Кримські татари намагаються уникати оголошеної у рф мобілізації - Чубаров

Кримські татари намагаються уникати оголошеної у рф мобілізації - Чубаров

Укрінформ
Кримські татари на території росії та в окупованому Криму дослухались до звернення Меджлісу кримськотатарського народу й намагаються уникати мобілізації.

Про це заявив голова Меджлісу Рефат Чубаров під час засідання Ради національних спільнот України, передає кореспондент Укрінформу.

«Меджліс звернувся до кримських татар із приводу мобілізації наступного дня після її оголошення, 22 вересня. Ми сказали: "уникайте мобілізації", - і нас почули», - зазначив Чубаров.

За його словами, сьогодні багато кримських татар на території росії та в окупованому Криму намагаються виїхати, щоб не потрапити до російської армії.

Читайте також: Кримчан інформують про можливості зв’язатися із ЗСУ

Водночас голова Меджлісу зауважив, що однією з проблем є відсутність у тих, хто в’їжджає з території окупованого Криму в Україну, дійсних українських документів, оскільки за вісім років окупації частково вони втратили чинність, а в когось, наприклад дітей, їх узагалі не було. Щоб уникнути прикрих інцидентів, він запропонував розглянути можливість створення за участю омбудсмена міжвідомчої групи для оперативного врегулювання таких питань.

Чубаров також наголосив на важливій ролі кожної національної спільноти, які проживають на території України, в утриманні своїх одноплемінників у росії від мобілізації та участі у війні проти України.

«Кожна національна громада в Україні має звертатися до своїх етнічних співвітчизників на території рф і казати, що не потрібно йти на мобілізацію, нехай уникають її та готуються розбудовувати свої республіки та свої країни», - звернувся голова Меджлісу до присутніх лідерів понад 30 об’єднань нацменшин.

Читайте також: рф переслідує за політичними мотивами понад сотню кримських татар - омбудсман

Як повідомлялося, 21 вересня президент рф володимир путін підписав указ про «часткову» мобілізацію. Міністр оборони рф сергій шойгу заявив, що будуть призвані 300 тисяч резервістів.

Водночас згодом з'явилась інформація, що у засекреченому сьомому пункті відповідного указу путіна зазначено іншу кількість мобілізованих - 1-1,2 млн осіб.

Фото: qha.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-