Битва за Україну. День двісті вісімдесят третій

Битва за Україну. День двісті вісімдесят третій

Укрінформ
Зараз на фронті найкривавішим є Бахмутський напрямок, який став ключовою точкою у цій війні. За Бахмут точаться запеклі бої. Переможемо.

Ми зібрали для вас інформацію про двісті вісімдесят третій день війни: чим жили Україна та українці 3 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент США Джо Байден буде готовий зустрітися з путіним для переговорів про мир в Україні, якщо рф продемонструє готовність покласти край війні - причому будь-яка дипломатія передбачатиме участь України й НАТО - Нед Прайс, речник Держдепартаменту

- Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується росією, на рівні 60 доларів за барель. Раніше члени Групи семи, а також Австралія (разом - "Коаліція за обмеження ціни") запровадили обмеження ціни на нафту, що постачається морським транспортом з російської федерації, на рівні 60 доларів США за барель. Наступного тижня Коаліція з обмеження цін на нафту заборонить морське страхування та торгове фінансування, пов'язаних з морським транспортуванням сирої російської нафти, якщо покупці не купуватимуть її за ціною не вищою 60 доларів за барель. З 5 лютого 2023 року ця заборона на послуги пошириться на морське транспортування нафтопродуктів російського походження.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Українці більше ніколи не будуть камінчиками якихось там імперій. Ми вже вибороли це й забезпечимо для нашої держави всю повноту незалежності».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони (після огляду аеропорту Херсон" у звільненій Чорнобаївці ): «Це залишки вивіски міжнародного аеропорту "Херсон" в Чорнобаївці. Перші три літери назви міста росіяни зрозуміють без перекладача - і це єдине, що вони можуть отримати від України. Багато з них, хто удобрює поля навколо, вже в цьому переконались».

  1. Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ Великої Британії: «Мирні переговори з російськими солдатами в Україні можуть бути використані путіним для поповнення запасів своєї армії перед новим наступом. російський президент може вдавати, що бере участь у переговорах, а насправді навчає більше військ і надсилає більше боєприпасів для продовження війни проти України. Ті, хто підтримує Україну, повинні бути дуже, дуже обережними, коли підходять до теми мирних переговорів».

  1. Урмас Паета, заступник голови Комітету із закордонних справ Європарламенту: «Країни ЄС надзвичайно швидко зроблять наступні кроки щодо заявки України на членство у Євросоюзі. Ми бачимо що відбувається в Україні, особливо в останні місяці. Для нас зрозуміло, що для європейської безпеки нам потрібна сильна Україна».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- ЗСУ завдали удару по району зосередження противника у місті Старобільськ Луганської області, втрати ворога склали близько 30 військовослужбовців пораненими та 14 – загиблими – Генштаб

- За даними Генштабу, протягом 2 грудня в Мелітопольському та Василівському районах Запорізької області, окупанти втратили понад 270 осіб пораненими. Інформація щодо загиблих уточнюється.

- На сьогодні Бахмутський напрямок – це найкривавіший, найжорстокіший і найважчий напрямок в російсько-українській війні. І, напевно, ключова точка вирішення цієї війни. - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ. Противник щодоби несе дуже великі втрати саме на цьому напрямку, але вони б’ються за Бахмут, щоб на політичному рівні продемонструвати "звільнення Донбасу" пояснити, навіщо гинули російські солдати.

- Над околицями Бахмута прикордонники збили ворожий літак Су-34 – Держприкордонслужба

- На Луганщині партизани перебили залізничне постачання ворогу на 14-20 діб - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА. Партизани підпалили устаткування автоматизованого управління залізницею на ділянці залізничного сполучення Луганськ-Лантратівка в районі Луганської ТЕС (Щастя).

- Наразі загрози з боку білорусі ще немає. - генерал Наєв, командувач Об’єднаних сил. У випадку зростання воєнної загрози, в залежності від її кількісного і якісного складу, передбачена допомога додаткових сил і засобів.

***

- Від початку повномасштабного вторгнення російські війська вбили в Україні 443 дитини загинуло та понад 852 отримали поранення – Офіс генпрокурора.

- У Херсоні 3-5 грудня знімають заборону перетину річки Дніпро у світлий час доби - Ярослав Янушевич, голова Херсонської ОВА. Це робиться для того, аби люди, які знаходяться на лівому березі Дніпра, могли евакуюватися до Херсона. Евакуація необхідна через можливу активізацію бойових дій на цій території.

- російські війська 28 разів за добу обстріляли територію Херсонщини, поцілили в обласний онкодиспансер, поранена 1 людина - ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент України провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому розглянули перебіг відновлення енергетичної системи України та обговорили продовження реалізації заходів із забезпечення духовної незалежності України.

