Перед обговоренням членства України в НАТО важливо подолати російську агресію - Столтенберг

Перед обговоренням членства України в НАТО важливо подолати російську агресію - Столтенберг

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн НАТО підтвердили політику відкритих дверей Альянсу та визнання євроатлантичних прагнень України, але наразі вважають за необхідне зосередитися на негайних потребах України у боротьбі проти російської агресії.

Про це сьогодні в Бухаресті під час пресконференції в ході першого дня роботи Північноатлантичної ради заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час нашої зустрічі ми також обговорили євроатлантичні прагнення України. Міністри закордонних справ підтвердили підтримку права України обирати свій шлях, вони визнали та висловили повагу до українського прагнення до членства. Разом з цим, фокус нашої уваги нині – на наданні негайної допомоги, щоб Україна могла захистити себе від російської агресії», - сказав Столтенберг.

Він зауважив, що союзники підтвердили чинність рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо майбутнього членства України. Альянс вже продемонстрував, що його двері залишаються відкритими. Зокрема, до членства в НАТО були запрошені Північна Македонія та Чорногорія, і вони вже приєдналися до Альянсу. Зараз такі запрошення отримали Фінляндія та Швеція, при цьому 28 з з30 союзників вже ратифікували протоколи про входження цих країн.

«Щодо України – ми зосереджені на наданні негайної допомоги, як для того, щоб вони могли захистити себе, так і для відновлення й ремонту пошкодженої інфраструктури. Ми обговорюємо, як ми можемо надалі зміцнити політичне партнерство, яке є дуже близьким до членства», - наголосив керівник Альянсу.

На його переконання, існують різні шляхи для розвитку такого партнерства, зокрема, проведення більшої кількості зустрічей та змістовних обговорень.

«По-друге, ми зараз нарощуємо практичну допомогу, і ця практична допомога є важливою. Ми надаємо їм (українцям) пальне, генератори, зимовий одяг, засоби для боротьби з дронами та багато іншого. Політична й практична підтримка йдуть поряд одна з одною. Це стосується також розвитку спроможностей, щоб допомогти Україні у переході від обладнання та доктрин радянської ери до стандартів та доктрин НАТО, щоб бути більш взаємосумісними з силами Альянсу», - заявив Столтенберг.

Читайте також: НАТО надасть Україні додаткове нелетальне обладнання

За його словами, таке політичне та практичне співробітництво з Альянсом просуває Україну вперед на шляху до членства в НАТО.

Як повідомлялося, сьогодні у Бухаресті розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО, на якій союзники обговорюють найважливіші питання євроатлантичної безпеки. До участі в зустрічі запрошений міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-