ОАЕ офіційно розпочали переговори про укладення угоди про всеохоплююче економічне партнерство. Основи цієї домовленості були закладені Президентом України Володимиром Зеленським під час його візиту до ОАЕ. І це саме те, про що ми говорили з моїм еміратським колегою", — заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Він нагадав, що Президент Володимир Зеленський поставив всім дипломатам чітке завдання: активно просувати економічні інтереси України за кордоном.

«Наш пріоритет – ринки Азії, Близького Сходу та Африки. МЗС у співпраці з іншими відомствами відкриває нові горизонти для українських товарів, розвиває торгівлю та захищає український бізнес за кордоном. Угода з ОАЕ, переговори про яку сьогодні почалися, відкриє нові перспективи для нашої економіки та українського бізнесу в регіоні Затоки. Це особливо важливо в умовах війни та потреби зміцнювати економічну стійкість України», — підкреслив міністр.

Кулеба зазначив, що ОАЕ є потужним глобальним і регіональним хабом, визнаним логістичним центром з сучасною інфраструктурою, що перетворює Емірати на одного з найбільш перспективних торговельно-економічних партнерів України на Близькому Сході.

Підписання угоди відповідатиме інтересам України та сучасним тенденціям розвитку глобальної економіки в умовах цифровізації і впровадження новітніх технологій, підкреслюється у повідомленні.

Зі свого боку, посол України в ОАЕ Дмитро Сенік зазначив: "Сьогодні ми закладаємо фундамент для сталого розвитку довгострокового економічного співробітництва між Україною та ОАЕ, яке має набути статусу особливого партнерства".

За його словами, угода є ефективним механізмом диверсифікації торговельно-економічних та інвестиційних відносин двох країн і розширення присутності українських товарів в ОАЕ і регіоні, оскільки Емірати є провідним центром реекспорту і логістики, а також одним з найбільш важливих партнерів України на Близькому Сході.

"Підготовка і підписання угоди відбувається у рамках реалізації пріоритетів економічної дипломатії. Україна також зможе посилити свої позиції в якості гаранта продовольчої безпеки, що є особливо актуальним для наших близькосхідних і азійських партнерів", – повідомив Сенік.

У посольстві також повідомили, що спільну заяву про початок переговорів підписали перший віце-прем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко та державний міністр з питань зовнішньої торгівлі ОАЕ Сані бін Ахмад Аль-Заюді.

Читайте також: ОАЕ направили 50 тонн гумдопомоги та «швидкі» для України

Як повідомлялося, у жовтні Президент Володимир Зеленський провів розмову з Президентом Об’єднаних Арабських Еміратів Мухаммадом бін Заїдом Аль Нагаяном.

У 2021 році двостороння торгівля товарами та послугами між Україною та ОАЕ зафіксувала рекорд – 1,147 млрд дол. Позитивне сальдо для України – 727,7 млн дол.

До цього ОАЕ уклали СЕРА з Індією, Ізраїлем та Індонезією.

Фото: news.dtkt.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-