Підтримка спецтрибуналу зростає з кожним новим міжнародним заходом — Малюська

Підтримка спецтрибуналу зростає з кожним новим міжнародним заходом — Малюська

Відео
Укрінформ
Єдиною темою зустрічі голів міністерств юстиції країн Групи Семи була Україна, протидія агресії рф і шляхи відновлення справедливості.

Про це міністр юстиції України Денис Малюська розповів кореспонденту Укрінформу, коментуючи результати зустрічі профільних міністрів G7 у Берліні у вівторок.

«Ми дуже задоволені. Це перша зустріч міністрів юстиції G7,і під час неї обговорювалося лише питання України. Був чіткий пріоритет: Україна, агресія», - зауважив міністр.

За його словами, у всіх було чітке розуміння, що якщо росіяни не будуть покарані, «це буде провалом для усього G7», чітке розуміння, що ми на одному боці з точки зору мети.

Що ж до того, як цієї мети досягти, то є «різноманітні думки», визнав міністр.

Він пояснив, що є одностайність щодо класичних інструментів, класичних національних кримінальних розслідувань, розслідувань, які здійснює Міжнародний кримінальний суд. Стосовно нових інструментів, які не використовувалися раніше, як то конфіскація суверенних активів чи створення Спеціального трибуналу, «різноманіття думок більше». Втім, з кожним новим заходом, з кожною новою зустріччю видно, що підтримка цих ініціатив зростає.

Читайте також: рф має відповісти за злочини в Україні: міністри юстиції G7 ухвалили Берлінську декларацію

Малюська розповів, що Україна в плані створення трибуналу планує першим кроком отримати резолюцію Генасамблеї ООН, де спробує отримати голоси більшості країн. Але, оскільки рішення ГА ООН не мають обов’язкової сили на відміну від рішень Ради Безпеки ООН, потрібний ще інший юридичний механізм з тим, щоб такий трибунал оформити, і це буде міжнародний договір, який схвалить ГА ООН. Це та сама процедура, яку ми використовуємо для компенсаційного механізму, додав Малюська.

Що стосується часових рамок, то можна зробити це відносно швидко, але з обмеженою кількістю партнерів, зауважив він. Наприклад, 10 партнерів могли зібратися та створити трибунал за місяць, вважає Малюська. Але, зауважив він, Україна зацікавлена в тому, щоб нас підтримали якомога більше держав, чим більш впливових, тим краще, щоб вони прийняли вирок трибуналу. Та й путіна посадити на лаву підсудних зараз неможливо. Отже, не варто гнатися за часовими рамками, ми все одно створимо такий трибунал, дедалі більше країн долучаються до ідеї вже зараз, сказав політик.

Читайте також: Берлін сьогодні є «юридичним Рамштайном» - Костін

Журналістам на підсумковій пресконференції Малюська повідомив, що досі ідею створення спецтрибуналу підтримали вісім держав, але не назвав їх. Так само він не став говорити, що якась країна є «чемпіоном» у цьому питанні. Міністр підкреслив, що Україна не планує робити це «Українським трибуналом» або керувати процесом - це має бути рішення, яке вплине на весь світ, тому ми потребуємо підтримки всього світу.

Говорячи про компенсації, Малюська наголосив, що найважливішим завданням Мін'юсту України є гарантування створення механізму компенсацій за завдані втрати, фонду компенсації і наповнення його російськими грошима.

«Наше завдання – знайти російські активи, які можуть бути конфісковані», - пояснив політик, нагадавши, що російський центробанк розмістив мільярди доларів і євро за кордоном, «і ці фонди можуть бути конфісковані, хоча такого ніколи не відбувалося раніше, але це не є таким, чого не можна уявити». Ідея, за його словами, полягає у створенні міжнародної комісії з компенсацій, яка розглядатиме скарги чи то фізичних осіб, чи компаній щодо завданої шкоди та виділяти відшкодування жертвам агресії. Країни, які погодяться з цією ініціативою, будуть контролювати весь процес, це буде дійсно справедливо, підкреслив Малюська. Збитки України сягають, сказав він, сотень мільярдів доларів.

«Нерозумно просити наших партнерів допомогти відбудувати Україну; якщо є російські гроші, чому б їх не використати», - заявив глава Мін'юсту України.

Малюська взяв участь у першій зустрічі міністрів юстиції країн G7, яка пройшла 28 листопада в Берліні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-