З точністю до навпаки: роспроп намагався видати власні втрати за українські

З точністю до навпаки: роспроп намагався видати власні втрати за українські

Фактчек
Укрінформ
роспропаганда, перекрутивши інформацію британського таблоїда Daily Express, поширила дезінформацію про буцімто колосальні втрати ЗСУ

Російські телеграм-канали поширили інформацію про нібито колосальні втрати Збройних сил України. Підтвердити це вони намагалися скріншотом з британського таблоїда Daily Express, точніше, його частиною. Скріншот пропагандисти обрізали так, щоб контекст відповіді був незрозумілий, аби її можна було тлумачити у необхідному російській пропаганді ключі. А підпис та переклад під ним містили абсолютно фейкову інформацію.

Як ідеться у скріншоті британського ресурсу, на запитання про втрати на полі бою, командир українського батальйону «Свобода» Петро Кузик відповів: «Вони (втрати. - ред.) колосальні. Вони навіть не рахують тіла».

В оригінальному інтерв’ю, на яке посилається Daily Express, йшлося про втрати російських окупантів. Тобто роспроп за допомогою скріншота двох вирваних з контексту речень намагався видати власні втрати за українські.

Петро Кузик в оригінальному інтерв’ю назвав справжню кількість поранених та загиблих представників батальйону «Свобода».

«Я б хотів, аби люди знали про подвиг. Свободівці зараз на позиціях. Ми не відходимо, тому у нас близько 120 поранених . У нас 16 хлопців загинули», - констатував він.

Контекстні неточності, які впливають на сприйняття інформації, були і в матеріалі британського ресурсу. Як написав Daily Express, командир батальйону «Свобода» Петро заявив, що його бійці перебувають в окопах, повних трупів. Але в оригінальному інтерв’ю Кузика про це не йдеться. На запит Укрінформу це підтвердив також інтерв’юер, який розпитував комбата про бої під Бахмутом.

Укрінформ звернувся до авторки матеріалу з Daily Express щодо інформації про трупи в окопах. Журналістка визнала, що таке трактування є некоректним, і внесла правки до статті. Тепер в матеріалі британського ресурсу йдеться про те, що бійці батальйону «Свобода» воюють на полях, всипаних трупами, що відповідає оригінальному тексту інтерв’ю.

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що станом на ранок 2 грудня, з початку широкомасштабного вторгнення Росії на територію України втрати російських військових становлять близько 90090 осіб. 

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-