В ООН поширюють проєкт резолюції щодо створення спецтрибуналу для керівництва рф – ЗМІ

В ООН поширюють проєкт резолюції щодо створення спецтрибуналу для керівництва рф – ЗМІ

Укрінформ
В ООН поширюють проєкт резолюції про створення спеціального трибуналу на кшталт Нюрнберзького для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочини агресії в Україні.

Про це передає Укрінформ з посиланням на The Guardian.

«Це те, чого прагне Президент (Володимир - ред.) Зеленський. Це те, чого хоче Україна, і я думаю, що це матиме велику вагу, - сказала в Лондоні посол США з питань глобального кримінального правосуддя Бет ван Шаак. - Питання в тому, чи будуть у них голоси на Генеральній Асамблеї. Досі всі резолюції щодо України підтримувалися більшістю. Цифри були досить сильними».

Читайте також: В Україну приїде Верховний комісар ООН з прав людини – ЗМІ

Вона зазначила, що США не мають твердої позиції щодо спеціального трибуналу. Однак, на її думку, є сенс у проведенні заочних судових процесів над росіянами, обвинуваченими у воєнних злочинах, якщо немає можливості їх екстрадувати.

За її словами, США могли б розсекретити розвідувальні дані, щоб допомогти виявити тих, хто несе найбільшу відповідальність за підготовку та ведення війни, яка, за її словами, є відвертим порушенням Статуту ООН.

Її зауваження свідчать про те, що ключові фігури в адміністрації президента Джо Байдена зараз прихильніше ставиться до ідеї створення спецтрибуналу.

«Ми розглядаємо всі кути й, безумовно, підтримуємо деякі проміжні кроки, зокрема, коли йдеться про збереження доказів», - сказала вона.

Читайте також: Подоляк закликає росіян забути про Бахмут і готуватися до Ялтинського трибуналу

Ван Шаак повідомила, що нині розглядаються два варіанти. Перший – це двосторонній договір між Україною та ООН, на що Генеральна Асамблея має дати згоду, аби забезпечити політичну підтримку всього міжнародного співтовариства щодо створення окремого трибуналу.

Другий варіант – це внутрішній суд, створений Україною за участю ЄС або Ради Європи й, можливо, схвалений голосуванням на Генеральній Асамблеї ООН.

Читайте також: Костін пояснив, чому гібридний трибунал не дозволить притягнути до відповідальності керівництво рф

В обох випадках ідеться про притягнення до відповідальності за злочин агресії.

«Це буде обмежена кількість обвинувачених, імовірно, вище політичне керівництво і, можливо, деякі вищі військові діячі», - зауважила вона.

Нагадаємо: минулого тижня ідею створення спеціального трибуналу підтримала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Трибунал вже має сильну підтримку Франції, країн Балтії та Нідерландів, але позиція США й Великої Британії була менш чіткою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-