На Донеччині наразі залишається понад 34 тисячі дітей – НПУ

На Донеччині наразі залишається понад 34 тисячі дітей – НПУ

Укрінформ
У Донецькій області наразі залишається більше як 34 тисячі дітей, з них 3 тисячі – проживають у зоні активних бойових дій.

Про це поінформувала пресслужба Нацполіції України (НПУ), передає Укрінформ.

«Під постійними бомбардуваннями, у темряві та холоді підвалів, без електрики, газу, води, доступу до медичної допомоги та освітнього процесу – так зараз живуть діти Донеччини. У зоні активних бойових дій проживають майже 3 тисячі дітей, найбільше - в Торецькій і Бахмутській громадах. Загалом на Донеччині залишається понад 34 тисячі дітей», - уточнюється у повідомленні.

Читайте також: Загарбники минулої доби вбили п'ятьох жителів Донеччини

Зазначається, що з початку повномасштабної війни росії проти України в регіоні загинули щонайменше 184 дитини, 255 дістали поранення (точні дані з Маріуполя та Волновахи наразі невідомі).

Попри це, як заявили у НПУ, деяких батьків досі доводиться вмовляти виїхати - погоджуються одиниці.

Так, за тиждень правоохоронцям Великої Новосілки вдалося вмовити на евакуацію дві родини з дітьми.

«Одну сім’ю переконали майже одразу. Мати з 8-річною донькою вже декілька місяців проживали у підвалі однієї з адмінбудівель. Там разом з односельцями вони організували укриття. Однак нестерпні умови, відсутність навчання та психологічний стан змусили жінку замислитись та погодитись виїхати», - уточнюється у повідомленні.

Читайте також: росіяни за добу обстріляли вісім населених пунктів Донеччини: у поліції показали наслідки

Правоохоронці вивезли їх до більш безпечного місця, і наразі дівчинка разом з мамою мешкають у родичів в Києві.

До іншої родини співробітники ювенальної превенції навідувалися декілька днів, перш ніж вона дала згоду на евакуацію.

«Мати, батько та двоє дітей мешкають у приватній оселі, а під час обстрілів переховуються в погребі. Голова родини виїжджати відмовився та залишився доглядати будинок. А ось жінку, 15-річного хлопця та 4-річну дівчинку правоохоронці евакуювали до Комарської територіальної громади», - зазначається у повідомленні.

Читайте також: На Донеччині вночі росіяни стріляли по лінії фронту та містах у відносному тилу, є поранений

Як зазначається, наразі волонтери підшукують для них житло у більш безпечному регіоні країни.

«Поліція Донеччини закликає батьків схаменутися та не наражати на небезпеку життя та здоров’я своїх дітей. Згідно із законом, дорослі зобов’язані забезпечити малечі безпеку та належні умови життя. Якщо ви все ж таки відмовляєтесь покидати рідний дім, для евакуації дитини достатньо згоди одного з батьків, який поїде разом з нею», - поінформували у відомстві.

За даними установи, на Донеччині немає примусової евакуації, однак правоохоронці разом з військовою адміністрацією роблять все можливе, аби вмовити людей врятувати себе та своїх дітей.

«Поліцейські організують безпечний виїзд, а влада – надає безкоштовне житло та забезпечує соціальною допомогою. Якщо ви наважились на евакуацію, звертайтесь до вашого поліцейського офіцера громади, будь-якого відділку поліції, військової адміністрації або іншого представника влади. Ми нікого не залишимо в біді», - уточнюється у повідомленні.

Читайте також: У Бахмуті загарбники влучили у пожежну частину, є постраждалі

Як повідомлялося, за 27 листопада рятувальники надали допомогу та вивезли з небезпечних населених пунктів Донецької області 79 цивільних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-