- За відсутності світла і зв'язку патрульна поліція сповіщатиме про сигнали повітряної тривоги через гучномовці, людей просять не лякатися і дослухатися - Олексій Білошицький, начальник Департаменту патрульної поліції

- Кирило Кернес, син колишнього мера, заявив про вихід із фракції «Блок Кернеса – Успішний Харків» у Харківській обласній раді. За його словами він йде, бо колеги перестали бути соратниками, «честь та гідність для деяких з них перетворилися на пустий звук». Він вважає, що «обласна фракція втратила суб'єктність і почала відверто управлятися ззовні». Ще 6 жовтня політична партія «Блок Кернеса - Успішний Харків» усунула Кирила Кернеса, з посади голови фракції за «недотримання партійної дисципліни».

- Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов обговорив із президентом та генеральним директором найбільшої нафтогазової компанії Норвегії Equinor Андерсом Опедалом можливість закупівлі та резервування за спеціальними умовами додаткових обсягів газу, необхідних Україні для проходження надскладного опалювального сезону.

- Розкішну яхту народного депутата від забороненої партії “Опозиційна платформа За життя” Віктора Медведчука, яку заарештували в Хорватії, пустять з молотка, а отримані кошти передадуть Україні - The Guardian. Зазначається, що ціна 92,5-метрової яхти “Royal Romance” - близько 200 млн дол США.

- За тиждень з 28 листопада по 2 грудня Нацбанк продав на міжбанківському валютному ринку 569,32 млн доларів і купив 6,6 млн доларів - НБУ

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Президент Франції Емманюель Макрон вважає, що росія має мати власні "гарантії безпеки", коли вона повернеться за стіл переговорів. Проте рішення щодо умов переговорів має ухвалювати Україна, а не Захід.

- Литва передала Україні ще дві відремонтовані самохідні артилерійські установки PzH 2000 та боєприпаси до них - Арвідас Анушаускас, міністр оборони Литви

- Австрія зробить внесок у розмірі 20 млн євро до нового фонду допомоги Україні від Світового банку - Магнус Бруннер, міністр фінансів Австрії. Австрійський внесок стосується новоствореного цільового фонду Світового банку з надання допомоги, відновлення та реконструкції України Ukraine Recovery Trust Fund (URTF).

***

- США визнали 12 країн та 9 організацій такими, які "викликають стурбованість" у питанні дотримання релігійних свобод.– Держдепартамент. До списку країн, що викликають занепокоєння, крім росії увійшли Китай, КНДР, Іран, Мʼянма, Куба, Еритрея, Нікарагуа, Пакистан, Саудівська Аравія, Таджикистан і Туркменистан.

- Канада ввела нові санкції проти Ірану за постачання дронів рф. Зокрема, Канада оголосила санкції проти іранської компанії "Бахарестан Кіш", яка допомагає розробляти дрони "Шахед". Також під дію санкцій потрапила іранська авіакомпанія "Сафіран", яка координувала польоти російських літаків, якими доставлялися іранські дрони.

- Швеція пристала на вимогу Туреччини й видала члена Робітничої партії Курдистану, якого в Анкарі вважають терористом - агентство Anadolu. У рамках процедури набуття членства у НАТО, Швеція уклала меморандум із Туреччиною, зобов’язавшись не надавати підтримку "Робітничій партії Курдистану". Раніше турецькі посадовці, в тому числі президент Ердоган, попередили, що Туреччина не погодиться на членство Швеції й Фінляндії. поки меморандум не буде втілено.

- Румунія почала постачати газ до Молдови трубопроводом Ясси-Унгени-Кишинів, таким чином молдавська влада хоче зменшити залежність від російського газу - NewsMaker.

- Національне агентство по боротьбі зі злочинністю Великої Британії (NCA) затримало російського мільярдера Михайла Фрідмана за підозрою у відмиванні грошей, згодом його звільнили під заставу – ЗМІ. Яку суму застави було внесено не повідомляється.

ВОРОГ

- Прессекретар кремля пєсков повідомив про плани путіна "згодом" приїхати на Донбас – росЗМІ. Він не повідомив жодних подробиць чи дат коли це станеться.

- росія створює «тіньовий флот» із старих танкерів для експорту нафти в обхід санкцій, накладених на неї через розв’язану проти України війну – ЗМІ. Західні трейдери переконані, що «тіньовий флот» зменшить вплив антиросійських санкцій, але не усуне їх, особливо в перші місяці після введення цінової стелі.

- росія вкрала в України зерно щонайменше на 1 млрд доларів – Bloomberg. Його зібрали на тимчасово окупованій території та незаконно вивезли з України.

- У посольстві рф у США заявили, що узгодження "цінової стелі" на постачання російської танкерної нафти на ділі означає "перекроювання базових принципів функціонування вільних ринків". Також прессекретар путіна пєсков заявив, що москва не прийматиме граничної ціни на нафту.

- Міністр оборони росії шойгу прибув у суботу в мінськ на переговори з міністром оборони білорусі віктором хреніним - БЕЛТА.

- росія уже використовує стратегічний запас деяких видів озброєння – ГУР МО України. Також країна-агресорка почала використовувати ракети, виготовлені цього року, зокрема в серпні, а деякі ракети забирають зразу з конвеєра для ударів по Україні.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-