«Золота коса 2022». Хто отримає антипремію за тютюновий лобізм?

«Золота коса 2022». Хто отримає антипремію за тютюновий лобізм?

Укрінформ
9 грудня, 12:00 -  пресконференція на тему: «Золота коса 2022». Хто отримає антипремію за тютюновий лобізм?”.

Організатор:  ГО «Життя» у партнерстві з ГО «Антикорупційний штаб». 

До участі запрошені: Дмитро Купира - виконавчий директор ГО «Життя»; Гліб Колесов - юрист ГО «Центр демократії та верховенства права», віськовослужбовець; Сергій Миткалик - виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб»; Лілія Олефір – директорка коаліції Smoke Free Partnership (Брюссель, Бельгія); Ольга Лимар – виконавча директорка Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ; Наталія Соколенко – журналістка, модераторка.

Коротко. Під час заходу відбудеться оголошення переможців антипремії «Золота коса» та «Золоте гальмо», що вручаються народним депутатам та урядовцям за просування інтересів тютюнової індустрії всупереч інтересам захисту здоровʼя громадян. 

Чому «Коса»? З одного боку, просуваючи інтереси тютюнової індустрії, політик «косить» гроші, з іншого боку – життя громадян України. Цього року, у Міжнародний день боротьби з корупцією, таку почесну нагороду отримають  політики, які блокують ініціативи захисту громадського здоров’я в Україні.

Довідково. «Золота коса» була започаткована 2011 року з метою викриття та реагування громадськості на випадки лобіювання народними депутатами й урядовцями України комерційних та фінансових інтересів тютюнової та продукції.

Для контактної інформації: Дмитро Полонський, медіа координатор ГО «Життя», 063 344 12 69, dmytro.p@center-life.org.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 11:30 9 грудня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Активісти оголосили народних депутатів-переможців антипремії «Золота коса 2022»

Громадська організація «Життя» у партнерстві з громадянською організацією «Антикорупційний штаб» назвали народних депутатів-переможців антипремії «Золота коса», яку присуджують за дії в корпоративних інтересах тютюнової індустрії.

Переможців антипремії оголосили під час пресконференції в Укрінформі.

Так, переможцями стали народний депутат Мар'ян Заблоцький, який отримав Золоту косу; Євген Петруняк, який здобув Срібну косу; Ігор Фріс, який отримав Бронзову косу. П'ятірку лідерів замкнули Вадим Галайчук та Давид Арахамія.

Зокрема, Заблоцький отримав премію за те, що є співавтором кількох альтернативних законопроєктів, які мали на меті затягнути або анулювати досягнення політики контролю над тютюном. Наприклад, законопроєкт № 4358-1, який зберігав рекламу, спонсорство та продаж неповнолітнім електронних пристроїв для куріння.

Петруняк, у свою чергу, є співавтором законопроєктів. створених напротивагу основному комплексному антитютюновому законопроєкту №4358.

Бронзовий призер премії Фріс є ініціатором поправки №20 до законопроєкту №5616, яка повертала куріння у приміщення закладів ресторанного господарства, готелів та інших громадських і робочих місць.

"Ідея "Золотої коси" в тому, щоб ми - громадські активісти, антитютюнові активісти, викривали спроби народних депутатів, представників виконавчої влади збільшити цю тютюнову зброю, збільшити кількість смертей від тютюну в Україні, і гасло цієї премії - "Вони косять гроші і людські життя". Йдеться передусім про життя українців, і це абсолютно неприпустимо, ми маємо їх викривати", - сказала активістка Наталія Соколенко.

Виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира зазначив, що діяльність тютюнової індустрії становить загрозу для життя та здоров'я українців, а спроби заблокувати імплементацію євроінтеграційних антитютюнових норм через окремих депутатів підривають рух України в ЄС.

"Навіть у час повномасштабної війни транснаціональні тютюнові компанії продовжують працювати на ворога і за 2022 рік сплатили понад 7 млрд доларів до російського бюджету. Тож співпраця політиків з компаніями-колоборантами, які продають наркотичну тютюнову продукцію, є неприпустимою", - сказав Купира.

Виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик наголосив, що успішна боротьба з корупцією можлива за налагодження ефективної системи протидії. За його словами, саме тютюнова індустрія становить високий корупційний ризик.

Антипремія «Золота коса» була започаткована 2011 року з метою викриття та реагування громадськості на випадки лобіювання народними депутатами й урядовцями України комерційних та фінансових інтересів тютюнової та продукції.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-