Британія передає ЗСУ гелікоптери Sea King, здатні полювати на субмарини

Британія передає ЗСУ гелікоптери Sea King, здатні полювати на субмарини

Інфографіка
Укрінформ
Українські екіпажі і техніки уже пройшли підготовку у Сполученому Королівстві

Міністр оборони Великобританії Бен Уоллес нещодавно підтвердив передачу Україні трьох гелікоптерів Sea King. Українські екіпажі протягом останніх шести тижнів тренувалися обслуговувати та керувати вертольотами у Сполученому Королівстві.

Великобританія підготувала 10 екіпажів українських льотчиків і незабаром поставить ЗСУ ще 2 вертольоти Sea King. Один з них вже знаходиться в Україні.

За словами Уоллеса, Sea King допомагатиме українським військовим у пошуково-рятувальних місіях.

Westland WS-61 Sea King — це британська ліцензована модифікація однойменного американського вертольота, також відомого як Sikorsky SH-3 Sea King.

Розробка цього гелікоптеру була зумовлена небезпекою з боку радянського підводного флоту. Під час Холодної війни, радянський флот становив понад 200 бойових субмарин. Щоб протистояти цій загрозі, ВМС США вирішили вдосконалити і розробити нові засоби боротьби з підводними човнами противника, в результаті чого з'явився вертоліт Sea King. Згідно із замовленням, вертоліт мав бути оснащений підводним гідролокатором, а також бути здатним перебувати в повітрі до чотирьох годин і нести до 380 кг озброєння.

Такий запит ВМС США успішно виконала відома авіабудівна компанія Sikorsky Aircraft Corporation, заснована в США українським авіаконструктором з Києва Ігорем Сікорським. Основними особливостями нового протичовнового вертольота, розробленого фахівцями Sikorsky, був його корпус-амфібія, що дозволяє вертольоту здійснювати посадку на воду, а також використання двох турбованих двигунів, що дозволило апарату бути більшим і краще оснащеним у порівнянні з можливостями інших гелікоптерів.

Ці вертольоти також популярні серед цивільної служби та іноземних військових користувачів і все ще перебувають на озброєнні багатьох країн світу. Окрім США, Sea King будувала компанії Agusta у Італії за ліцензією, Mitsubishi у Японії і Westland у Великій Британії під назвою Westland Sea King.

Перший тестовий політ прототип майбутнього Sea King виконав у 1959 році, у 1961-му був введений в експлуатацію і протягом десятиліть зазнавав різноманітних модифікацій у Сполучених Штатах.

Великобританія випускалала свою версію Sea King з 1960-х років. Британська компанія Westland Helicopters мала ліцензійну угоду з Sikorsky Aircraft.

Британський авіавиробник вніс серйозні модифікації у конструкцію гелікоптера. Британські вертольоти відрізняються від американських двигунами Rolls-Royce Gnome, британськими протичовновими системами та повністю комп'ютеризованим управлінням польотом. Крім того, британський варіант Sea King, відомий як Commando, також був модифікований для використання як військово-транспортна машина.

Одним із найпоширеніших варіантів для британської армії якраз і став Sea King Commando (HC4) – це вже не вертоліт-амфібія, а транспортний вертоліт, який може перевозити до 28 військовослужбовців з повним спорядженням.

Westland WS-61 Sea King є досить автономним і може працювати, координуючись з літаками або надводними кораблями. Вертоліт оснащений пошуковим радаром.

У Великобританії вертольоти Sea King HC4 (Commando) брали участь у Фолклендській війні, в операціях на Балканах і двох війнах у Перській затоці, Сьєрра-Леоне, Лівані та Афганістані.

У Британії Sea King широко використовувалися як Королівським ВПС, так і Королівським Військово-морським флотом. Останній гелікоптер зняли з експлуатації ВМС у 2018 році.

Богдан Тузов, Київ 

Інфографіка Олександр Шингур

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-