У США роз’яснили складнощі з визнанням росії державою-спонсором тероризму

У США роз’яснили складнощі з визнанням росії державою-спонсором тероризму

Укрінформ
Визнання росії країною-терористом в США відрізняється від європейської практики та може бути реалізоване лише через статус держави-спонсора тероризму (SST), що чітко регламентується національним законом, але також може зашкодити підтримці України.

Таку позицію висловив у вівторок на прохання Укрінформу прокоментувати можливі перспективи присвоєння росії статусу SST постійний представник США при ОБСЄ посол Майкл Карпентер.

«На відміну від багатьох інших країн у Європі, ми маємо дуже конкретний закон щодо визначення держави-спонсора тероризму (State Sponsor of Terrorism, SST – англ.)»,- зауважив американський посол

Він пояснив, що американське законодавство чітко визначає дії для уряду Сполучених Штатів щодо таких держав, а також щодо обмежень, які застосовуються при цьому. Водночас, за його словами, уряд США й так докладає достатньо зусиль для покарання рф.

«Ми вважаємо, що це формальне визначення (рф як держави-спонсора тероризму - ред.) не дасть нам жодних додаткових інструментів, щоби підвищити ціну для росії, чого ми не змогли би зробити й без того, але це може перешкоджати нашій можливості поставляти гуманітарну та інші види підтримки в Україну, зокрема, в регіони, що наразі контролюються силами рф», - уточнив дипломат.

Крім того, за його словами, після застосування статусу SST проти росії США не зможуть сприяти зерновій угоді щодо безпечного вивезення продовольства з українських портів.

Водночас, він підкреслив, що всередині адміністрації Байдена ніхто не має жодних сумнівів, що нинішні дії рф є огидними та «мають на меті посіяти страх по всій Україні із застосуванням брудних і жахливих методів». Карпентер наголосив, що спроби рф навмисно позбавити цивільне населення електропостачання й тепла, особливо в зимовий період, вважаються воєнними злочинами.

«Уже було задокументована причетність російських сил до скоєння різних воєнних злочинів впродовж останніх понад дев’яти місяців», - нагадав посол.

Він зауважив, що тиск Заходу на рф продовжуватиметься в будь-якому разі.

«Отже, що ми робитимемо далі – це посилюватимемо тиск санкцій на росію, продовжувати розглядати розширення експортного контролю та усувати будь-які існуючі лазівки в плані (обходу росією – ред.) санкцій і експортних обмежень»,- зауважив Карпентер.

Читайте також: США поки не вважають корисним визнання росії державою-спонсором тероризму

Крім того, він підкреслив, що Сполучені Штати продовжать забезпечувати Україну всім необхідним, щоби вона могла захистити себе в умовах жахливого вторгнення рф.

Як повідомлялося, 23 листопада Європейський парламент визнав росію державою-спонсором тероризму. Парламенти Латвії та Естонії раніше окремо оголосили про визнання рф спонсором тероризму. Крім того, Сенат Польщі визнав терористичним режимом російську владу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-