Презентація Програми «ВідновиДІМ»

Презентація Програми «ВідновиДІМ»

Укрінформ
30 листопада, 11:00 -  презентація Програми «ВідновиДІМ».

Організатори: Фонд енергоефективності, Міністерство розвитку громад та територій України.

Учасники: Матті Маасікас - посол Європейського Союзу в Україні; Василь Лозинський - в.о. міністра розвитку громад та територій України; Юлія Сабатюк - голова Наглядової ради Фонду енергоефективності; Яна Брензей – модератор. 

Питання до обговорення:

  • Які завдання розв’яже Фонд енергоефективності?
  • Який загальний обсяг фінансування має Фонд, зокрема на нову програму «ВідновиДІМ»?
  • Чи планується додаткове фінансування після завершення пілотного етапу Програми?
  • Які гранти надає «ВідновиДІМ»?
  • Які заходи включає в себе Програма?
  • Як ОСББ може стати учасником Програми?
  • Чому ОСББ — ключовий клієнт для участі у «ВідновиДІМ»?

Коротко. Нова Програма надаватиме фінансову підтримку ОСББ для проведення першочергових ремонтних робіт у пошкоджених внаслідок воєнних дій будинках.

«ВідновиДІМ» містить низку революційних механізмів, які дадуть змогу українцям не тільки швидко відновити будинки після військової агресії російської федерації, а й зекономити на комунальних послугах і підвищити рівень енергоефективності житла.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 10:30  30  листопада, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

ЄС виділив €25 млн на програму «ВідновиДІМ» - Маасікас

Для відновлення пошкоджених війною будинків за програмою «ВідновиДІМ» вже доступні 25 млн євро, які Європейський Союз перерозподілив для Фонду енергоефективності.

Про це повідомив глава Представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас під час презентації програми «ВідновиДІМ» в Укрінформі.

«Фонд енергоефективності зосереджувався на багатоквартирних будинках, і ЄС перерозподілив до 25 млн євро на цю нову програму «ВідновиДІМ». Угода була підписана вчора і, як пояснив в. о. міністра, гроші вже прийшли. Ми, як Євросоюз, займаємося цим спільно з урядом України, з Німеччиною і IFC (Міжнародною фінансовою корпорацією)», - сказав посол ЄС.

Маасікас відзначив, що кошти є на 100% грантами, тому ОСББ немає жодної необхідності витрачати власні гроші і вони доступні відразу.

«Ми переорієнтувалися від фундаментальної термомодернізації будівель на те, щоб зробити будинки придатними до життя вже цієї зими. Ми всі маємо пристосовуватися. Як і українці, які пристосовуються до цієї жахливої війни, партнери теж пристосовуються і це найкращий приклад такої адаптації», - зауважив дипломат.

Очільник Представництва додав, що 25 млн євро є не єдиною підтримкою українців з проблемами з житлом від ЄС, також є програма з прямих грантів у розмірі до 100 млн євро для муніципалітетів на житло для внутрішньо переміщених осіб.

Він також озвучив дані про те, що з лютого через війну суттєво пошкоджено чи зруйнувано домівки 2,4 млн українців, було пошкоджено 136 тисяч будинків або 40% всього житлового фонду, включно з 16 тис. багатоквартирних будинків.

Як повідомлялося, 30 листопада презентували програму «ВідновиДІМ». Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), чиї будинки пошкоджені через російську агресію, можуть отримати грант до 6 млн грн на відновлення житла через державну установу «Фонд енергоефективності».

В Україні відновлюватимуть пошкоджені війною будинки за програмою «ВідновиДім»

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), чиї будинки пошкоджені через російську агресію, можуть отримати грант до 6 млн грн на відновлення житла через державну установу «Фонд енергоефективності».

Про це заявив в.о. міністра розвитку громад і територій Василь Лозинський під час презентації програми «ВідновиДім», яка відбулася в Укрінформі.

«На сьогодні це є дієвий інструмент, який може дійсно швидко і без великої бюрократії за 15 днів отримати 70% коштів від потреб. Є певні обмеження, максимально це 6 млн грн на один проект. Ми очікуємо, що суми будуть значно меншими: з того, що ми побачили, це близько 1-1,5-2 млн грн», - сказав Лозинський.

Поки що програма діятиме у чотирьох областях - Київській, Житомирській, Сумській та Чернігівський - для будинків, у яких вціліли несучі конструкції. Учасниками програми можуть стати лише ОСББ, адже для них є законний механізм прийняття спільних рішень.

Фонд енергоефективності, який є розпорядником коштів за програмою, фінансуватиме наступні роботи: заміна або ремонт пошкоджених віконних блоків, блоків балконних дверей, зовнішніх дверей; ремонт пошкоджених фасадів, даху; ремонт пошкодженого обладнання дахових котелень та інженерних мереж. Держустанова надаватиме авансом 70% від виділеного гранту на закупівлю матеріалів, решта коштів виплачуватиметься за актами виконаних робіт.

Грант надаватиметься безповоротно і без залучення співфінансування від ОСББ. Кошти на запуск програми «ВідновиДім» виділив Європейський Союз, наразі це 25 млн євро.

Голова наглядової ради Фонду енергоефективності Юлія Сабатюк наголосила, що «ВідновиДім» наразі є пілотною програмою, на якій будуть відтестовані всі процедури для подальшого відновлення всіх багатоквартирних будинків, пошкоджених унаслідок бойових дій.

Як повідомлялося, у жовтні Кабмін запустив програму відновлення багатоквартирних будинків у межах роботи Фонду енергоефективності.

Від початку дії воєнного стану і станом на початок жовтня Фонд енергоефективності виплатив об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) 376,3 млн грн у межах програми "Енергодім".

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-