Глава Мюнхенської конференції: Якщо Україна може повернути Крим, її треба підтримати

Глава Мюнхенської конференції: Якщо Україна може повернути Крим, її треба підтримати

Укрінформ
Багаторічний радник ексканцлерки Німеччини Анґели Меркель із зовнішньополітичних питань, а нині глава Мюнхенської безпекової конференції Крістоф Гойсґен вважає, що Німеччина має підтримати Україну в її спробах повернути анексований Крим.

Про це він сказав в інтерв’ю DW, передає Укрінформ.

«Крим, безумовно, є частиною України, і Україна має повне право відвоювати і повернути свою територію. Тому рішення має ухвалювати Україна», - сказав він.

За словами Гойсґена, Німеччина намагалася розв'язати проблему з росією дипломатичним шляхом після початку її агресії проти України у 2014 році через переговори та мінські угоди.

«Тепер росія відсунула усі ці зусилля на другий план - росія поводиться дуже агресивно, росія несе відповідальність за загибель десятків тисяч людей. Погляньте тільки на Маріуполь, на те, як вони його зруйнували! Вони зруйнували його так само, як Грозний. Тож ми повинні надавати всебічну підтримку українцям, і якщо Україна може повернути Крим, її необхідно підтримати», - заявив він.

Читайте також: Повернення українського прапора в Крим означатиме прихід на півострів ЄС – Зеленський

Також Гойсґен наголосив, що за останні кілька років ми стали свідками того, як росія використовує гібридну війну для просування своїх інтересів.

«Іноді просто боляче бачити, що люди вихваляють росію і навіть проводять демонстрації на її підтримку в країнах, де найважливішим інвестором, найважливішим торговельним партнером є ЄС… Нам потрібно посилити активність у тих країнах, де популярна росія і де не засуджують її дії в Україні. Однак потрібно бути більш активними і за межами Європи», - зауважив він.

Глава Мюнхенської безпекової конференції вважає, що одна з великих проблем, з якою ми стикаємося, полягає в тому, що багато країн так званого глобального Півдня дивляться на конфлікт між Україною і росією з позиції рівновіддаленості.

«І я вважаю, що ми повинні чітко заявити: те, що росія робить в Україні, - це не продовження конфлікту між Сходом і Заходом, а кричуще порушення міжнародного права. Згідно зі Статутом ООН, росія знехтувала засадами цивілізації, і потрібно ясно дати це зрозуміти. Однак зробити це можна лише у тому разі, якщо ми як Європейський Союз, як окремі держави будемо набагато активніше діяти в країнах від Західних Балкан до Азії, Африки, Латинської Америки», - сказав він.

Читайте також: Лише перемога України та звільнення Криму зупинять подальші злочини москви — Чубаров

Гойсґен наголосив, що з росією було випробувано усі способи, щоб вирішити ситуацію в Україні дипломатичним шляхом. Він додав, що розуміє українців, які кажуть, що не можуть підписати договір із росією, оскільки в москві не дотримуються жодних домовленостей.

«Саме росія підписала Будапештський меморандум у 1994 році та сказала: якщо Україна відмовиться від ядерної зброї, розташованої на її території, то ми гарантуємо територіальну цілісність України. Тоді нинішній міністр закордонних справ росії сергій лавров був представником рф в ООН і наполягав на тому, щоб Будапештський меморандум став документом Ради Безпеки. Ми не можемо просити українців підписати угоду з лавровим, тому що ми знаємо, що він брехун", — сказав Гойсґен.

За словами дипломата, українці мають взяти на себе ініціативу, щоб вони вирішували, коли настане час укласти угоду. «І коли вони просять гарантії безпеки, я думаю, ми повинні надати їм ці гарантії», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, на Мюнхенську безпекову конференцію (MSC), яка відбудеться у лютому 2023 року, не запросили офіційних представників російської федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-